Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2024,
22.34

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

kk Rogaška Triglav Kranj LTH Castings KK Ilirija Hopsi Polzela Šentjur Šenčur Gorenjska gradbena družba Kansai Helios Domžale KK Podčetrtek KK Krka Novo mesto Liga Nova KBM

Ponedeljek, 12. 2. 2024, 22.34

2 meseca, 2 tedna

LIGA NOVA KBM, 18. KROG

V derbiju vodilnih po podaljšku boljši Helios

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Kansai Helios LTH Castings Blaž Mahkovic | Košarkarji Kansai Heliosa so po podaljšku s 105:100 premagali Krko. | Foto www.alesfevzer.com

Košarkarji Kansai Heliosa so po podaljšku s 105:100 premagali Krko.

Foto: www.alesfevzer.com

18. krog košarkarske lige Nova KBM je zaznamoval današnji derbi med vodilnima ekipama lige. Boljši so bili košarkarji Kansai Heliosa, ki so po podaljšku s 105:100 (22:16, 39:39, 60:64, 89:89) premagali Krko. Krog se je sicer z dvema tekmama začel že prejšnjo soboto. Košarkarji ECE Triglava so premagali Rogaško s 75:67, Šentjur pa je visoko s 87:72 premagal škofjeloško ekipo LTH Castings. V torek so košarkarji Hopsov iz Polzele premagali GGD Šenčur z 80:60. To nedeljo je Ilirija gladko s 85:64 premagala Terme Olimpia.

Cedevita Olimpija ECE Triglav Kranj
Sportal Znani so vsi udeleženci zaključnega turnirja pokala Spar

Z derbijem med vodilnima ekipama se je končala druga tretjina lige Nova KBM. Kansai Helios je še drugič v sezoni premagal Krko; novembra na domačem parketu je zmagal za štiri točke, danes v Leonu Štuklju pa je slavil po podaljšku s 105:100.

Domžalčani bodo v zadnjih devet tekem rednega dela krenili z drugega mesta in razmerjem 14-4, Novomeščani pa kljub tretjemu porazu ostajajo na prvem mestu. Krka bo 29. februarja gostila Terme Olimia, Kansai Helios pa 2. marca Šentjur.

Liga Nova KBM se bo nadaljevala po pokalnem premoru - v četrtem in petek bo na Kodeljevem zaključni turnir pokala Spar - ter začetku kvalifikacij za EP 2025 - Slovenija bo 22. in 25. februarja v Kopru igrala z Ukrajino oziroma Izraelom.

Za obe ekipi je bila danes generalka pred polfinalom pokala Spar; Krka se bo v polfinalu srečala z Rogaško, ki ji je edina ob Heliosu vzela mero v tej sezoni, Domžalčani pa se bodo pomerili s Cedevito Olimpijo.

Generalka je bolje uspela Kansai Heliosu, ki je na krilih kapetana Blaža Mahkovica (28 točk, devet podaj) v zaključku rednega dela obrnil praktično že izgubljeno tekmo. Mahkovic je deset sekund pred koncem pri zaostanku petih točk zadel trojko, nato pa je po zgrešenem metu Jana Špana pet sekund pred iztekom časa izsilil osebno napako pri metu za tri točke.

V podaljšku sta stvari v svoje roke vzela Rok Nemanič, ki je v dodatnih petih minutah dosegel deset od svojih 16 točk, ter Malcolm Bernard (19 točk), ki je dodal preostalih šest.

Ilirija še drugič v sezoni boljša od Term Olimie

Košarkarji Ilirije so še drugič v sezoni premagali Terme Olimia, tako da po dveh tretjinah rednega dela lige Nova KBM z izkupičkom 12-6 zanesljivo zasedajo tretje mesto.  Ljubljančani so zasluženo prišli do pete zmage v nizu, saj so bili vseh 40 minut boljši od Term Olimia (7-11), ki so v Tivoli prišle po dveh zaporednih zmagah.

Varovanci domačega stratega Stipeta Modrića so že v štartu povedli 11:0 - gostje so potrebovali več kot štiri minute, da so dosegli prvi koš, tudi v nadaljevanju pa je mlada zasedba Ilirije vseskozi narekovala ritem igre. Dobila je vse četrtine, najvišja razlika pa je bila 22 točk. Pri domačih je eno najboljših partij v dresu Ilirije prikazal Luka Barišić, ki je ob metu 10:13 dosegel 26 točk (osem skokov), 18 jih je dodal Adnan Arslanagić (10 podaj), 13 pa Jaka Klobučar.

Pri gostih je prvi strelec ekipe in četrti najboljši v ligi Nova KBM Simo Atanacković (povprečje 17,4 točke) dosegel zgolj 6 točk v 35 minutah (met iz igre 3:13). Po 13 točk sta prispevala Gašper Škorjanc in Reuf Livadić.

Rogaški se vrstijo porazi, Hopsi končno zmagali

Košarkarji ECE Triglava so vpisali sedmo zmago v ligi Nova KBM, tretjo zapored pred domačimi gledalci, Rogaška pa je doživela dvanajsti poraz oziroma sedmega na zadnjih osmih tekmah. Od začetka decembra je dobila le obračun v prejšnjem krogu proti Hopsom.

Triglav je vodil je večino tekme, vprašanje zmagovalca pa je dokončno rešil na začetku zadnje četrtine, ko je prednost narasla na 15 točk (69:54). Domači so imeli dva izstopajoča posameznika; Uroš Šikanić je dosegel 24 točk, Lovro Urbiha pa 12 točk, 14 skokov, šest podaj. Pri gostih je Njegoš Sikiraš vknjižil 19 točk in 10 skokov, 15 jih je prispeval David Kralj, za svojim povprečjem v ligi Nova KBM pa je precej zaostal Jordan Session (povprečje 16,2 točki), ki je ob metu 3:12 zbral le osem točk.

Ilirija Rogaška | Foto: Aleš Fevžer Foto: Aleš Fevžer

Košarkarji Šentjurja so z osmo zmago prekinili niz štirih porazov in drugič v sezoni premagali LTH Castings. Slednji je doživel tretji zaporedni poraz. Varovanci domačega trenerja Petra Markovinoviča so velik korak k končnemu uspehu naredili že v prvih desetih minutah, v katerih so gostje iz Škofje Loke dosegli vsega štiri koše iz igre in si nabrali 21 točk zaostanka. Američan Jacob Lawrence Kakar je odigral najboljšo partijo v dresu Šentjurja. Ob metu 5:7 za tri točke je dosegel 21 točk. 18 jih je dodal Nejc Zupan, 16 pa Urban Durnik. Pri gostih je iz povprečja izstopal le Curtis White s 15 točkami.

Košarkarji Hopsov so čakali osem tekem, da so se ponovno srečali z Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur in vpisali novo zmago. Zadnjo so dosegli prav proti zasedbi Miljana Pavkovića 27. novembra 2023. To je šele njihova četrta v ligi, kar pomeni, da jih v preostalih devetih tekmah rednega dela od marca naprej čaka hud boj za pobeg z dna razpredelnice.

 

Liga Nova KBM, 18. krog

Sobota, 3. februar:

Torek, 6. februar:

Nedelja, 11. februar:

Ponedeljek, 12. februar:

Lestvica:

Krka SC Derby
Sportal Cedevita Olimpija mukoma do zmage, visok poraz Krke
Ne spreglejte