Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
20. 7. 2016,
16.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

4

Natisni članek

Igor Kokoškov Goran Dragić Goran Dragić Zoran Dragić reprezentanca Matjaž Smodiš

Sreda, 20. 7. 2016, 16.41

6 let, 6 mesecev

Gorana Dragića ne bodo pričakali kot junaki

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

4

Novi selektor slovenske košarkarske reprezentance Igor Kokoškov je z dodobra okrnjenim kadrom začel priprave na septembrske kvalifikacije za EuroBasket 2017, na katerega pa ne bodo potovali v vlogi samooklicanih junakov.

Začetek operacije EuroBasket 2017 | Foto: Začetek operacije EuroBasket 2017

"O, lepo. Fantje so prišli s porjavelo kožo, kar pomeni, da so si po sezonah privoščili obmorski oddih. To me veseli. Počitek z družinami jim je dobro del," je ob začetku prve reprezentančne akcije na čelu slovenske izbrane vrste dejal novi selektor Igor Kokoškov.

"Izjemno spoštujem košarkarje, ki se udeležijo zbora. Dejstvo je namreč, da se po dolgi sezoni ni lahko odreči dopustu. Seveda pa sem tudi sam ponosen in vesel, da začenjamo s tem poglavjem. Verjamem, da bomo s fanti ustvarili dobro ozračje. Priprave bomo začeli z lažjimi treningi in intenzivnost nato stopnjevali," pravi srbski strokovnjak, ki obljublja tudi postavljanje novega igralskega sistema.

Zbogom, junaki 

Kokoškova ekipa bo prvi del priprav na kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017 opravila v Rogatcu, a v okrnjeni zasedbi. Reprezentanci se bosta namreč šele 25. julija v Kranjski Gori priključila Jaka Blažič in Gašper Vidmar. Prvega avgusta pa bodo izbrano vrsto okrepili še mladi reprezentanti Vlatko Čančar, Luka Kraljević in Žan Mark ter prvi zvezdnik ekipe in bržčas tudi kapetan Goran Dragić.

Igor Kokoškov: Prvi cilj je uvrstitev na evropsko prvenstvo. | Foto: Igor Kokoškov: Prvi cilj je uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Gogi se v reprezentanco vrača po enoletnem premoru, poleg novega selektorja, prevetrenega štaba in pomlajene igralske zasedbe pa ga čaka tudi nekoliko spremenjen reprezentančni avtobus. Na njem namreč ni več oznake "junaki", ki je izbrano vrsto spremljala vse od leta 2013 in skrbela za razprave o samooklicanem junaštvu že pred prvim dejanjem.

"Junaki? Smo mar že kaj osvojili? Počasi," je opuščanje dozdajšnjega reprezentančnega vzdevka v šali komentiral generalni sekretar košarkarske zveze Rašo Nesterović.

Smodiš: Ustvariti reprezentančni kult 

Poleg Nesterovića je izbrance Kokoškova ob prvem zboru pozdravil tudi Matjaž Smodiš, ki je medtem prevzel vlogo reprezentančnega direktorja. "Počutim se malce nenavadno. A to je nova stran v življenju, nov izziv," je ob tem dejal nekdanji kapetan in priznal, da je za izbrano vrsto selitev v kvalifikacije po več kot desetletnem nastopanju na velikih tekmovanjih velik korak nazaj.

Vseeno Smodiš ne pričakuje, da bi kdo od bolj izkušenih igralcev zviška gledal na kvalifikacijski boj. "Verjamem, da vsi čutijo pravo pripadnost. Cilj je ustvariti reprezentančni kult in poskrbeti za pravo kemijo. To bomo dosegli. Potem pa bo treba to unovčiti še na tekmah," dodaja Novomeščan v novi vlogi.

Z Dončićem na EuroBasket 2017?  Matjaž Smodiš ima novo vlogo. | Foto: Matjaž Smodiš ima novo vlogo.

Smodiš, Nesterović in Kokoškov ne skrivajo, da je tokratna reprezentančna akcija tudi jasen znak pomladitve. Vseeno v družbi Kosova, Ukrajine in Bolgarije kot edini sprejemljivi cilj velja zanesljiv preboj na EuroBasket 2017. Tam naj bi reprezentanci prvič na pomoč priskočil tudi Luka Dončić.

"Kot direktor reprezentance seveda ne morem reči, da se je odločil pravilno, ko je dal prednost klubskim pripravam. Kot nekdanji košarkar pa ga razumem. Vem, da rešuje svojo prihodnost. Žal mi je le, da ne bo že letos začutil reprezentančnega ozračja," pravi Smodiš, ki je govoril tudi z Erazmom Lorbkom, a sta ocenila, da še ni nared za igranje v izbrani vrsti.

Brez Uroša Slokarja

V reprezentanci pa po dolgem desetletju ni Uroša Slokarja, ki je s kar 76 tekmami za Slovenijo drugi na večni lestvici po nastopih. Ljubljanski center se je sicer pred meseci v medijih pojavljal kot eden od Slovencev v panamskih dokumentih. Kot pravijo v reprezentanci, pa je njegov umik zgolj posledica koncepta pomlajevanja.

Zoran Dragić: Vemo, zakaj smo tu

O (ne)nastopanju za reprezentanco pa niti za trenutek ni razmišljal Zoran Dragić. "To je stalnica v mojem življenju," pravi mlajši od bratov Dragić, ki se ne boji za motiviranost proti vsaj na papirju manj uglednim tekmecem. "Kdor je pravi košarkar, bo igral na vso moč. Na nož. Še več, 50-odstotni pristop je lahko celo nevaren za poškodbo. Pred nami je šest tekem, ki jih moramo dobiti in se uvrstiti na evropsko prvenstvo," poudarja Zoki.


Slovenska reprezentanca 2016

IME IN PRIIMEK

IGRALNO MESTO

VIŠINA

Jaka Blažič

branilec

196 cm

Tomaž Bolčina

center

206 cm

Domen Bratož

org. igre

189 cm

Vlatko Čančar

krilo

203 cm

Žiga Dimec

center

211 cm

Goran Dragić

org. igre

194 cm

Zoran Dragić

krilo

196 cm

Jaka Klobučar

org. igre

198 cm

Luka Kraljević

k. center

206 cm

Luka Lapornik

krilo

195 cm

Miha Lapornik

branilec

194 cm

Blaž Mahkovic

k. center

201 cm

Gezim Morina

k. center

203 cm

Edo Murić

krilo

202 cm

Mitja Nikolić

krilo

200 cm

Alen Omić

center

215 cm

Klemen Prepelič

branilec

191 cm

Matic Rebec

org. igre

180 cm

Žan Mark Šiško

org. igre

190 cm

Gašper Vidmar

center

211 cm

Saša Zagorac

k. center

206 cm

Ne spreglejte