Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 11. 2021,
19.55

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Natisni članek

slovenska ženska košarkarska reprezentanca kvalifikacije za evropsko prvenstvo

Nedelja, 14. 11. 2021, 19.55

2 leti, 5 mesecev

kvalifikacije za Ep 2023

Slovenke za zgodovinsko zmago nadigrale Albanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Košarka (Ž): Slovenija - Turčija | Slovenke so vknjižile najvišjo zmago v zgodovini, Albanijo so premagale s 127:28. | Foto Vid Ponikvar

Slovenke so vknjižile najvišjo zmago v zgodovini, Albanijo so premagale s 127:28.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je v 2. krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 premagala Albanijo s 127:28 (30:14, 62:14, 98:25).

Košarka (Ž): Slovenija - Turčija
Sportal Slovenke kvalifikacije začele s porazom, še dobro, da so na EP že uvrščene

Slovenske košarkarice so pričakovano prišle do prve zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo junija 2023 v Sloveniji in Izraelu. Na gostovanju v Draču so bile boljše od Albanije s 127:28 oziroma z devetindevetdesetimi točkami razlike.

Čeprav so Slovenke, ki nastopajo pod taktirko novega trenerja, grškega strokovnjaka Georgiosa Dikeulakosa, zaigrale precej oslabljene, zmaga niti za trenutek ni bila pod vprašajem. Razlika v kakovosti je bila več kot očitna, tako da je Slovenija dosegla celo najvišjo zmago na uradnih tekmah, postavila rekord po doseženih točkah in šele drugič v 177 nastopih presegla mejo 100 doseženih točk.

Najvišja zmaga 

Najvišja zmaga Slovenije doslej je bila dosežena 2001, ko je Madagaskar na frankofonskih igrah v Ottawi premagala z 80:21, druga najvišja pa je iz leta 1993, ko so Slovenke v kvalifikacijah za EP 1995 ugnale Avstrijo s 111:55. To je bila hkrati tudi edina tekma do danes s tromestnim številom doseženih točk.

Albanija je med 36 reprezentancami, ki se potegujejo za štirinajst prostih mest na eurobasketu 2023 - Slovenija in Izrael imata kot gostitelja že zagotovljeno mesto, najnižjeuvrščena ekipa na lestvici Fiba. Zaseda 102. mesto. Slovenija je 25. Albanke so v prvem krogu izgubile proti Poljski, 39. reprezentanci na svetu, z 19:125.

Slovenija bo v naslednjem ciklusu gostovala na Poljskem in v Turčiji. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija bo v naslednjem ciklusu gostovala na Poljskem in v Turčiji. Foto: Vid Ponikvar

Naslednji ciklus na Poljskem in v Turčiji

Kvalifikacije se bodo nadaljevale novembra 2022 in končale februarja 2023. Slovenija bo v naslednjem ciklusu gostovala na Poljskem in v Turčiji. Evropsko prvenstvo bo potekalo od 15. do 25. junija, predtekmovanja v Sloveniji bodo potekala v Celju in Kopru, zaključni boji za medalje pa bodo v Stožicah.

Prva strelka tekme je bila 18-letna Mojca Jelenc (197 cm), ki je hkrati dosegla tudi svoje prve točke v članskem dresu. Ob metu 9:16 je zbrala 24 točk. Tem je dodala 12 skokov in šest blokad (indeks 35). Le točko nižji indeks je imela Maruša Seničar, ki je dosegla le sedem točk, a je imela še 12 skokov, 8 ukradenih žog in pet podaj.

Premierne točke za Slovenijo sta dosegli tudi Elma Dautović in Blaža Čeh, kapetanka Nika Barič zaradi udarca v glavo na tekmi proti Turčiji edina ni stopila na parket, druga strelka Slovenije pa je bila Lea Debeljak z 21 točkami.

Kaj so povedali po visoki zmagi?

"S prikazanim sem zelo zadovoljen. Prav tako moram vsa dekleta pohvaliti za delo v tem tednu. Pokazale so pravi odnos do državnega grba, želijo si igrati za Slovenijo in če bodo nadaljevale s takim odnosom, sem zelo optimističen za prihodnost." | Foto: Vid Ponikvar "S prikazanim sem zelo zadovoljen. Prav tako moram vsa dekleta pohvaliti za delo v tem tednu. Pokazale so pravi odnos do državnega grba, želijo si igrati za Slovenijo in če bodo nadaljevale s takim odnosom, sem zelo optimističen za prihodnost." Foto: Vid Ponikvar

Georgios Dikeulakos, selektor Slovenije: "Vedeli smo, da bomo igrali proti precej slabši zasedbi, zato smo preizkusili nekaj novih različic v napadu in obrambi, hkrati pa sem imel priložnost, da vidim na delu vse igralke. Nekaterim sem namenil tudi nekoliko drugačne vloge, kot so jih vajene, in reči moram, da sem s prikazanim zelo zadovoljen. Prav tako moram vsa dekleta pohvaliti za delo v tem tednu. Pokazale so pravi odnos do državnega grba, želijo si igrati za Slovenijo in če bodo nadaljevale s takim odnosom, sem zelo optimističen za prihodnost slovenske ženske košarke in naše ambicije na evropskem prvenstvu 2023."

Teja Oblak: "Vesela sem, da so naše mlade igralke dobile priložnost in jo uspešno izkoristile. Bile so agresivne v obrambi in natančne v napadu, kar je lepa spodbuda za nadaljnje delo. Tudi sicer sem s prvim tednom pod vodstvom novega trenerja zelo zadovoljna. Veliko novih stvari smo počeli in precej več trenirali."

Mojca Jelenc: "Vesela sem, da mi je dal selektor priložnost in da sem jo dobro izkoristila. Mislim, da smo vse dobro igrale. Bile smo zbrane v obrambi in posledično dobro zadevale v napadu."

 

Albanija : Slovenija 28:127 (14:30, 14:62, 25:98).

* Dvorana Dhimitraq Goga, sodniki: Jury (Avstrija), Vujičić (Črna gora), Eger (Avstrija).
* Albanija: Lugaj 14, Baraj 2, Lalaj 2 (2:2), Shallo 4 (2:4), Mollaj 2, Verri 3, Velias 1 (1:2).
* Slovenija: Čeh 3 (0:2), Oblak 16, Krošelj 8, Seničar 7, Goršič 15 (1:1), Jakovina 8, Friškovec 11, Rupnik 10, Jelenc 24 (4:6), Debeljak 21 (2:2), E. Dautović 4.
* Prosti meti: Albanija 5:10, Slovenija 7:11.
* Met za tri točke: Albanija 3:17 (Lugaj 2, Verri), Slovenija 18:40 (Debeljak 5, Oblak 4, Jelenc 2, Rupnik 2, Krošelj 2, Čeh, Seničar, Friškovec).
* Osebne napake: Albanija 9, Slovenija 15.
* Pet osebnih: /.

Ne spreglejte