Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
27. 10. 2016,
10.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Amare Stoudemire Goran Dragić Goran Dragić

Četrtek, 27. 10. 2016, 10.30

6 let, 7 mesecev

Goranu Dragiću je pokazal pot

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Foto: Vid Ponikvar

V slovenskem košarkarskem prostoru je najbolj prepoznaven igralec Goran Dragić. Z njim je v dveh klubih sodeloval Amare Stoudemire, ki je v sredo s soigralci Hapoel Jerusalema premagal Union Olimpijo. O Gogiju je govoril z izbranimi besedami.

Po 14 letih profesionalnega igranja košarke v ligi NBA se je ameriški košarkar Amare Stoudemire odločil za odhod v Evropo.

V najmočnejšem klubskem tekmovanju je pustil ogromen pečat, zlasti v dresu Phoenix Suns. Na koncu so mu kronične težave s koleni preprečile, da bi lahko v ZDA še naprej igral na najvišji ravni.

V tej sezoni je oblekel dres Hapoel Jerusalema. V preteklosti je bil celo eden od lastnikov kluba, zato se je tudi odločil za prihod v Izrael.

"V klub sem pred leti vložil denar. Rad bi mu pomagal, da bi naredili odlično zgodbo," pravi Stoudemire, ki ima po mami hebrejske korenine.

Prihod v Evropo pomeni zanj nov način igranja košarke, kar se na parketu še vidi: "Privajam se. Stvari so drugačne, sicer pa se dobro počutim. Prišel sem, ker imam rad košarko in jo rad igram. Upam, da se bomo borili za naslove."

Američan zelo dobro pozna najboljšega slovenskega košarkarja Gorana Dragića, s katerim sta sodelovala onstran luže v ligi NBA.

Skupaj sta sodelovala pri Phoenix Suns in preteklo sezono še pri Miami Heat. | Foto: Getty Images Skupaj sta sodelovala pri Phoenix Suns in preteklo sezono še pri Miami Heat. Foto: Getty Images

"Dragićev IQ je večji, postaja pametnejši"

Ko je Gogi prišel v ZDA, sta bila soigralca pri Phoenix Suns. Skupaj sta bila tudi preteklo leto pri Miami Heat.

"Gorana imam rad, sva prijatelja. Ko je prišel v NBA, je bil novinec. Pokazal sem mu, kako se streže stvarem v ligi NBA. Marsikaj, kar sem ga naučil, je uporabil. Veliko je pobral tudi od Steva (Steve Nash, op. p.). Postal je dober igralec," je Stoudemire spregovoril o tem, kako je takrat golobrademu Dragiću pokazal pot v ligi NBA.

Vedel je, da bo napredoval v igri, saj je bil že takrat zelo zagret na treningu in se pripravljen učiti: "Goran je pameten košarkar. Košarko ima rad in na treningih gara. Vsako leto je napredoval. Njegov košarkarski IQ je večji. Postaja pametnejši. Igro bolj razume. Navdušil me je."

Košarki pa je predan tudi Stoudemire, kar je spoznal trener Hapoela Simone Pianigiani: "Kaže pravi odnos. Vsak dan. Moji treningi niso lahki, a on zmore vse. Neverjeten je. Ne gleda na statistiko, ampak kako bi pomagal ekipi. Proti Olimpiji je recimo veliko pomagal pri pokrivanju Jeffersona in odlično opravil svoje delo. Če imaš v ekipi takšnega igralca, ki je povrhu še pozitiven v garderobi, je zelo dobrodošlo."

Ne spreglejte