Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2019,
5.45

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić NBA Dallas Mavericks Cleveland Cavaliers Miami Heat

Nedelja, 3. 2. 2019, 5.45

5 let, 2 meseca

Liga NBA, 2. februar

Dončić izenačil rekord in poskrbel za pomembno zmago Dallasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Luka Dončić | Luka Dončić je Clevelandu nasul 35 točk. | Foto Reuters

Luka Dončić je Clevelandu nasul 35 točk.

Foto: Reuters

Luka Dončić je proti Cleveland Cavaliers odigral novo vrhunsko partijo. Čeprav je bil zaradi zatečenega gležnja na zadnji tekmi proti Detroitu odsoten, je v Clevelandu zablestel v vsem sijaju. S 35 točkami je izenačil svoj strelski rekord, ki ga je postavil pred petimi dnevi proti Torontu, in oslabljeni Dallas popeljal do zmage nad Cavaliers s 111:98. Dončić je presegel tudi mejo 1.000 doseženih točk, zdaj je pri številki 1.034. Miami je brez Gorana Dragića izgubil proti Indiani (88:95).

Učinek Luke Dončića: 35 točk (9/14 za dve, 4/11 za 3, 5/7 prosti meti), 11 skokov, 6 asistenc, 1 ukradena žoga in 2 izgubljeni žogi v 32 minutah in 44 sekundah.

Povprečje v sezoni: 20,7 točke, 7 skokov, 5,4 asistence, 1,1 ukradene žoge, 3,2 izgubljene žoge, 0,3 blokade v 32,1 minutah.

Luka Dončić je ob koncu tega tedna še tretjič zapored prejel nagrado za najboljšega novinca. Tako kot je bil najboljši novembra, je bil tudi decembra in januarja. Pred tekmo še ni bilo povsem jasno, ali bo lahko pomagal ekipi proti Clevelandu, saj je imel težave z gležnjem, zaradi katerih je izpustil obračun z Detroitom. Na koncu je kljub nedavni poškodbi stopil na parket Quicken Loans Arene, kjer ga je znova pozdravilo veliko slovenskih navijačev. Med drugim ga je pozdravil tudi evropski poslanec Lojze Peterle.

Dončićevo srečanje s slovenskimi navijači:

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić še tretjič zapored novinec meseca #video

Dallas je bil sicer v tem tednu v središču pozornosti, potem ko se je z New York Knicks dogovoril za menjavo igralcev. V Teksasu bodo po novem igrali Kristaps Porzingis, Courtney Lee, Tim Hardaway Jr. in Trey Burke. V nasprotno smer so odpotovali Dennis Smith Jr., DeAndre Jordan in Wesley Matthews. Zgoraj omenjena četverica še ni igrala na gostovanju pri Clevelandu, zato so Mavericks nastopili v zelo okrnjeni zasedbi, v kateri je znova izstopal slovenski košarkarski velemojster. 

28 točk v prvem polčasu

Dončić je blestel predvsem v prvem polčasu, saj je v prvih 24 minutah dosegel kar 28 točk, k temu dosežku pa dodal pet skokov in prav toliko podaj. Štiri desetinke do konca druge četrtine je s polaganjem Dallas na odmor popeljal s prednostjo treh točk. Mavericks so odlično odigrali predvsem v zadnjem delu prve četrtine, ko so vodili tudi z dvomestno prednostjo. Dončić je v prvih 12 minutah dosegel štiri trojke.

Prva četrtina Luke Dončića:

V drugem polčasu so domači veliko bolje pokrili slovenskega košarkarja, ki je do konca tekme dosegel še sedem točk, s končnimi 35 točkami pa je izenačil svoj strelski rekord in potrdil odlično formo. Igralci Dallasa so si odločilno prednost priigrali ob koncu tretje četrtine, ko so znova povedli z dvomestno razliko, prednosti pa do konca obračuna niso več spustili iz rok. Dobrih osem minut do konca obračuna se je zaostanek Clevelanda zadnjič na tekmi spustil pod dvomestno mejo. Takrat je za 82:90 zadel Jordan Clarkson, ki je bil z 19 točkami tudi prvi strelec domačega moštva. Dallas je na koncu slavil s 111:98 in dosegel 24. zmago v sezoni.

Novi mejniki slovenskega košarkarja

Ljubljančan je tekmo končal z dvojnim dvojčkom - 35 točk in 11 skokov. Vse štiri trojke je dosegel v prvi četrtini, izkoristil je devet metov za dve točki iz 14 poskusov. Vknjižil je še šest podaj in eno ukradeno žogo. Poleg Dončića se je pri Dallasu s 17 točkami izkazal še Harrison Barnes, 15 jih je dodal Jalen Brunson. Pri Clevelandu je bil poleg Clarksona najučinkovitejši Collin Sexton s 13 točkami.

