Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
23. 4. 2019,
8.15

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

3

Natisni članek

Phoenix Suns Igor Kokoškov Liga NBA

Torek, 23. 4. 2019, 8.15

4 leta, 12 mesecev

PHOENIX SUNS BREZ TRENERJA

Kokoškov brez službe pod arizonskim soncem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

3

Igor Kokoškov | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji selektor slovenske košarkarske reprezentance Igor Kokoškov, ki se je v zgodovino vpisal kot prvi evropski glavni trener v ligi NBA, ni več trener moštva Phoenix Suns.

Martin Krampelj
Sportal Američane je poučeval o Dončiću, zdaj želi biti njegov tekmec

Le 19 zmag na 82 tekmah je Phoenix vknjižil v nedavno končanem rednem delu lige NBA, kar je najslabši izkupiček moštva po krstni sezoni v ligi NBA pred 50 leti. Slabši je bil v tej sezoni le New York. Zgolj 23-odstotna uspešnost kljub prevetreni ekipi je premalo, da bi glavni trener Igor Kokoškov dobil drugo priložnost. Srbski trener, ki se je v slovenska košarkarska srca usidral kot selektor zlate reprezentance na EuroBasketu 2017, je ostal brez službe v Arizoni. Kdo ga bo nasledil, še ni jasno, po poročanju športne mreže ESPN pa naj bi bil prva želja Monty Williams, za katerega sta se ogreli tudi moštvi LA Lakers in Philadelphia 76ers.

Nič več Phoenix Šuns

"Po daljši analizi smo se odločili, da se podamo v drugačno trenersko smer. Ob tem bi se Igorju zahvalili za njegovo delo v pretekli sezoni. Želimo mu vse dobro na novi poti," je ob koncu sodelovanja sporočil športni direktor Phoenix Suns James Jones. Zdaj s sodelavci išče novega moža za vroči stolček, na katerem so se v zadnjih treh letih zvrstili Jeff Hornacek, Earl Watson, Jay Triano in Kokoškov. Prav 47-letni Srb, ki se je sicer košarkarsko šolal v ZDA, je bil lani kot prvi neameriški trener imenovan za glavnega trenerja moštva lige NBA. Na to so bili lani v Arizoni zelo ponosni, celo tako, da so uradni profil na Twitterju preimenovali v Phoenix Šuns.

Kam zdaj?

Kokoškov je sicer v Phoenixu pred leti že deloval kot pomočnik glavnega trenerja. Takšno službo je imel tudi pri Utah Jazz, Orlandu, Clevelandu, LA Clippers in Detroitu. A Phoenix je bil prvi, ki se je opogumil in mu namenil vlogo prvega dirigenta s klopi. Pod arizonskim soncem ob tem niso skrivali, da jih je opogumilo njegovo delo v slovenski reprezentanci. To je Kokoškov, pred tem tudi selektor Gruzije, brez prask skozi kvalifikacije popeljal na EuroBasket 2017, nato pa tam na krilih Gorana Dragića in Luke Dončića splezal na sam vrh. Za nadaljnje delo v ligi NBA se torej izkušenemu trenerju ni treba bati, precej večje pa je vprašanje, ali bo že takoj dobil novo priložnost za vodenje moštva.

Deandre Ayton | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ayton v Dončićevi senci

Phoenix si po slabi sezoni lahko znova obeta dober položaj na naboru lige NBA. Lani je izbiral kot prvi. Njihov "pick" je bil Deandre Ayton, 216 centimetrov visoki bahamski center, ki se je sicer podpisal pod zelo solidno sezono, a nikakor ni med glavnini kandidati za novinca leta. Prvi v vrsti za to priznanje je Luka Dončić. Ayton pa je v svoji prvi sezoni na 71 tekmah v povprečju dosegal 16,3 točke, ob tem pa je imel v statistiki v povprečju še 10,3 skoka in 1,8 asistence.

Giannis Antetokounmpo
Sportal Milwaukee brez praske do napredovanja, Utah Houstonu prekrižal načrte #video
Dirk Nowitzki - slovo
Sportal Čustven zapis Dončićevega mentorja Nowitzkega #video
Ne spreglejte