Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
2. 9. 2016,
12.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić Matjaž Smodiš

Petek, 2. 9. 2016, 12.01

6 let, 7 mesecev

Matjaž Smodiš, športni direktor košarkarske reprezentance

Ko grize Dragić, grizejo vsi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Nekdanji kapetan in zdajšnji športni direktor reprezentance Matjaž Smodiš stavi na reprezentančni preporod, pri tem pa kot nespornega vodjo na igrišču in osrednjega prodajnega zvezdniškega junaka izpostavlja Gorana Dragića.

"Goran Dragić je srce in duša te ekipe," pravi Matjaž Smodiš. | Foto: Sportida "Goran Dragić je srce in duša te ekipe," pravi Matjaž Smodiš. Foto: Sportida

"Kosovo, kljukica. Gremo naprej," je po sredini gladki zmagi slovenske reprezentance na začetku kvalifikacij za evropsko košarkarsko prvenstvo 2017 dejal športni direktor izbrane vrste Matjaž Smodiš, ki zdaj skupaj s strokovnim štabom ekipo že pripravlja na sobotni obračun z Bolgarijo.

"Dobro je, da smo v takšnem slogu prebili led. Vseeno so se na tekmi s kosovsko reprezentanco, ki je bila več kot očitno še pod vplivom zgodovinske prve tekme, videle tudi napake. Treba jih je odpraviti," dodaja povratnik v slovensko reprezentanco, ki je vidno spremenjena, predvsem pa bolj kot kadarkoli v zgodovini zgrajena okoli enega košarkarja.

"Goran Dragić je srce te ekipe. Daje ji igralski tonus. Je pravi vodja. Za vodje pa je znano, da mu preostali sledijo. To je bilo videti tudi na prijateljskih tekmah in uvodnem kvalifikacijskem obračunu. Ko grize Dragić, grizejo vsi. A če bi varčeval z močmi in igral pomanjkljivo v obrambi, bi mu sledili tudi v tem segmentu," opozarja Smodiš.

Motivacija je odvisna od vsakega posameznika

Nekdanji vrhunski košarkar je bil sicer kot član reprezentance del najboljših let, ko je izbrana vrsta stegovala roke celo proti tako želeni kolajni. A po drugi strani je dres izbrane vrste nosil tudi v letih, ko si je Slovenija mesto na evropskih prvenstvih morala izboriti v kvalifikacijah. To je za novi rod popolna neznanka, pri kateri pomembno vlogo igra motiviranost proti "papirnato" šibkejšim ekipam.

"Motivacija je stvar vsakega posameznika," razmišlja Smodiš in dodaja, da je zadovoljen z odnosom košarkarjev do reprezentance. "Všeč mi je, da komunicirajo. Tudi na parketu si povedo, kar je treba. Včasih to seveda prinese tudi nekaj slabe volje. A to je bolje kot zatiranje čustev," pravi 36-letni Novomeščan, ki je pomemben igralski pečat pustil tudi na evropski klubski sceni.

Matjaž Smodiš na EuroBasket prvič kot član strokovnega štaba? | Foto: Sportida Matjaž Smodiš na EuroBasket prvič kot član strokovnega štaba? Foto: Sportida

Kako bo leta 2017?

Novopečeni športni direktor vseeno ne skriva, da je selitev Slovenije v kvalifikacije, kjer je nazadnje igrala leta 2004, velik korak nazaj. Se to odraža tudi pri sprejemanju okolice? "Morda. Res je sicer, da smo prijateljske tekme igrali v času dopustov in olimpijskih iger. Na srečo lahko gradimo na zvezdništvu Gorana Dragića. Je edini, ki ga še lahko 'prodajamo' kot zvezdnika. Za njim zeva precejšnja vrzel. Da ne bo pomote, drugi člani reprezentance so zelo korektni košarkarji, ki v svojih klubskih okoljih igrajo pomembno vlogo. A ko pogledamo celoto, je to korak nazaj," poudarja Smodiš, za katerega uvrstitev na EuroBasket 2017, ki ga bodo skupaj gostile Turčija, Finska, Romunija in Izrael, ne bi smela biti vprašljiva.

Kosovo, Bolgarija in Ukrajina so namreč na košarkarski kakovostni lestvici krepko za Slovenijo. Nato pa … "Jasno je, da bomo navijače prepričali izključno z rezultati. Moramo graditi na uspešnosti, nato pa prihodnje leto zbrati vse najboljše. Če recimo Dragiću dodamo še Luko Dončića in zdravega Alekseja Nikolića, je to že zastrašujoče močna branilska vrsta. Tudi pod košem smo močni. Morda nekoliko škripa le na položaju krilnega centra, a verjamem, da lahko zakrpamo tudi to vrzel," se je proti letu 2017 ozrl Smodiš.

Ne spreglejte