Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 3. 2023,
6.50

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

2

Natisni članek

Milwaukee Bucks Goran Dragić Goran Dragić Utah Jazz Kyrie Irving Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA

Sreda, 8. 3. 2023, 6.50

1 leto, 1 mesec

Liga NBA, 7. marec

Zlata vredna zmaga Dallasa. Dončić načel, Irving pokončal tekmeca. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

2

Luka Dončić | Luka Dončić je v tej sezoni najboljši strelec lige NBA. | Foto Reuters

Luka Dončić je v tej sezoni najboljši strelec lige NBA.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski junak Luka Dončić se je z Dallasom razveselil zelo pomembne zmage v ligi NBA. Doma je premagal Utah (120:116), neposrednega tekmeca v boju za končnico. Dončić je vseh 29 točk dosegel še pred zadnjo četrtino, nato pa spremljal strelski šov soigralca Kyrieja Irvinga, ki je kar 17 od 33 točk prispeval v zadnjih 12 minutah. Goran Dragić (Milwaukee) zaradi bolečin v levem kolenu ni kandidiral za tekmo z Orlandom. Zaradi bolezni je manjkal tudi njegov zvezdniški soigralec Giannis Antetokounmpo, a so Bucks vseeno vpisali novo zmago.

Dallas Mavericks : Utah Jazz 120:116 (34:31, 59:59, 87:86)
Irving 33, Dončić 29, Hardaway Jr. 24; Markkanen 33, Horton-Tucker 21, Olynyk 12

Učinek Luke Dončića: 29 točk (met za tri 4/11, met za dve 6/12, prosti meti 5/8), 10 sk., 6 as., 1 blok., 2 ukr. žogi, 6 izg. žog v 34 minutah  

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

"Gre na bolje, vedno boljši smo," je prepričan Kyrie Irving, specialist za zadnje četrtine, v katerih v tej sezoni dosega največ točk v ligi NBA. Zadnje minute, ko se odloča o zmagovalcu, noge pa so vse bolj utrujene, mu predstavljajo poseben izziv. Tudi tokrat je bil zelo motiviran, glasnemu občinstvu v Dallasu se je želel oddolžiti za vso podporo, ki je je bil deležen v najdaljšem nizu domačih tekem v tej sezoni. Dallas jih je odigral kar šest zapored, a v nasprotju z napovedmi, da bo na krilih zvezdniškega dvojca Irving – Dončić dobil večino njih, zmagal le na polovici.

Proti Utahu se je po hudem boju, to je bila še ena izmed tekem, na kateri je bilo napeto skoraj do zadnje sekunde, veselil še kako pomembne zmage, s katero je utrdil svoj položaj na lestvici zahodne konference. Po novem se je prebil celo na peto mesto, saj so branilci naslova Golden State ostali praznih rok proti Oklahoma Cityju. Košarkarjem Dallasa se je tako razumljivo zelo smejalo, a časa za proslavljanje ne bo veliko, saj jih že jutri, v noči na četrtek po slovenskem času, čaka gostovanje v New Orleansu. Pri še enem neposrednem tekmecu za mesta, ki vodijo v končnico. Tako bo v ligi NBA še zelo zanimivo.

Tim Hardaway Jr. je bil zelo vroč. Zadel je kar sedem od devetih metov za tri točke. Trojica Kyrie Irving, Luka Dončić in Tim Hardaway Jr. je dosegla kar 86 od 120 točk Dallasa. | Foto: Reuters Tim Hardaway Jr. je bil zelo vroč. Zadel je kar sedem od devetih metov za tri točke. Trojica Kyrie Irving, Luka Dončić in Tim Hardaway Jr. je dosegla kar 86 od 120 točk Dallasa. Foto: Reuters

Kako je Dallas dosegel zmago nad Utahom? Začelo se je po notah gostov iz Salt Lake Cityja. Čeprav niso mogli računati na pomoč dveh članov udarne peterke (Jordan Clarkson ima poškodovan prst na roki, Walker Kessler pa je bolan), so odlično vstopili v srečanje, zadeli šest od uvodnih osmih metov iz igre in povedli s 14:6. Kiddova četa je podobno kot na zadnjih tekmah puščala preveč lukenj v obrambi, prvič pa prešla v vodstvo šele po zabijanju Luke Dončića (22:21), ki je v uvodni četrtini veliko metal iz igre in zadel dve trojki. Ko se je razigral še Tim Hardaway Jr., ki v zadnjem obdobju navdušuje z natančnimi meti z razdalje, si je Dallas po prvi četrtini zagotovil tesno prednost (34:31).

