Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2024,
22.00

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Crvena zvezda Andrej Žakelj Budućnost Podgorica Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija KK Krka Novo mesto ABA liga ABA

Ponedeljek, 11. 3. 2024, 22.00

1 mesec, 2 tedna

Liga ABA, 22. krog

Trpljenje Krke v Beogradu, tudi Cedevita Olimpija praznih rok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Cedevita Olimpija : Krka Gašper Okorn | Foto Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

V 22. krogu lige ABA je Cedevita Olimpija v Stožicah v soboto z 72:80 izgubila proti podgoriški Budućnosti, ki jo vodi Andrej Žakelj. Krka je v nedeljo gostovala v Beogradu pri vodilni Crveni zvezdi in doživela zelo visok poraz. Evroligaško moštvo je bilo od slovenskega boljše s kar 53 točkami razlike (110:57).

Košarkarji Cedevite Olimpije so na svoji 22. tekmi v ligi ABA zabeležili še osmi poraz. Na drugi strani je Budućnost zmagala še 17. v sezoni in se hkrati ljubljanski ekipi oddolžila za poraz v prvem delu sezone, ko je Cedevita Olimpija slavila v podgoriški Morači. Cedevita Olimpija je neprepričljivo začela obračun v Stožicah. Domači so sicer po košu Shawna Jonesa še izenačili na 2:2, nato pa so gostje iz Podgorice odgovorili z delnim izidom 8:0, zatem pa vse do konca prve četrtine držali vajeti igre v svojih rokah in bili vselej vsaj pol koraka pred domačo zasedbo. V zadnji sekundi prvih desetih minut je zaostanek ljubljanske ekipe s trojko omilil kapetan Jaka Blažič, ki je postavil izid prve četrtine (14:18).

Zoran Martić in Andrej Žakelj pred začetkom tekme | Foto: www.alesfevzer.com Zoran Martić in Andrej Žakelj pred začetkom tekme Foto: www.alesfevzer.com

Tudi druga četrtina se ni začela po željah domačih košarkarjev, saj je Budućnost po devetih zaporednih točkah prvič na srečanju povedla z dvomestno prednostjo (27:14). Vendarle je v zaključku druge četrtine sledil tudi odziv Cedevite Olimpije, ki je od zaostanka s 25:36 z osmimi zaporednimi točkami ujela priključek in se vrnila med žive. Ljubljanska zasedba je imela v zadnji minuti prvega polčasa napad za izenačenje ali vodstvo, a je Blažič žogo izgubil, rezultat prvega polčasa pa je na drugi strani s košem za vodstvo Budućnosti z 41:37 postavil Petar Popović. V prvem polčasu je bil pri slovenskih pokalnih prvakih najbolj razpoložen Jones s 13 točkami (2/2 za 3), pri gostujoči ekipi je Allerik Freeman dosegel deset točk. Budućnost je bila v prvem polčasu izrazito boljša v skoku (22:13).

Justin Cobbs je srečanje končal pri 15 točkah. | Foto: www.alesfevzer.com Justin Cobbs je srečanje končal pri 15 točkah. Foto: www.alesfevzer.com Olimpija povedla, a ...

Na krilih dobrega zaključka prvega polčasa so košarkarji ljubljanskega kluba vstopili tudi v tretji del srečanja. Po več neuspelih poskusih v lovljenju izenačenja je Cedevita Olimpija slabe štiri minute in pol pred koncem tretje četrtine po trojki Justina Cobbsa najprej izid izenačila (51:51), še po trojki Aleksandra Šaškova pa tudi povedla (54:51). V izenačenem nadaljevanju so imeli pred začetkom zadnje četrtine koš prednosti gostje (54:56).

A gostje so bili v zadnjem delu srečanja znova vselej vsaj za odtenek pred tekmecem. Slabe tri minute pred koncem je za vodstvo Budućnosti s 75:68 zadel Kenan Kamenjaš, Cedevita Olimpija pa zatem skoraj dve minuti ni našla poti do koša. S štirimi zaporednimi točkami je nekaj upanja domačim navijačem vrnil Cobbs, ki je 18 sekund pred koncem znižal zaostanek Olimpije na 72:76, vendar je nato na drugi strani s črte prostih metov zmagovalca dokončno odločil nekdanji zmaj Yogi Ferrell. Črnogorska ekipa je na koncu slavila z 80:72. Budućnost je imela tudi ob koncu izrazito premoč v skoku (35:24). Za Cedevito Olimpijo sta Cobbs in Jones na koncu dosegla po 15 točk, D.J. Stewart je dosegel dve manj. Za Budućnost je Kamenjaš na koncu zabeležil 16 točk in sedem skokov.

Krka je v Beogradu doživela debakl

Krka, ki se bori za obstanek v regionalnem tekmovanju, je gostovala pri vodilni Crveni zvezdi. Ta je na 22 tekmah v sezoni lige ABA izgubila le trikrat, Krka je na drugi strani zabeležila le štiri zmage in tudi po gostovanju pri evroligašu ostala pri tej številki.

Košarkarji Krke so v Beogradu doživeli visok poraz. | Foto: ABA liga Košarkarji Krke so v Beogradu doživeli visok poraz. Foto: ABA liga

Že v uvodni četrtini je bilo jasno, da bo vlekel le beograjski voz, potem ko so jo gostitelji dobili z 31:11. Nič drugače ni bilo v nadaljevanju. V zasedbi Gašperja Okorna se nobenemu košarkarju ni uspelo prebiti čez mejo desetih točk, pri domačih pa sta jih največ dosegla Javonte Smart (24) in Yago Dos Santos (20). Slovenski naturalizirani reprezentant Mike Tobey v 13 minutah ni dosegel točke - zgrešil je vse tri mete za tri točke. 

Štiri kroge pred koncem Krka drži predzadnje mesto (dodatne kvalifikacije za obstanek), saj ima ob enakem številu zmag in porazov kot Mornar boljši medsebojni izkupiček. Dolenjci bodo do konca rednega dela odigrali še proti Splitu (doma), Igokei (gostovanje), Cedeviti Olimpiji (doma) in za konec še z Borcem. Na drugi strani bo Mornar v naslednjem krogu igral proti Igokei, nakar bo sledilo gostovanje v Ljubljani pri Cedeviti Olimpiji, v zadnjih dveh krogih pa se bo doma pomeril še z Borcem in na gostovanju z FMP-jem.

Liga ABA, 22. krog

Četrtek, 7. marec:

Petek, 8. marec:

Sobota, 9. marec:

Nedelja, 10. marec:

Ponedeljek, 11. marec:

Lestvica:

 

Ne spreglejte