Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 9. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

EuroBasket 2017 Jaka Lakovič Igor Kokoškov Edo Murić Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić

Četrtek, 14. 9. 2017, 9.00

6 let, 6 mesecev

Ko so se pozitivnosti Srba nalezli tudi Slovenci

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Jaka Lakovič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Napetost pred večerno tekmo med Slovenijo in Španijo (20.30) narašča. Slovenski košarkarji imajo na evropskem prvenstvu priložnost, da se prvič v zgodovini uvrstijo v veliki finale ter domov prinesejo tako želeno medaljo. Jaka Lakovič je skupaj s sodelavci v strokovnem štabu Igorja Kokoškova, o katerem govori le v superlativih in opozarja na njegovo pozitivno razmišljanje, dodobra proučil Špance. Tudi Edo Murić se zaveda, da je naslednja ovira visoka, vendar ne tako, da je ne bi mogli preskočiti. Hkrati pa je razkril, zakaj v letošnjem letu takšna doza samozavesti.

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto: Slovenija je v četrtfinalu v izjemno razburljivi tekmi s 103:97 premagala Latvijo, Španija pa s 84:72 stopila prek Nemčije.

"Premagali smo odlično ekipo. Vsi smo bili super veseli, a je danes nov dan. Kot govorimo vse prvenstvo, je naslednja tekma najbolj pomembna. Špance smo si ogledali tudi v živo. Na teh tekmah si trenerji zapisujemo osebne lastnosti igralcev in natančne klice njihovih akcij. Te želimo potem prikazati našim košarkarjem. Trenerji vse proučimo in nato filtriramo, ker preveč podatkov ni dobro," je dejal Jaka Lakovič, eden od treh pomočnikov selektorja Igorja Kokoškova.

"Špancem naš način igre ne ustreza. Ne smemo se spustiti v šahovsko igro."

Verjamejo, da so dobro pripravljeni na Špance. | Foto: Vid Ponikvar Verjamejo, da so dobro pripravljeni na Špance. Foto: Vid Ponikvar Zdaj bo Sloveniji nasproti stala Španija, ki jo sam košarkarsko zelo dobro pozna, poleg tega pa je povezan s to državo, saj njegova žena Helena prihaja prav z Iberskega polotoka, natančneje iz Barcelone. "Tekma zame ne bo nič drugačna kot proti Latviji. Morda bo še malce več motivacije z moje strani. Verjetno je tudi pri preostalih tako. Igramo proti verjetno najboljši ekipi zadnjega desetletja. Sicer pa Špancem naš način igre ne ustreza; hitra igra, agresivna obramba in zelo dinamičen napad. To so stvari, ki tej reprezentanci ne gredo na roko. Po drugi strani ne moremo reči, da imajo Španci veliko slabih stvari. Vsa igralna mesta imajo odlično pokrita. Praktično vsi igrajo v ligi NBA in so preizkušeni košarkarji. Izkušenj s takšnih tekem imajo ogromno."

Kje so slovenski košarkarji letos dobili toliko samozavesti?

"To je Gogijevo leto. On je najboljši igralec ne le Slovenije, ampak tega prvenstva. To nam je vsem jasno." | Foto: Vid Ponikvar "To je Gogijevo leto. On je najboljši igralec ne le Slovenije, ampak tega prvenstva. To nam je vsem jasno." Foto: Vid Ponikvar "Velik razlog je prihod Luke Dončića in Anthonyja Randolpha. Dajeta nam dodatno mirnost, da takrat, ko ju potrebuješ, zabijeta koš, vzemeta žogo in tudi v obrambi naredita svojo nalogo. Ni več Gogi (Goran Dragić, op. a.) tisti edini, ki naredi piko na i. Sta še dva, preostali smo prevzeli svoje naloge. Ve se, kdo kaj dela, in ve se, da je to edini način, da karkoli naredimo. Videli ste, da je tako. V tej ekipi ni ega, ni prepriov. Hvala bogu se nam je enkrat sestavilo. To je najboljši recept za kemijo v ekipi in tudi za zmage," je o tem, kaj je primoglo k dvigu samozavesti, povedal Edo Murić.