Vrhunci predstave Luke Dončića proti Utahu:

Lauri Markkanen je, čeprav je zadnjo tekmo pred gostovanjem v Dallasu izpustil zaradi bolečin v spodnjem delu hrbta, proti Luki Dončiću in druščini blestel. Dosegel je 33 točk. | Foto: Reuters Lauri Markkanen je, čeprav je zadnjo tekmo pred gostovanjem v Dallasu izpustil zaradi bolečin v spodnjem delu hrbta, proti Luki Dončiću in druščini blestel. Dosegel je 33 točk. Foto: Reuters V nadaljevanju, ko se je 24-letni Ljubljančan že tradicionalno preselil na klop (po prvi četrtini je bil z 12 točkami prvi strelec srečanja), je Dallas po strelski rapsodiji Tima Hardawaya Jr. in Kyrieja Irvinga ušel gostom iz zvezne države Utah na +14 (51:37). To je bila tudi, tako se je izkazalo pozneje, najvišja prednost na tekmi. Takrat pa je Hardaway Jr. po četrti zadeti trojki nesrečno stopil na nogo trenerja Utaha Willa Hardyja in si poškodoval gleženj. Sledila je nekajminutna prekinitev, po kateri je "ostrostrelec" Dallasa resda lahko nadaljeval srečanje, a so se gostitelji ohladili.

Utah se je vračal v igro, zavzeto manjšal prednost, največ preglavic pa je obrambi Teličkov povzročal Lauri Markkanen. Finec, ki si je lani na evropskem prvenstvu privoščil Hrvate, letos pa podobno kot Dončić in Irving nastopil na zvezdniški tekmi All-Star, je zadeval tako iz bližine kot tudi z velike razdalje. Dosegel je 19 točk. Bil je prvi strelec prvega polčasa, Dončić, ki je v zadnjih minutah prvega polčasa dosegel šest točk, a tudi izgubil tri žoge, je bil z 18 najboljši pri svoji ekipi. Tako sta se ekipi, ki se potegujeta za nastop v končnici lige NBA, na počitek odpravili z neodločenim rezultatom 59:59.

Šov Irvinga v zadnji četrtini

Dončić in Irving sta v skupnem osmem nastopu za Dallas dočakala tretjo zmago. | Foto: Reuters Dončić in Irving sta v skupnem osmem nastopu za Dallas dočakala tretjo zmago. Foto: Reuters Drugi polčas je postregel s pogostim menjavanjem vodstva, Dallas in Utah sta si ga podajala zlasti v zadnji četrtini. V tretji se je odprlo Dončiću, ki je v tem delu srečanja dosegel 11 točk, a so si gostitelji priigrali le tesno prednost (87:86). In to kljub vročemu večeru Tima Hardawaya Jr., ki je na tekmi zadel kar sedem od devetih metov za tri točke, skupno pa bil s 24 točkami tretji strelec svoje ekipe.

Dallas ni več mogel računati na Reggieja Bullocka, ki je zaradi poškodbe mišice predčasno končal srečanje, v osmih minutah, kolikor jih je prebil na parketu, pa se ni vpisal med strelce. Pri gostih pa je marljivo polnil mrežico Markkanen in še na 29. od zadnjih 30 tekem presegel mejo 20 točk. Pri njej se ni ustavil, ampak na koncu dosegel več kot 30 točk.

Tudi to pa ni pomagalo Utahu do zmage. 20.277 gledalcev v razprodani dvorani American Airlines Center je v razburljivi končnici spravil na noge Kryie Irving. Znova se je najbolj izkazal takrat, ko je bilo najbolj napeto. V zadnji četrtini je dosegel kar 17 od svojih 33 točk.

