Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 10. 2022,
4.57

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

7

Natisni članek

Dallas Mavericks Philadelphia 76ers Oklahoma CIty Thunder Chicago Bulls Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić NBA Liga NBA

Nedelja, 30. 10. 2022, 4.57

1 leto, 5 mesecev

LIGA NBA, 29. OKTOBER

Razočaranje za Dončića, ki je zgrešil met za zmago #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

7

Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić je dosegel 48. trojni dvojček v karieri. | Foto Reuters

Luka Dončić je dosegel 48. trojni dvojček v karieri.

Foto: Reuters

Noč na nedeljo v ligi NBA ni prinesla slovenskega veselja. Luka Dončić, ki je v rednem delu tekme zgrešil met za zmago, je z Dallas Mavericks po podaljšku s 111:117 po podaljšku klonil proti Oklahomi City Thunder. 23-letni košarkar je v domači dvorani ob porazu prišel že do 48. trojnega dvojčka v karieri (31 točk, 16 skokov, deset asistenc). Goran Dragić je ob porazu Chicago Bulls proti Philadelphii 76ers (109:114) prispeval dve točki.

Peta tekma v novi sezoni in tretji poraz za Dallas Mavericks, ki so še drugo tekmo zapored igrali podaljšek, a se ta, za razliko od tekme z Brooklynom, ni končal v njihovo korist. Oklahoma je bila na koncu boljša s 117:111, čeprav je Dallas na polovici zadnje četrtine še vodil s 16 točkami prednosti. Tako kot srečanje z Brooklynom pa se je tudi ta tekma končala s trojnim dvojčkom Luke Dončića, ki je prišel že do svojega 48. v karieri in je še bolj trdno zasidran na desetem mestu večne lestvice lige NBA, a je bila to bolj slaba tolažba po tekmi, na kateri je zgrešil met za zmago svojega moštva.

Tudi sicer Dončić proti Oklahomi ni bil pri metu, zgrešil je vseh šest poskusov za tri, izkoristil pa je osem izmed 17 poskusov za dve, kljub temu pa je še na peti tekmi v novi sezoni presegel mejo 30 točk. Ob tem je statistiko vpisal še 16 skokov in deset asistenc ter eno ukradeno žogo. "Trenutno je moja strelska forma res zanič. Zadeti ne morem ničesar, zato bi se morda naslednjič moral odločiti drugače, a mislim, da je bil to dobro izdelan met in takšen, ki sem ga sposoben zadeti," je v prvem komentarju po tekmi glede odločitve ob zadnjem metu v rednem delu srečanju razočarano dejal Dončić.

 

Gledalci v Dallasu, kjer je bilo v American Airlines Areni zbranih nekaj slovenskih navijačev, ki so za Luko med drugim navijali s slovenskimi zastavami, opaziti pa je bilo tudi napise "mi Slovenci", so v prvem polčasu spremljali zelo izenačen obračun, o katerem priča tudi podatek, da je Dallas v prvih 24 minutah vodil največ s petimi točkami naskoka, Oklahoma pa s sedmimi. Tudi sicer sta bili ekipi v prvih dveh četrtinah zelo izenačeni v vseh statističnih prvinah. Jason Kidd je nekaj več dodatnega počitka namenil JaValu McGeeju, ki tako ni bil v kadru Dallasa za obračun z Oklahomo, vlogo prvega centra pa je tako prevzel Dwight Powell.

"Slab" strelski večer Dončića

Da to ne bo strelski večer Dončića, se je nakazalo že v prvem polčasu, ko je zgrešil vse tri poskuse za tri točke, ob tem pa je iz igre skupno zadel le tri mete iz enajstih poskusov. V prvem polčasu je dosegel 12 točk, je pa kljub temu z nekaj asistencami navduševal in na noge postavil celotno American Airlines Areno. Dallas je ob odhodu na najdaljši odmor vodil z 51:46, v drugi četrtini pa je prvo pravo priložnost v novi sezoni dobil novinec v dresu Dallasa v tej sezoni Jaden Hardy.

Dončić je v prvem polčasu dosegel 12 točk. | Foto: Reuters Dončić je v prvem polčasu dosegel 12 točk. Foto: Reuters

Tudi tretji del obračuna ni niti približno prinesel odločitve o zmagovalcu. Dallas je bil sicer večino četrtine v rahlem vodstvu, a si višje prednosti od osmih točk ni priigral. Dončić je bil že na polovici tretjega dela tekme le asistenco oddaljen od drugega zaporednega trojnega dvojčka, a Oklahoma je nato v zaključku tretje četrtine z delnim izidom 8:0 prešla v vodstvo in pred zadnjim delom tekme vodila z 72:71.

Dončić zgrešil met za zmago

Mavericks so na začetku četrte četrtine dali v prestavo višje. Ob odsotnosti Dončića, ki je v prvih nekaj minutah rednega dela tekme dobil nekaj več počitka, sta vodilni vlogi na parketu prevzela Spencer Dinwiddie in Josh Green, ki je po zadetem prostem metu Dallas 5:41 pred koncem zadnje četrtine povedel v vodstvo s +16 (95:79). A gostje se niso predali, počasi, a vztrajno so topili prednost gostiteljev, ki so začeli kazati slabosti tako v igri v napadu kot tudi v obrambi. V zaključku je dva od pomembnih štirih prostih metov zgrešil Dončić, ki je dobro minuto pred koncem dobil tudi močan udarec Luguentza Dorta, in to v obraz.