Dončić je na tekmi proti Clevelandu znova rušil mejnike. Postal je šele drugi košarkar v ligi NBA, ki mu je v zgolj 50 tekmah uspelo preseči mejo tisoč doseženih točk, 340 skokov in 260 podaj. Prav tako je postal šele šesti košarkar v tem tisočletju, ki je presegel mejo tisoč doseženih točk pred dopolnjenim 20. letom starosti. Pred njim je to uspelo še LeBronu jamesu, Kevinu Durantu, Carmelu Anthonyju, Devinu Bookerju in Dwightu Howardu.

Vrhunci Dončićeve igre proti Clevelandu:

Slovenski navijači dodatna motivacija

Luka Dončić je v slovenskih navijačih našel dodatno motivacijo. | Foto: Reuters Luka Dončić je v slovenskih navijačih našel dodatno motivacijo. Foto: Reuters Dončića je na tekmi bučno podpirala skupina slovenskih navijačev. "Vesel sem, da me podpira toliko ljudi. Res sem hvaležen vsem, ki navijajo zame, to je bila zame danes dodatna motivacija. Na parketu sem se počutil odlično. Nisem odigral najboljšega drugega polčasa, a dosegli smo pomembno zmago in to je edino, kar je pomembno. V takem slogu moramo nadaljevati," je po tekmi dejal Dončić, ki je še povedal, da se veseli vrnitve v Dallas in srečanja z novimi soigralci.

19-letni košarkar se je po tekmi zazrl tudi proti tekmi vseh zvezd, na kateri ne bo dobil priložnosti. "Vsak dan skušam pokazati, da si zaslužim igrati v ligi NBA. Žal me niso izbrali, zato bom še bolj treniral, da mi morda uspe prihodnje leto," je nič kaj razočarano komentiral odločitev trenerjev.

Nekdanji košarkar Clevelanda Jim Chones je Dončića po tekmi primerjal z LeBronom Jamesom v mlajših letih, kar je Dončiću na obraz narisalo velik nasmeh. "Takšna primerjava je zame neverjetna. Vsi vedo, da je LeBron moj vzornik, skušam se zgledovati po njem. Takšne primerjave mi dajo veliko zagona in motivacije za nadaljnje delo," je dodal Dončić.

Potica nagrada za odlično predstavo

Dončić, ki ga je v Clevelandu spremljala skupina slovenskih navijačev, se je po tekmi srečal z družino Tromba, ki ima slovenske korenine. Sin Joey, ki se bori z rakom, je z Luko stik navezal preko družbenih omrežij, po tekmi pa je dobil priložnost in slovenskega košarkarskega asa spoznal tudi v živo. Dončić je bil še posebej navdušen nad darilom, ki mu ga je podarila družina. Dobil je namreč potico.

Bogdanović zakrivil poraz Miamija

Miami Gorana Dragića, ki okreva po poškodbi kolena, je gostil Indiano Pacers in izgubil z 88:95. Miami je bil do konca prvega polčasa povsem konkurenčen, nato pa so košarkarji Indiane prevzeli pobudo in v nadaljevanju tekme ves čas narekovali ritem igre. Odličen večer je imel Bojan Bogdanović, ki je dosegel 31 točk (met iz igre 13/19), Darren Collison je dodal 20 točk. Pri Miamiju je bil z 21 točkami prvi strelec veteran Dwyane Wade, Hassan Whiteside je vknjižil dve točki manj.

Še vedno ni točno znano, kdaj se bo zlati slovenski kapetan vrnil na igrišče. Konec decembra je prestal artroskopijo desnega kolena, prisilni počitek pa naj bi trajal okoli osem tednov. 32-letni košarkar bi se lahko v moštvo Miami Heat vrnil kmalu po tekmi vseh zvezd, a je veliko odvisno od hitrosti njegovega okrevanja in stanja njegovega kolena.

Vrhunci tekme Miami : Indiana:

Lakersi nemočni brez Jamesa, Harden podira rekorde

Los Angeles Lakers, ki si v svoje vrste močno želijo pripeljati Anthonyja Davisa, so na gostovanju pri prvakih Golden State izgubili s 101:115. Klay Thompson je bil z 28 točkami (10/15 met iz igre) prvi strelec Warriorsov, Kevin Durant je dosegel dvojni dvojček (21 točk, 11 podaj). Za Lakerse, pri katerih ni igral prvi zvezdnik LeBron James, je največ točk dosegel Brandon Ingram (20).

James Harden pa je še na šestindvajseti tekmi zapored dosegel najmanj 30 točk, kar je tretji najdaljši niz v zgodovini NBA. Pri zmagi Houston Rockets nad Utah Jazz s 125:98 je zabeležil 43 točk in se na večni lestvici izenačil z legendarnim Wiltom Chamberlainom. Oziroma njegovim tretjim najdaljšim nizom. Član hrama slavnih ima tudi dva najdaljša, prišel je do številk 65 in 31. Harden je dodal 12 skokov, šest ukradenih žog, pet podaj in štiri blokade.

 Lestvici:

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić odprl dušo: Očitno to ni dovolj #video
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić brez tekme zvezd
Kristaps Porzingis
Sportal Posel, ki odmeva v ligi NBA: Dončić in Porzingis soigralca pri Dallasu
Ne spreglejte