Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
1. 8. 2017,
14.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić reprezentanca EuroBasket 2017 EuroBasket Goran Dragić Goran Dragić

Torek, 1. 8. 2017, 14.43

6 let, 6 mesecev

Intervju s slovenskim kapetanom Goranom Dragićem

Če se Dragićev načrt uresniči, potem bo Slovenija skakala od veselja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

1

Igor Kokoškov in Goran Dragić | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca je le dočakala vodjo Gorana Dragića, ki je moral zaradi pravil lige NBA priprave začeti 1. avgusta. Dom je tokrat zapustil nekoliko težje, saj je za seboj pustil ženo in dva otroka, a se veseli reprezentančne akcije. Rad bi jo končal 17. septembra, kar pomeni, da bi se Slovenija na evropskem prvenstvu potegovala za medaljo. Nato se bo podal v Miami. Avgusta ga v Sloveniji obišče tudi glavni trener Erik Spoelstra. Ta obisk mu daje dodatno mirnost, saj se je njegovo ime pojavilo v govoricah o morebitni menjavi igralcev. "To pišejo mediji. Sam sem se pogovarjal z ljudmi v klubu in sem miren," razlaga Gogi.

Goran, slovenska reprezentanca je priprave začela pred desetimi dnevi, vi pa ste, kot je bilo mogočen zaslediti, v tem obdobju prav tako trenirali. Pri vas so bili celo trenerji iz vašega kluba Miami Heat …
Za 14 dni so prišli v Slovenijo. Opravil sem takšne treninge, kot jih imam med sezono lige NBA. Fizično sem dobro pripravljen. V zadnjem obdobju sem skušal čim več časa izkoristiti za družino in prijatelje.

Ali zdaj, ko ste tu, čutite kaj pozitivne nervoze?
Ne, ni je. Včasih sem komaj čakal, da grem. Še vedno je tako, ne razumite me narobe, vendar zdaj za seboj puščam dva otroka in ženo. Malce težje je oditi, vendar se veselim reprezentance.

Kaj vam je žena rekla ob odhodu?
Da ne more verjeti, da je že konec dopusta. Če bo šlo vse po načrtih in bomo zadnjo tekmo na evropskem prvenstvu igrali 17. avgusta (takrat bodo tekme za medaljo, op. a.), bom že dan za tem odletel proti Miamiju. Sezona se je zame začela že danes.

Vam je žena dejala, da se vrnite z medaljo okoli vratu?
Zagotovo si jo tudi ona želi, dobro pa ve, kako zelo si jo jaz. Bomo videli, kako bo vse skupaj potekalo. Mislim, da imamo dobro ekipo. Upam, da bomo priprave končali brez poškodb, nato pa v boj. Na prvenstvu je veliko ekip, ki se bodo potegovale za medaljo.

Ali se veselite sodelovanja z Luko Dončićem?
Zelo. Luka je igralec, ki že zdaj veliko pomeni v svetu košarke. To, da imaš ob sebi igralca, ki te lahko razbremeni in prevzame odgovornost nase, ogromno pomeni tako meni kakor tudi reprezentanci. Veselim se igranja z njim in upam na dober izid na evropskem prvenstvu.

Koliko poznate Anthonyja Randolpha? Kakšen doprinos bi bil lahko za reprezentanco?
Anthonyja se dobro spomnim iz lige NBA. Oba sva bila na naboru leta 2008. Igral je za Golden State in Minnesoto. V NBA je prišel pri 18 letih, če se ne motim. Vem, kaj lahko prinese. Je drugačen igralec, kot smo jih imeli v reprezentanci v preteklosti. Skočen je, zna voditi žogo in zadeti od daleč. Tega v preteklosti morda nismo imeli. V napadu smo s tem dobili dodatno širino.

Boste novince krstili?
Bomo, peli bodo.

"Drugačen igralec je, kot smo jij imeli v reprezentanci v preteklosti. Skočen je, zna voditi žogo in zadeti od daleč. Tega v preteklosti morda nismo imeli. V napadu smo z njim dobili dodatno širino," je o doprinosu Randolpha dejal Dragić. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Drugačen igralec je, kot smo jij imeli v reprezentanci v preteklosti. Skočen je, zna voditi žogo in zadeti od daleč. Tega v preteklosti morda nismo imeli. V napadu smo z njim dobili dodatno širino," je o doprinosu Randolpha dejal Dragić. Foto: Urban Urbanc/Sportida Tudi Randolph?
Tudi on je novinec. Slovensko pesem bo težko zapel (smeh, op. a.). Malce ga bom poskušal omehčati, da bo zapel.

Zdaj imamo v ekipi enega najboljših mladih igralcev na svetu, pa naturaliziranega Randolpha ... Vse skupaj je treba sestaviti v pravo celoto.
To je kot legokocke. Sestaviti jih je treba, da na koncu dobiš igračo. Tako je v ekipnih športih. Najprej je treba postaviti sistem igre, kar je Igor že naredil. Igralci moramo vedeti, kaj kdo dela. Dihati bomo morali kot eno.

Kako je spet videti Erazma Lorbka?
Super je. Z njim sva igrala že v reprezentanci do 20 let v Brnu, nato v članski reprezentanci. Vemo, kaj je naredil za Slovenijo. Bil je ena najboljših štiric v Evropi. Njegove izkušnje nam bodo zelo koristile. Kolikor sem se pogovarjal, se fizično kar dobro počuti. Upam, da bo zdržal ta tempo in šel z nami na evropsko prvenstvo.

Boste pogrešali brata Zorana?
Zagotovo. Zoki z energijskega vidika veliko prinese, vendar je za njegovo kariero dobro, da rehabilitacijo opravi stoodstotno in nadaljuje kariero.

Zagotovili so mu, da bo ostal v Miamiju. | Foto: Getty Images Zagotovili so mu, da bo ostal v Miamiju. Foto: Getty Images Ali ste se pred prihodom pogovarjali z Igorjem Kokoškovom o svoji vlogi?
Nisva se pogovarjala o tem, vendar se ni treba, ker točno vem, kaj moram narediti in kakšna je moja naloga z mladimi. Če bom kapetan, moram voditi ekipo.

Kako si predstavljate vlogo kapetana?
Z 31 leti imam izkušnje. Mlajšim je treba vcepiti spoštovanje starejših. Tudi sam sem jih spoštoval, ko sem prišel v reprezentanco, ker so tlakovali pot, da sem lahko danes tukaj. Reprezentanco so dvignili, da lahko igramo na tej ravni. Vsi se tega zavedajo. Poslušni so, dobro trenirajo. Nihče v ekipi nima slabega značaja.

Koliko pa na vas vpliva to, da se vaše ime pojavlja v morebitnih menjavah med klubi v ligi NBA?
To pišejo mediji. Sam sem se pogovarjal z ljudmi v klubu in sem miren. Iz kluba so mi zagotovili, da sem lahko. Tudi v pretekli sezoni je bilo tega veliko. To je sestavni del športa. Mediji morajo pisati. V Slovenijo bo avgusta prišel še glavni trener Eric Spoelstra. To sicer ni zagotovilo, da ostajam, vendar sem zaradi tega bolj miren.

Ne spreglejte