Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
30. 3. 2011,
21.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Krka

Sreda, 30. 3. 2011, 21.20

8 let

Krka se je mučila, da je prišla do nagrade

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Košarkarji Krke so z zmago proti Lukoilu v četrtfinalu pokala EuroChallenge prišli še do drugega zaključnega turnirja v tej sezoni. Ključen je bil Džikićev ukaz pet minut pred koncem tekme.

Slovenski prvak si je po porazu na prvi tekmi četrtfinala pokala EuroChallenge popravni izpit priigral na gostovanju v Bolgariji, kjer je bil prepričljivo boljši od Lukoila, na začetku odločilne tretje tekme pa bi trener Aleksandar Džikić zagotovo potreboval kakšno od zdravil Krke, saj njegovo moštvo ni igralo na želeni ravni. Luknje v obrambi so bile sprva prevelike, gostje pa so spretno izkoriščali tudi dober skok v napadu in v četrti minuti vodili kar 8:0. Ameriška četvorka ter hrvaški center Bruno Šundov so bili razpoloženi za igro, a le do rezultata 15:6, ko je vodilno vlogo na parketu dvorane Leona Šutklja prevzel domači kapetan Jure Balažič. Na njegovih krilih je začela prednost Lukoila kopneti, izničil pa jo je dobro sekundo pred iztekom prve četrtine Chris Booker, ko je odločno zabil žogo v koš za 15:15.

Nič kaj prepričljive predstave niso gledalci spremljali tudi v nadaljevanju. Napak je bilo na obeh straneh veliko – od neizdelanih akcij do zgrešenih metov. So pa za nekaj trenutkov dobili razlog za veselje, ko je Bojan Krivec zadel trojko za 18:15, kar je bilo prvo vodstvo Novomeščanov na tekmi. A slednje ni trajalo prav dolgo, saj so z nespametnimi potezami (v prvem polčasu so imeli kar enajst izgubljenih žog) izbrancem Jovice Arsića omogočili, da so zrežirali delni izid 8:0 (25:19). Srbski trener na klopi Lukoila je imel v tem dvoboju za razliko od kolega Džikića nekoliko več manevrskega prostora z igralci, saj jih je zaradi večjega števila lahko bistveno več ter bolj pogosto rotiral – Krka je imela v kadru le deset igralcev. Razmerje moči se je nato le uravnovesilo in Krka je uspela priti po košu Djordjevića na vsega dve točki zaostanka (29:31).

Naposled je le prišel trenutek košarkarjev v zeleno-belih dresih, oziroma Gorana Ikonića ter mladega Eda Murića. Po njunih dveh trojkah ter enajsti točki Ikonića je Krka prišla do vodstva z 39:35. Enak naskok je bil nato še pri 42:38, ko je bil vnovič uspešen košarkar iz Bosne in Hercegovine. Ko ga je Džikić nekoliko odpočil, pa se v domače vrste naselila kriza. Deset zaporednih točk Američanov v vrstah Lukoila – najbolj razpoložen za igro je bil z dvajsetimi točkami Devin Green - so slovenski prvaki spremljali povsem anemično. "Džile" je bentil ob robu parketa kot tudi v minuti odmora, ki jo je zahteval pri 48:42 za Bolgare.

Igra polna vzponov in padcev na obeh straneh se je nadaljevala ob koncu tretje kot tudi v četrti četrtini, v katero so odšli gostje s prednostjo dveh točk (51:49). Na obeh straneh pa se razumljivo v tekmi z velikim nabojem niso odrekli trdi igri v obrambi. Posledično ni bilo atraktivnih potez, zato pa je bil praktično vsak zapravljen napad ključen. Nič kaj prijeten ni bil niti pogled na semafor dobrih pet minut pred koncem tekme, ko je trojko za 61:55 zadel Američan Peterson. Takrat je Džikić zaukazal agresivno obrambo po celem terenu, ki je obrodila sadove, in se je na koncu izkazala za ključno potezo. V pičli minuti se je Krka približala na točko zaostanka (60:61). Da so trenutki postajali zelo pomembni, so začutili tudi gledalci, ki so v stoje pospremili zaključek dvoboja. Ta je bil izjemno razburljiv, odločale pa so malenkosti, oziroma mirne roke pri prostih metih. Djordjević in Ikonić sta povsem ob zaključku šestkrat stala na liniji, ki označuje proste mete. Prvih pet poskusov sta zadela, nato pa je Djordjević zgrešil zadnjega ter pri rezultatu 71:69 dal priložnost Lukoilu, da morda le reši tekmo sebi v prid ali celo izsili podaljšek, vendar mu ta podvig na veliko veselje domače publike ni uspel.

S tem uspehom so košarkarji Krke prišli še do drugega zaključnega turnirja v tej sezoni. Po ligi NLB so sedaj povsem zasluženo dodali tudi tega v pokalu EuroChallenge.

Ne spreglejte