Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 6. 2021,
10.22

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 8. 6. 2021, 10.22

2 leti, 10 mesecev

Luka Dončić in nova pogodba

Kakšna pogodba čaka Luko Dončića?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Luka Dončić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Luka Dončić se lahko nadeja pogodbe, ki bo zdajšnjo presegla za kar nekajkrat. Teksaška franšiza v severnoameriški košarkarski ligi NBA Dallas Mavericks bo svojemu prvemu zvezdniku ponudila v podpis podaljšanje sodelovanja v skupni vrednosti 200 milijonov dolarjev. To bo pomenilo, da bo mladi Ljubljančan postal eden najbolje plačanih košarkarjev. Dončić je tudi razkril, da bo pomagal slovenski reprezentanci zagotoviti prvo vozovnico za olimpijske igre v zgodovini Slovenije.

Slovenski košarkarski zvezdnik je tudi v svoji tretji sezoni v severnoameriški ligi NBA prevladoval na parketu v ekipi Dallasa in bil glavni nosilec igre pri zasedbi iz Teksasa. Kljub temu pa je bil v zadnji sezoni šele sedmi najvišje plačani igralec svojega moštva in 148. v celotni ligi, kar pa se bo že kmalu spremenilo.

Luka Dončić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Ne bom vam lagal. Mislim, da poznate odgovor." 

Po koncu te sezone namreč Dončić lahko podpiše maksimalno pogodbo za novinca, ki bi mu prinesla več kot 200 milijonov dolarjev oziroma 165 milijonov evrov v petih letih (2022-2027), nemška tiskovna agencija dpa povzema poročanje lokalnega teksaškega medija The Dallas Morning News.

Pa Slovenec namerava podpisati podaljšanje pogodbe? "Hm, mislim, da poznate odgovor," je dejal Dončić v ponedeljek popoldne v zadnjem pogovoru z novinarji ob zaključku sezone Dallasa, ki je po sedmih tekmah izpadel v prvem krogu končnice na zahodu proti Los Angeles Clippers.

"Ne bom vam lagal. Mislim, da poznate odgovor," je v smehu še dodal 22-letni Ljubljančan.

Trenutno podaljšanje je vredno 201,5 milijona dolarjev. | Foto: AP / Guliverimage Trenutno podaljšanje je vredno 201,5 milijona dolarjev. Foto: AP / Guliverimage

Priložnost ima za petletno podaljšanje pogodbe

Želja Teksačanov seveda je, da bi si še za nekaj sezon zagotovili usluge odličnega slovenskega košarkarja. Vendar pa pri maksimalni pogodbi za novinca obstaja ena težava – košarkar mora biti dvakrat izbran v najboljšo ekipo lige. V sezoni 2019/20 je bil Dončić član prve peterke lige, blizu tega uspeha pa je tudi letos, ko je Dallas po dolgih letih znova popeljal v končnico.

Ko bo izbor uraden, bo Dončić imel priložnost podpisati petletno podaljšanje pogodbe, vredno 30 odstotkov salary capa (omejitve plač, op. STA) za sezono 2022/23. Trenutno podaljšanje je vredno 201,5 milijona dolarjev, s čimer bi Dončić postal prvi košarkar, ki bi podpisal podaljšanje pogodbe za novinca, višje od 200 milijonov, piše ESPN.

To sezono je zaslužil 6,6 milijona evrov Če se slovenski zvezdnik ne bo odločil za podpis podaljšanja, bo po koncu prihodnje sezone prosti igralec. | Foto: Reuters Če se slovenski zvezdnik ne bo odločil za podpis podaljšanja, bo po koncu prihodnje sezone prosti igralec. Foto: Reuters

Dončić je to sezono zaslužil 8,05 milijona dolarjev (6,6 milijona evrov), v sezoni 2021/22 pa bo zaslužil 10,17 milijona dolarjev (8,35 milijona evrov). Če se slovenski zvezdnik ne bo odločil za podpis podaljšanja, bo po koncu prihodnje sezone prosti igralec.

Dončić je letos v povprečju dosegel 27,7 točke, 7,2 skoka in 8,6 podaje na tekmo, njegov odstotek meta v rednem delu pa je bil 47,9-odstoten, najvišji do sedaj.

V boju s Clippersi za preboj v drugi krog končnice pa je v povprečju dosegal 35,7 točke ob 49-odstotnem metu iz igre in 40,8-odstotnem metu za tri točke. Na sedmi tekmi pa je s 46 točkami prišel tudi do rekordnega izkupička doseženih točk na eni tekmi.

"Vračam se v Slovenijo, kjer bom znova začel trenirati, tako da ni počitnic." | Foto: AP / Guliverimage "Vračam se v Slovenijo, kjer bom znova začel trenirati, tako da ni počitnic." Foto: AP / Guliverimage

Pomagal bo slovenski reprezentanci

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je po izpadu iz boja za naslov prvaka v severnoameriški ligi NBA v video pogovoru z ameriškimi novinarji v ponedeljek potrdil, da je njegov naslednji cilj popeljati Slovenijo na olimpijske igre. Te se bodo 23. julija začele v Tokiu.

Slovenska košarkarska reprezentanca si bo med 29. junijem in 4. julijem v Kaunasu v družbi Litve, Poljske, Koreje, Venezuele in Angole skušala zagotoviti prvo vozovnico za olimpijske igre v zgodovini Slovenije.

Zdaj je postalo jasno, da ji bo na poti do tega cilja pomagal tudi Dončić. "To je moj naslednji cilj: popeljati Slovenijo na OI. Vračam se v Slovenijo, kjer bom znova začel trenirati, tako da ni počitnic," je v videu pogovoru z novinarji dejal 22-letnik.

Luka Dončić
Sportal Legenda NBA: Ne vem, ali lahko Dončić osvoji prvenstvo na tak način
Luka Dončić Rick Carlisle
Sportal Dončić dal jasno vedeti, da to vprašanje ni zanj
Ne spreglejte