Kako je Irving po "nebeškem" skoku v obrambi zadel še trojko za 112:108:

Z dragoceno trojko je dobri dve minuti pred koncem popeljal Dallas v vodstvo s 112:108, poldrugo minuto pred koncem pa je sledil daljši sodniški "premor", saj so se pri Utahu pritožili na odločitev, da je Kris Dunn ob metu Irvinga za tri točke storil prekršek. Podrobna videoanaliza je le obrodila sadove, ameriški zvezdnik, rojen v Avstraliji, se je preselil na črto prostih metov in popeljal Dallas do vodstva s 118:111.

Kyrie Irving je na dvoboju z Utahom zadel vseh deset prostih metov. Prispeval je 33 točk, osem asistenc in šest skokov, njegov met iz igre je bil 10/18. | Foto: Reuters Kyrie Irving je na dvoboju z Utahom zadel vseh deset prostih metov. Prispeval je 33 točk, osem asistenc in šest skokov, njegov met iz igre je bil 10/18. Foto: Reuters

Dišalo je že po zanesljivi zmagi Dallasa, kar se v zadnjem obdobju ne dogaja pogosto, a je sledilo nekaj neizkoriščenih napadov, po katerih so se gostje vrnili v igro. Dončić, ki se v zadnji četrtini ni vpisal med strelce, je pa tekmo končal z dvojnim dvojčkom (29 točk, 10 skokov in 6 asistenc), je minuto pred koncem zgrešil za tri točke, v naslednjem napadu so Irvingu piskali korake, Utah pa je nižal zaostanek in se pol minute pred koncem približal na 115:118.

Napaka Horton-Tuckerja s črte prostih metov

Sledil je dolg napad Kiddovih izbrancev, ki ga je z neuspešno trojko končal Irving. Do konca je bilo še dobrih šest sekund, Utah je krenil po izenačenje, a je bil hitro narejen prekršek nad Talenom Hortonom-Tuckerjem. Preselil se je na črto prostih metov, prvega zadel (118:116), drugega pa hotel namerno zgrešiti in poskrbeti, da bi žoga znova prišla do njegove ekipe. To je storil tako nespretno, da žoga sploh ni zadela obroča.

Usodna napaka Hortona-Tuckerja, ki si jo je privoščil ob izvajanju prostega meta:

Tako je kršil pravila, do novega napada so prišli košarkarji Dallasa, nato pa je Irving, izjemen izvajalec prostih metov, zadel še dvakrat (na tekmi je zadel vseh deset prostih metov) in odločil o zmagovalcu. Kyrie je dosegel 13 od zadnjih 16 točk Dallasa.

Dallas je zmagal s 120:116 in s 34. zmago v tej sezoni skočil na peto mesto zahodne konference. V tej sezoni je dobil serijo z Utahom s 3:1, košarkarji iz Salt Lake Cityja pa so se po četrtem zaporednem porazu znašli v težavah, saj so padli na 12. mesto, ki ne zagotavlja niti dodatnih kvalifikacij (play-ina).

Dragić še ni debitiral, Milwaukee zmaguje tudi brez Giannisa

Brook Lopez se ni izkazal le v napadu, ampak tudi v obrambi. Tako je blokiral met najboljšega strelca Orlanda Cola Anthonyja (23 točk). | Foto: Reuters Brook Lopez se ni izkazal le v napadu, ampak tudi v obrambi. Tako je blokiral met najboljšega strelca Orlanda Cola Anthonyja (23 točk). Foto: Reuters Milwaukee ostaja najboljša ekipa v tej sezoni. Proti Orlandu je dočakal že 47. zmago v tej sezoni in ostal pri 18 porazih. Čeprav ni računal kar na štiri igralce, je v gosteh premagal Orlando s 134:123. Dvoboj je izpustil tudi eden najboljših košarkarjev na svetu, Grk Giannis Antetokounmpo (bolezen, a ni covid-19), manjkali pa so še Jrue Holiday, Wesley Matthews in Goran Dragić, ki tako ni dočakal debija za Milwaukee. Dvoboj je izpustil zaradi bolečin v levem kolenu, ki so ga spremljale še v Chicagu.

