Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2022,
5.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

Natisni članek

Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar končnica Utah Jazz NBA Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 19. 4. 2022, 5.00

1 leto, 2 meseca

LIGA NBA, 18. APRIL (KONČNICA)

Dončiću se je smejalo, rapsodija Brunsona in Nemca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82
Luka Dončić | Luka Dončić je tudi drugo tekmo končnice spremljal s strani, a je bil tokrat po koncu te vesel, saj so njegovi soigralci premagali Utah Jazz. | Foto Reuters

Luka Dončić je tudi drugo tekmo končnice spremljal s strani, a je bil tokrat po koncu te vesel, saj so njegovi soigralci premagali Utah Jazz.

Foto: Reuters

Čeprav se je Luka Dončić ogreval pred drugo tekmo končnice proti Utah Jazz, tudi tokrat ni stopil na parket in ni mogel pomagati soigralcem Dallas Mavericks. Težave z mečno mišico ga še vedno preveč ovirajo, da bi lahko v celoti pognal svoje kolesje. A je imel kljub vsemu po koncu večera razlog za veselje. Moštveni kolegi so namreč na krilih Jalna Brunsona, ki je dosegel 41 točk, in centra Maxija Kleberja, ki je prispeval rekordnih osem trojk, preskočili oviro in izenačili izid v zmagah na 1:1. Vlatko Čančar, ki je dobil priložnost za igro, ko je bila tekma že odločena, je moral s soigralci pri Denver Nuggets še drugič priznati premoč Golden State Warriors (106:126). V petih minutah igre je dosegel štiri točke. Philadelphia 76ers so domačo dvorano prav tako zapustili s stoodstotnim izkupičkom.

Pri Dallas Mavericks so še naprej v negotovosti, kar zadeva poškodbo Luke Dončića. Zaradi težav z levo mečno mišico je najprej izpustil prvo tekmo končnice proti Utah Jazz, trener Jason Kidd pa se je ob posvetu strokovnih sodelavcev odločil, da ga bo pustil ob robu parketa tudi na drugem domačem preizkusu. Sicer se je ogreval pred dvobojem, vendar več kot metal na koš ni.

K sreči se njegova odsotnost tokrat Dallasu ni poznala, saj so bili v nasprotju s prvim obračunom košarkarji iz Teksasa razpoloženi.

Luka Dončić je čestital Jalnu Brunsonu za izjemno predstavo. | Foto: Reuters Luka Dončić je čestital Jalnu Brunsonu za izjemno predstavo. Foto: Reuters

Če smo bili med sezono vajeni, da so navijači Dallasa glasno vzklikali Luka Magic, je imel v noči na torek čarovniško palico Jalen Brunson.

Vrhunci tekme med Dallasom in Utahom

Navdušil je vse prisotne v American Airlines Areni in vlekel voz Dallasa proti zmagi s 110:104. Usodo gostov je zapečatil 33,4 sekunde pred koncem, ko je hladnokrvno zadel prosta meta za 109:102.

A ni bil edini, ki je izstopal v domači dvorani in pomagal izenačiti izid v zmagah na 1:1. Za centre ni značilno, da so izvrstni pri metih za tri točke, a je Nemec Maxi Kleber že večkrat v karieri pokazal, da zna zadeti izza črte 7,25 metra. Na drugi tekmi proti Utahu je dobesedno eksplodiral in zadel rekordnih osem trojk iz enajstih poskusov. Njegovi zadnji sta imeli dodatno težo, saj je Dallas 3:40 pred koncem prišel do vodstva pri 102:98.

"Dončiću smo dali več časa"

V taboru Mavericks so po večeru lažje zadihali, čeprav so še vedno v negotovosti zaradi Dončićeve poškodbe. Dejstvo je, da bodo morali enkrat narediti rez in poklicati slovenskega košarkarja na pomoč, kajti potrebovali ga bodo, če bodo želeli prvič po letu 2011, ko so tudi osvojili edini naslov prvaka v ligi NBA, preskočiti prvo oviro v izločilnih bojih.

