Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 9. 2020,
3.40

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

4

Natisni članek

Liga NBA Milwaukee Bucks Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić

Četrtek, 3. 9. 2020, 3.40

3 leta, 7 mesecev

Liga NBA, 2. september

Butler je v drami ustregel Dragićevi želji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

4

Goran Dragić | Foto Goran Dragić je bil prvi strelec Miamija, ki v seriji proti Milwaukeeju zdaj vodi že z rezultatom 2:0.

Foto: Goran Dragić je bil prvi strelec Miamija, ki v seriji proti Milwaukeeju zdaj vodi že z rezultatom 2:0.

Zimzeleni Goran Dragić je pod ameriškimi koši v dramatičnem košarkarskem maratonu obrazložil upravičenost svojih besed o tem, da lahko letos sanja o največjih stvareh. S svojim Miamijem je v konferenčnem polfinalu še drugič na kolena spravil favorizirani Milwaukee (116:114). Za še šesto zaporedno zmago v končnici je Gogi kot prvi strelec svoje ekipe prispeval 23 točk, pet skokov in štiri asistence. Tekmo pa je z zadetima prostima metoma ob izteku časa odločil Jimmy Butler. Kot zadnji so v konferenčni polfinale napredovali košarkarji Houston Rockets.

Medtem ko se je Luka Dončić po vrhunski sezoni in izpadu Dallasa v prvem krogu končnice proti LA Clippers že vrnil v domovino, Vlatko Čančar pa v floridskem "mehurčku", kamor je pripotoval s precejšnjo zamudo, ni v načrtih trenerja Denverja (zadnje sekunde na parketu je preživel pred natančno pol leta), za močan slovenski prizvok v ligi NBA še naprej skrbi zimzeleni Goran Dragić. V drugi tekmi drugega kroga končnice je namreč v slabih 34 minutah dosegel 23 točk (met iz igre 8:18, za 3 točke 4:8, prosti meti 3:4), pet skokov, 4 asistence in dve pridobljeni žogi. Predvsem pa se je po "metli" proti Indiani veselil še druge zaporedne zmage proti Milwaukeeju (2:0).

Jimmy Butler: na prvi tekmi 40, tokrat 13 točk | Foto: Getty Images Jimmy Butler: na prvi tekmi 40, tokrat 13 točk Foto: Getty Images Zaradi Butlerja bo mirno spal

Toda izraz na obrazu častnega kapetana slovenske reprezentance bi bil po maratonski tekmi lahko tudi povsem drugačen. Vsega pet sekund pred koncem so namreč sodniki ob metu za tri točke Khrisa Middletona zapiskali osebno napako Dragića. Američan je zadel tri proste mete za izenačenje (114:114). Na drugi strani je nato odgovornost prevzel Jimmy Butler, ki je sprožil tik pred zvokom sirene, ob tem pa v zraku "počakal" na tekmečev dotik za osebno napako in dva prosta meta. Zadel je oba in tako osrečil soigralce ter Gogiju namenil mirnejši spanec.

"Jimmy, prosim zadeni!"

Ko sta se Dragić in Butler po zmagi še pred odhodom v slačilnico znašla pred mikrofonom, je Slovenec povzel svoje misli pred soigralčevima zadnjima prostima metoma. "'Jimmy, prosim zadeni,' sem mu dejal. Res mu zaupamo. On je zvezda lige," je dejal Gogi, Butler pa dodal:"Vedel sem, da bom zadel vsaj en met. To smo potrebovali."
 

Miami nista le Gogi in Jimmy

Zanimivo je sicer, da sta Dragić in Butler v drugem polčasu skupaj dosegla le 11 točk (zadnji na vsej tekmi zase podpovprečnih 13). Toda ekipi sta znala pomagati na drugačen način, predvsem pa dobila potrditev o širini kakovostnega kadra. Tyler Herro je tokrat prispeval 17 točk, Joe Crowder eno manj, Bam Adebayo 15, Kelly Olynyk pa 11. Hkrati je Miami odigral zelo kakovostno in premišljeno v obrambi. Velike težave je imel ob specifičnih obrambnih zankah znova tudi grško-nigerijski orjak Giannis Antetokounmpo, ki pa se je na koncu s fizično močjo le prebil do 29 točk in 14 skokov. Kljub drami ob koncu pa je moral tudi on priznati, da je bil Miami v večjem delu tekme boljši tekmec.

Giannis Antetokounmpo ima velike težave z ekipnim sodelovanjem Miamija v obrambi. | Foto: Getty Images Giannis Antetokounmpo ima velike težave z ekipnim sodelovanjem Miamija v obrambi. Foto: Getty Images "Zmaj" je nastavil ritem

"Omejiti Gorana Dragića," je sicer dan pred drugo tekmo konferenčnega polfinala modroval trener Milwaukeeja Mike Budenholzer. Da se je mantra razblinila v prazno frazo, je bilo vidno že v prvi četrtini, ko je Gogi kot vihravi mladenič "vrtel" svoje obrabne čuvaje ter jim ob vodstvu Miamija z rezultatom 38:29 natresel devet točk, dodal pa še po tri skoke in asistence. Ob nekaj izletih na klop za rezervne igralce je v tem slogu nadaljeval tudi v drugih desetih minutah.

