Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
19. 4. 2016,
12.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Fiba FibaEurope suspenz

Torek, 19. 4. 2016, 12.39

6 let, 7 mesecev

Ko bi palčki lahko postali evropski velikani

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Mednarodna košarkarska organizacija FIBAEurope je v petek izrekala suspenze nacionalnim zvezam za nastop na EuroBasketu 2017. Prav te pa so krojile vrh na zadnjih prvenstvih. Brez njih je konkurenca obubožana.

 

Slovenija, Srbija, Hrvaška, BiH, Črna gora, Makedonija, Rusija, Litva, Izrael, Italija, Španija, Poljska, Grčija in Turčija so države, ki jih je Mednarodna košarkarska organizacija FIBAEurope za nedoločen čas potisnila na stranski tir in jih ne vidi na evropskem prvenstvu 2017, če se ji ne bodo podredile.

 

Jabolko spora je v tem, da njeni klubi podpirajo drugorazredno klubsko tekmovanje Eurocup, ki ni pod okriljem FIBAEurope, saj želi ta v svoji novi ligi prvakov videti evropske klube. Pri tem so pri Fibi izvzeli 16 evropskih velikanov, ki bodo nastopali v elitni evroligi, in priznali poraz, da jih niso mogli spraviti na svojo stran.

 

Preostale pa želi na ta način, da je pritisnila na zveze in jih suspendirala, ker njeni klubi podpirajo Eurocup. In ob pogledu na vse naštete države se Fibi slabo piše, če dejansko namerava umakniti vse te reprezentance z EuroBasketa 2017. To so vendarle osrednji protagonisti za medalje, ki privabljajo sponzorje, občinstvo …

 

Čehi in Ukrajinci bi bili srebrni, Latvijci in Finci bronasti …

 

Če se malce ozremo v bližnjo preteklost, lahko vidimo, da so krojili evropski in svetovni vrh. Na zadnjem evropskem prvenstvu preteklo leto je od omenjene štirinajsterice kar devet reprezentanc, ki so bile uvrščene med najboljših dvanajst ekip. Če jih odstranimo, bi naslov osvojila Francija, Češka bi bila druga, Latvija tretja, Belgija četrta, Gruzija peta, Finska šesta … Ob takšnih imenih bi evropsko prvenstvo zvodenelo in izgubilo pomen, omenjena štirinajsterica pa bi lahko sama organizirala prvenstvo, ki bi bilo bistveno bolj kakovostno in gledljivo.

 

  Uvrstitev suspendiranih na EP 2015   Vrstni red na EP 2015 brez suspendiranih
1. Španija 1. Francija
2. Litva 2. Češka
4. Srbija 3. Latvija
5. Grčija 4. Belgija
6. Italija 5. Gruzija
9. Hrvaška 6. Finska
10. Izrael 7. Nemčija
11. Poljska 8. Estonija
12. Slovenija 9. Nizozemska
14. Turčija 10 Ukrajina
17. Rusija 11. Islandija
19. Makedonija    
23. BiH    
/ Črna gora .  

 

Zanimanje za evropsko prvenstvo brez omenjenih reprezentanc bi občutno padlo. | Foto: Zanimanje za evropsko prvenstvo brez omenjenih reprezentanc bi občutno padlo.

 

Nič drugače ni bilo na EuroBasketu 2013 v Sloveniji, kjer je bilo med prvo trinajsterico kar osem zdaj suspendiranih ekip. Tudi takrat bi dobili nenavaden končni vrstni red, če bi vse črtali. Francija je osvojila zlato medaljo, zato pa bi bili Ukrajinci srebrni, Finci bronasti, četrta bi bila Belgija, Latvija peta …

 

  Uvrstitev suspendiranih na EP 2013   Vrstni red na EP 2013 brez suspendiranih
2. Litva 1. Francija
3. Španija 2. Ukrajina
4. Hrvaška 3. Finska
5. Slovenija 4. Belgija
7. Srbija 5. Latvija
8. Italija 6. Velika Britanija
11. Grčija 7. Češka
13. BiH 8. Švedska
17. Črna gora 9. Nemčija
. Turčija 10. Gruzija
21. Makedonija    
. Rusija    
. Izrael    
. Poljska    

 

Tudi na svetovnem prvenstvu 2014 v Španiji so suspendirane reprezentance krojile vrh, na katerem so pričakovano stali Američani s svojimi izvrstnimi košarkarji iz lige NBA. Ti so v finalu premagali Srbe, med desetimi najboljšimi ekipami pa je bilo skupaj kar sedem suspendiranih držav. Med njimi na sedmem mestu najdemo Slovenijo.

 

  Uvrstitev suspendiranih na SP 2014   Vrstni red na SP 2014 brez suspendiranih
2. Srbija 1. ZDA
4. Litva 2. Francija
5. Španija 3. Brazilija
7. Slovenija 4. Argentina
8. Turčija 5. Avstralija
9. Grčija 6. Dominikanska republika
10. Hrvaška 7. Mehika
    8. Nova Zelandija
    9. Senegal
    10. Angola
    ...  

 

Če torej celotno zgodbo pogledamo nekoliko od daleč, vidimo, da bi lahko imele suspendirane države v rokah škarje in platno, saj si Fiba brez njih težko privošči organizacijo evropskega ali svetovnega prvenstva.

 

Bi šla Fiba tako daleč, da bi Španiji in Litvi prepovedala udeležbo na olimpijskih igrah, za katere že imata zagotovljen nastop? | Foto: Bi šla Fiba tako daleč, da bi Španiji in Litvi prepovedala udeležbo na olimpijskih igrah, za katere že imata zagotovljen nastop?

 

Prav tako bi bile občutno oslabljene olimpijske igre v Riu, saj imata Španija in Litva že zagotovljeni vozovnici za Brazilijo, prav lahko pa se zgodi, da bi še tri od suspendiranih držav prek dodatnih kvalifikacij prišle na olimpijske igre, na katerih bo nastopilo vsega 12 ekip – torej malce manj kot polovica.

Ne spreglejte