"Dali smo mu več čas. Ni raketna znanost, da želimo, da se kar se da hitro vrne. Jasno, zdrav in da bo vse varno. Ne glede na vse delamo, kar je v naši moči, da dosežemo zmago. Tokrat nam je uspelo," je po zmagi povedal Spencer Dinwiddie, ki je dosegel 17 točk in zbral šest asistenc.

Maxi Kleber je bil vroč. Zadel je osem trojk. | Foto: Reuters Maxi Kleber je bil vroč. Zadel je osem trojk. Foto: Reuters

Pred 20-tisočglavo množico pa je košarkarjem Dallasa ob začetku tretje četrtine že nekoliko tekla voda v grlo, ko so gostje povedli z desetimi točkami razlike (60:50). Prav Dinwiddie in Brunson sta ekspresno, v dveh minutah, približala moštvo na dve točki zaostanka, da so vsi skupaj v razprodani dvorani lažje zadihali.

Ključen v drugem dvoboju je bil met košarkarjev Dallasa z razdalje. Če so na prvi tekmi zadeli le devet trojk, so jih tokrat kar 22 iz 47 poskusov.

Serija se zdaj seli v Salt Lake City, kjer bosta naslednji dve tekmi, nato si bosta ekipi v nadaljevanju izmenjavali vlogo gostitelja vse do trenutka, ko bo ena dosegla štiri zmage. Naslednji obračun bosta začeli ob 3. uri v noči na petek.

Philadelphia 76ers ne popuščajo, Čančar lovi priključek. Dragić bo na delu v noči na sredo.

Na prvi tekmi večera so košarkarji Philadelphie 76ers naredili nov odločen korak proti napredovanju v drugi krog. Gostje iz Toronta so v prvi četrtini še držali stik z gostitelji in celo vodili za točko (33:32), a so nato kandidat za nagrado MVP rednega dela Joel Embiid - z 31 točkami in desetimi skoki je bil najboljši posamezniki - in soigralci pohodili plin ter se odlepili. Drugo in tretjo četrtino so dobili s 35:19 oziroma 28:19 in stvari postavili na svoje mesto. Odlično predstavo je pokazal tudi 21-letni organizator igre Tyrese Maxey, ki je devetim skokom in osmim asistencam dodal 23 točk.

Vlatko Čančar je na zadnji tekmi dneva z Denver Nuggets neuspešno lovil priključek proti Golden State Warriors. Bojevniki so tudi na drugi domači tekmi ostali nedotaknjeni in zmagali s 126:106. Slovenski reprezentant je v igro vstopil, ko je bil obračun že odločen, v štirih minutah igre pa je dosegel pet točk in enkrat skočil. S 34 točkami v vsega 23 minutah igre je blestel Steph Curry, ko je bil on na parketu, pa si je Golden State priigral kar 32 točk razlike.

Naš tretji predstavnik v ligi NBA Goran Dragić bo z Brooklyn Nets aktiven na gostujočem terenu v Bostonu v noči na četrtek. Na prvi tekmi so Celtics z zvokom sirene dosegli zmago, nov razburljiv obračun pa lahko pričakujemo tudi tokrat.

Končnica lige NBA, 1. krog (18. april):

Zahod:
Dallas Mavericks : Utah Jazz 110:104     /1:1/
Brunson 41 (trojke 6/10, za 2 9/15, prosti meti 5/7), 8 sk., 5 as., Kleber 25 (trojke 8/11), Dinwiddie 17, 6 as.; Mitchell 34, Bogdanović 25, Clarkson 21, Gobert 8, 17 sk.

Golden State Warriors : Denver Nuggets 126:106    /2:0/
Curry 34, Poole 29, 8 as., 5 sk., Thompson 21; Jokić 26, 11 sk., 4 as., Barton, Morris in Hyland 12 ... Čančar 5 (za 3 točke 1/2, za 2 1/1), 1 sk., 1 izg. žoga

Vzhod:
Philadelphia 76ers : Toronto Raptors 112:97  /2:0/
Embiid 31, 11 sk., Maxey 23, 9 sk., 8 as., Harris 20, 10 sk.; Anunoby 26, Siakam 20, 10 sk., 5 as., VanVleet 20, 7 as.

// Skupen rezultat v zmagah, igra se na štiri dobljene tekme.

Ne spreglejte