Dotaknil se je še vloge kapetana Dragića: "To je Gogijevo leto. On ni le najboljši igralec Slovenije, ampak tega prvenstva. To nam je vsem jasno. Gorana poznam že dolgo časa. Lahko rečem, da je letos res zrel, pravi vodja. Oseba, ki jo imaš ob sebi in za katero veš, da te ne bo nikoli pustila na cedilu, ampak je vedno tam. Takega kapetana, igralca in prijatelja si vsak lahko le želi v ekipi. Ne le, da je zvezda, ampak je človek na pravem mestu. To je za ekipo najbolj pomembno. Res je skromen, pameten in dober človek."

Na tekmi proti Španiji bo zelo pomembno tudi dejstvo, kako se bodo košarkarji obeh ekip dotaknili sodniških odločitev, ki so bile na prvenstvu velikokrat napačne. In ker je Španija velesila, bodo morali biti slovenski igralci še toliko bolj zbrani in ne bodo smeli drezati v osje gnezdo: "S sodniki se ne smemo ukvarjati. Ubadati se moramo le s svojo igro. Moramo vzpostaviti svoj ritem. Ne smemo dovoliti, da ga nam Španci. Zlasti, ko sta oba Gasola na parketu in igrajo šahovsko igro. Veliko bomo morali razmišljati in dati sodnike na stran."

Kokoškov sprožil učinek domin

Igor Kokoškov je pozitivna osebnost v slovenski reprezentanci. Na vsakem koraku ohranja pozitivno naravnanost, poudarja Lakovič, in s tem sproži učinek domin. | Foto: Vid Ponikvar Igor Kokoškov je pozitivna osebnost v slovenski reprezentanci. Na vsakem koraku ohranja pozitivno naravnanost, poudarja Lakovič, in s tem sproži učinek domin. Foto: Vid Ponikvar Lakovič je bil enkrat že blizu medalji, a takrat kot igralec. Leta 2009 se je zgodila Poljska. Slovenija je bila tako blizu, a na koncu daleč od medalje, saj je pristala na nehvaležnem četrtem mestu. Jo vidi, da je tokrat že zelo blizu? "Vsi vemo, da je, vendar je za nas najbolj pomembna naslednja tekma. Po tej tekmi bomo razmišljali naprej," je diplomatsko odgovoril.

V veliko zadovoljstvo mu je, da je lahko v strokovnem štabu slovenske reprezentance in da je na čelu srbski strokovnjak Kokoškov, o katerem govori s spoštljivimi besedami: "Igor je vrhunski trener, ki dela že veliko let v ZDA. Tudi ko je bil trener Gruzije, je ta igrala košarko, podobno zdajšnji naši. Vendar je v Sloveniji pripravil ekipo, da je naredila korak več. Postavil je igro, ki ustreza našim nosilcem igre. Dal jim je vloge, ki jim ustrezajo ter lahko največ pripomorejo k ekipi. Njegov slog vodenja je vedno pozitiven. Nikoli negativen. Vse to povzroči učinek domin. Vrhunski strokovnjak. Mislim, da ga čaka zelo svetla prihodnost."

 

Slovenija : Španija 2:5 – uradne tekme na evropskih in svetovnih prvenstvih

Atene, 26. junij 1995 - EP 1995: 85:88
Clermont-Ferrand, 22. junij 1999 - EP 1999: 85:75
Ankara, 31. avgust 2001 - EP 2001: 61:85
Varšava, 9. september 2009 - 3. krog prvega dela EP 2009: 84:90
Istanbul, 10. september 2010 - tekma za razvrstitev od 5. do 8. mesta na SP 2010: 80:97
Kaunas, 12. septembra, četrtfinale EP 2011: 64:86
Celje, 5. september 2013 - 2. krog prvega dela EP 2013:78:69

Ne spreglejte