Zaključek rednega dela in poskus Dončića za zmago:

Slovenski košarkar je dobro minuto pred koncem še zadel prosti met za vodstvo Dallasa z 99:94, nato pa je bil najprej na drugi strani za dve točki uspešen Shai Gilgeous-Alexander. Junak rednega dela in na koncu tudi zmage gostov pa je 15,8 sekunde pred koncem četrte četrtine s trojko za izenačenje na 99:99 postal Isaiah Joe. V zadnjem napadu domačih je odgovornost prevzel Dončić, ki pa je zgrešil met za dve točki in obračun se je prevesil v podaljšek.

Oklahoma je bila v podaljšku vseh pet minut korak spredaj pred tekmeci, pri katerih vidno utrujeni Dončić in soigralci niso našli odgovora na poletno igro gostov, ki jim je vrnitev v rednem delu dala dodaten zagon. Na koncu je Oklahoma slavila s 117:111. Za Dončićem so se na strelski lestvici zvrstili Dinwiddie z 20 točkami ter Finney-Smith in Powell s po 13. Pri gostih je Gilgeous-Alexander dosegel 38 točk, Dort pa 16. Dallas je na celi tekmi zadel le osem trojk iz kar 40 poskusov.

Vrhunci tekme:

Goran Dragić je dosegel dve točki. | Foto: Reuters Goran Dragić je dosegel dve točki. Foto: Reuters Embiid potopil Chicago

Košarkarji Chicaga so na svoji sedmi tekmi v tej sezoni zabeležili četrti poraz. Bulls so po zelo izenačeni končnici s 109:114 izgubili s proti Philadelphii 76ers, Goran Dragić pa je ob porazu svoje ekipe dosegel dve točki. Chicago je v izenačenem zaključku, v katerem Dragića ni bilo na parketu, po zadetih prostih metih Nikole Vučevića 1:10 pred koncem izenačil na 109:109, odločilno trojko pa je dobrih 18 sekund pred koncem za zmago in vodstvo Philadelphie zadel Joel Embiid, ki je bil na koncu s 25 točkami in sedmimi skoki prvi strelec tekme, to pa je bila tudi njegova edina trojka, ki jo je zadel v celotnem obračunu.

Pri Chicagu je v naslednjem napadu ob prodoru zgrešil DeMar DeRozan, kljub kontaktu pa sodniki nad njim niso dosodili osebne napake. Košarkarji Philadelphie so nato prišli do skoka, a so žogo podarili v roke Alexa Carusa, ki pa je štiri sekunde pred koncem zgrešil met za tri in tekma je bila odločena.

Georges Niang je pri Philadelphii dosegel 15 točk, pod dvojni dvojček (15 točk, 11 skokov) se je podpisal zvezdnik James Harden, ki je sicer zadel le dva meta iz 13 poskusov iz igre. DeRozan je na koncu za Chicago prispeval 24 točk, Vučević je ob 23 točkah prispeval kar 19 skokov.

Vrhunci tekme:

Luka Dončić
Sportal Dončić čaral, navdušil in v Brooklynu pisal zgodovino! #video

Liga NBA, 29. oktober:

Dallas Mavericks : Oklahoma City Thunder 111:117*
Luka Dončić 31 (8/17 za 2, 0/6 za 3, 15/19 prosti meti), 16 sk., 10 as., 1 ukr. žoga, 3 izg. žoge v 40 minutah, Dinwiddie 20, Finney-Smith in Powell 13

Chicago Bulls : Philadelphia 76ers 109:114
DeRozan 24, Vučević 23 (19 sk.), LaVine 20, ..., Goran Dragić 2 (1/4 za 2, 0/1 za 3), 1 sk., 1 as. v 13:25; Embiid 25 (7 sk.), Harden (11 sk.) in Niang 15

Sacramento Kings : Miami Heat 119:113
Huerter 27 (7 as.), Murray 22, Sabonis 18 (7 sk.); Herro 34, Adebayo 23, Lowry 15

Charlotte Hornets : Golden State Warriors 120:113*
Washington 31 (7 sk.), Hayward 23, Oubre 18; Curry 31 (11 sk.), Poole 24, Green 12 (8 sk.)

Brooklyn Nets : Indiana Pacers 116:125
Irving 35, Durant 26, Harris in O'Neale 11; Mathurin 32, Haliburton 26 (8 as.), Jackson 18 (10 sk.)

Milwaukee Bucks : Atlanta Hawks 123:115
Antetokounmpo (17 sk.) in Holiday 34, Lopez 21; Young 42, Murray 21, Hunter 14

Utah Jazz : Memphis Grizzlies 124:123
Markkanen (9 sk.) in Olynyk 23, Clarkson 21; Bane 32, Brooks 30, Jones 23 (10 as.)

*po podaljšku

Lestvici:

Ne spreglejte