Novopečena ekipa 35-letnega Ljubljančana je z zmago v dvorani Amway Center povišala prednost pred najbližjim zasledovalcem Bostonom, tekmeca s Floride pa premagala na krilih Brooka Lopeza (26), Khrisa Middletona in Jevona Carterja (oba 24 točk). Bucks so zelo vroči, na zadnjih 19 tekmah so vknjižili kar 18 zmag.

Konec zmagovitega niza New Yorka

Veselje Gordona Haywarda in Kellyja Oubreja Jr. v kultni newyorški dvorani Madison Square Garden  | Foto: Reuters Veselje Gordona Haywarda in Kellyja Oubreja Jr. v kultni newyorški dvorani Madison Square Garden Foto: Reuters Philadelphia, ki je nazadnje izgubila v Dallasu, je nato nanizala tri zmage in se utrdila na tretjem mestu vzhodne konference. Čeprav ni mogla računati na pomoč Jamesa Hardna, je nadigrala Minnesoto s kar 117:94. Center Joel Embiid, ki na lestvici najboljših strelcev lige NBA gleda v hrbet le Luki Dončiću, je prispeval 39 točk. Za tri točke je zadel vse štiri mete, ob odsotnosti Hardna pa je več odgovornosti v napadu prevzel še Tyrese Maxey in dvoboj končal pri 27 točkah. Pri Minnesoti je izstopal le Anthony Edwards (32 točk), nihče drug iz začetne peterke ni presegel sedmih točk.

Končal se je zmagoviti niz New Yorka, ki je trajal kar devet srečanj. Kratkohlačniki so na domačem parketu v dvorani Madison Square Garden presenetljivo ostali praznih rok proti Charlottu (105:112), drugi najslabši ekipi vzhodne konference. New York je v drugem polčasu vodil že za 16, a je nato sledil preobrat gostov, pri katerih je največ točk dosegel Kelly Oubre Jr. (27).

Lakers izkoristili odsotnost Moranta pri Memphisu

Anthony Davis je proti Memphisu vknjižil kar 30 točk in 22 skokov. | Foto: Reuters Anthony Davis je proti Memphisu vknjižil kar 30 točk in 22 skokov. Foto: Reuters Jezerniki so si možnosti za nastop v končnici izboljšali z domačo zmago nad Memphisom (112:103). Izkoristili so odsotnost prvega zvezdnika Grizzlies Jaja Moranta, ki se je zapletel v afero, ko je na videoposnetku na družbenih omrežjih v rokah držal pištolo. NBA preiskuje dogodek, proti Morantu je odprla postopek tudi policija, klub pa je sporočil, da bo izpustil vsaj dve tekmi. Na gostovanju v mestu angelov so ga soigralci pogrešali. Gostitelji so brez poškodovanega LeBrona Jamesa ugnali drugo najboljšo ekipo zahodne konference, s 30 točkami in 22 skoki pa je izstopal center gostiteljev Anthony Davis. Pri Memphisu je dal največ točk Jaren Jackson Jr. (26).

Največ točk v tem večeru je v ligi NBA dosegel Stephen Curry (40), a ni mogel preprečiti poraza branilcev naslova na gostovanju v Oklahoma Cityju. To je bil šele drugi nastop zvezdnika Golden Stata po daljšem izostanku zaradi poškodbe. Bojevniki so po tem porazu peto mesto zahodne konference predali Dallasu. Oklahoma City še upa na preboj na mesta, ki zagotavljajo neposreden preboj v končnico. Proti Golden Statu se je izkazal Shai Gilgeous-Alexander (33 točk), prav vsi člani udarne peterke Thunder pa so dosegli dvomestno število točk.

Liga NBA, 7. marec:

Lestvica:

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončiću se je v ključnem trenutku zatresla roka, v Dallasu je zavrelo #video
Ne spreglejte