Ob dovršenih obrambnih taktičnih manevrih, po katerih je Antetokounmpo ostajal brez pravega prostora v igri po globini, je bil Gogi motor Miamija. Ta je sredi druge četrtine vodil že s 13 točkami prednosti (53:40). In ko je že kazalo, da bo najboljši ekipi rednega dela hitro uspelo vzpostaviti ravnotežje, je koseški "zmaj" zadel dve zaporedni trojki za vodstvo 53:40. V prvem polčasu je dosegel kar 17 točk.

Heat - Bucks | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Nauk o (ne)popuščanju

Ob v prvem polčasu zadržanem Butlerju sta moštvu s Floride začela težave povzročati Eric Bledsoe in Kris Middleton, tako da je ob osrednjem odmoru prednost Dragićevih znašala le šest točk (66:60). Ta se je v tretji četrtini, v kateri je Goran prispeval le tri točke, po zaslugi razigranega Brooka Lopeza tudi povsem stopila (78:78). Vseeno pa je Miami v zadnji del vstopil z boljšim izhodiščem (90:86).

Milwaukee je sicer v zadnji četrtini na kratko tudi povedel (91:90), večinoma pa je bil v vlogi lovca. Manj kot dve minuti pred koncem je Miami vodil z rezultatom 111:102, še celo pol minute pred koncem pa s 113:107. A tekmec se ni dal. Izkoriščal je napake Butlerja in druščine ter prišel na prag podaljška. Tega je sicer preprečil prav Butler.

Goran Dragić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Kot v reprezentanci ...

Vrata "mehurčka" v Orlandu so se odprla tudi za prve goste košarkarjev. Miamijeva vodilna moža Butler in Dragić nimata povabljencev. Kot pravita, sta povsem osredotočena na košarko. Gogi je ob tem dejal, da je družina v Evropi, vsa izkušnja v Orlandu pa ga spominja na reprezentančno odmaknjenost od realnega sveta. "Uživam. Na obrazu imam nasmešek," pravi 34-letni Ljubljančan, ki je v pogovoru za klubsko spletno stran vnovič pohvalil ekipno kemijo. Obenem pa tudi pogledovanje proti naslovu prvaka, ki bi bil, vsaj sodeč po rednem delu in razmerju moči na stavnicah, precejšnje presenečenje, ni prepovedana tema. "Nismo daleč. Imamo ekipni duh. Močno smo povezani. Vse to se prenaša na igro. Resnično verjamem, da imamo letos lepo priložnost. Če pa nam ne bo uspelo že tokrat, vemo, da imamo prave temelje za prihodnost," poudarja Dragić.

Miami je torej že na pol poti do finala vzhodne konference. Tretja tekma serije bo na sporedu že v noči na soboto (0.30), četrta nato v nedeljo ob 21.30, morebitne dodatne tekme pa v sredo, četrtek in soboto.

Kot zadnji je v konferenčni polfinale napredoval Houston. | Foto: Getty Images Kot zadnji je v konferenčni polfinale napredoval Houston. Foto: Getty Images

Houston po drami do bitke z LA Lakers

O zadnjem potniku v konferenčni polfinale je odločala sedma tekma med Oklahoma City Thunder in Houston Rockets. Ekipi sta se izmenjevali v vodstvu, za največ osem je povedel Houston, ki je v zadnji četrtini najprej "ušel" na sedem točk, a so ga nasprotniki hitro ujeli in poskrbeli za dramatično končnico.

V tej je imel znova pomembno besedo James Harden. Štirideset sekund pred koncem je najprej lepo asistiral P. J Tuckerju, ki je zadel za vodstvo s 103:101, nato pa pet sekund pred koncem blokiral met za tri s 30 točkami najbolj razpoloženega košarkarja srečanja Luguentza Dorta. Houston se je napredovanja veselil s 104:102. V boju za konferenčni finale Hardna čaka James z LA Lakers.

Liga NBA, 2. september

Konferenčni polfinale
Miami Heat : Milwaukee Bucks 116:114 /2:0/
Dragić 23, Herro 17; Antetokounmpo 29 (14 skokov)Middelton 23

Prvi krog
Oklahoma City Thunder : Houston Rockets 102:104 /3:4/
Dort 30., Paul 19, 11 sk., 12. asist.; Covington 21., 10. sk., Gordon 21, Westbrook 20, Harden 17

/ / - izid v zmagah, igrajo na štiri zmage
John Thompson
Sportal Slovo trenerja, ki je Iversonu rešil življenje
Goran Dragić
Sportal Izjemni Dragić ne pozna poraza
Brandon Ingram
Sportal Dončić kot novinec "predober" za novo nagrado
Cliff Robinson
Sportal Črno leto 2020 se nadaljuje: umrl je Cliff Robinson

 

Ne spreglejte