Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
2. 9. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Finska Slovenija Luka Dončić Luka Dončić EuroBasket 2017 Lauri Markkanen

Sobota, 2. 9. 2017, 12.00

6 let, 6 mesecev

Lauri Markkanen

Finska ima svojega Luko Dončića

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Lauri Markkanen | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Tudi Finska ima svojega čudežnega košarkarskega dečka, ki je svojo veljavo pokazal na prvi tekmi EuroBasketa proti Franciji. To, kar je Luka Dončić v Sloveniji, je na Finskem Lauri Markkanen, ki mu napovedujejo odlično kariero v ligi NBA.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Širši slovenski publiki ime Lauri Markkanen ni pretirano znano. Dvajsetletni Finec ni še nikdar v karieri igral v kakšnem od vrhunskih evropskih klubov. Prav tako se ni preizkusil v evroligi, Eurocupu … Dve leti je igral na Finskem, nato pa odšel za eno leto na študij v ZDA, v prihodnji sezoni pa bo že član Chicago Bulls.

"O Dončiću ne bi rad rekel česa, kar ni resnica"

Na prvi tekmi evropskega prvenstva je Francozom natresel 22 točk. | Foto: Vid Ponikvar Na prvi tekmi evropskega prvenstva je Francozom natresel 22 točk. Foto: Vid Ponikvar V zadnji je bil član študentske ekipe Arizona Wildcats. S 15,6 točke in 7,2 skoka je poskrbel, da se je o njem vse več govorilo. Toliko, da so ga letos na naboru lige NBA kot sedmega izbrali pri Minnesoti, a ga nato v menjavi košarkarjev poslali k Chicago Bulls, za katere bo debitiral v novi sezoni.

Na Finskem ga nosijo po rokah in ima v državi takšno veljavo kot v naši Luka Dončić. A se fanta še ne poznata najbolje: "Veselim se tekme s Slovenijo. Luka je odličen košarkar. O njem ne morem veliko povedati, ker ga še ne poznam najbolje in ne bi rad rekel česa, kar ni resnica. Sicer pa je velik talent," je Markkanen dejal o Dončiću.

Podobnost z legendarnim Nowitzkim ni naključna

Dvajsetletni Finec je na prvi tekmi EuroBasketa zablestel in z 22 točkami povzročal ogromno preglavic favoriziranim Francozom, ki so nato presenetljivo padli po podaljšku. "Navijači so bili neverjetni. Ko smo potrebovali njihovo pomoč, so bili tam," je dejal nov član Bikov.

V ligi NBA mu napovedujejo bleščečo kariero, glede na slog igre in vizualno podobnost pa ga primerjajo z legendarnim Nemcem Dirkom Nowitzkim. Oba sta visoka 213 cm, oba zelo gibljiva krilna centra, svetlolasa in podobne konstitucije. Prav tako zna Markkanen zelo dobro zadevati za tri točke. Oba sta izpustila nekaj razredov evropske šole in se nato podala v NBA. Nemec je bil pred odhodom k Dallas Mavericks namreč član Würzburga, Markkanen pa je na Finskem igral za drugoligaški HBA-Märsky.

Slovenci bodo imeli z njim preglavice

Kako bodo Markkanena in Sasuja Salina zaustavili Slovenci, bo znano danes, ko se bo tekma začela ob 19. uri. | Foto: Vid Ponikvar Kako bodo Markkanena in Sasuja Salina zaustavili Slovenci, bo znano danes, ko se bo tekma začela ob 19. uri. Foto: Vid Ponikvar A to ne igra velike vloge, če ima nekdo talent. Da ima misli res usmerjene v pravo smer, pove tudi odgovor na vprašanje, kako se spopada s pritiskom, ker je na Finskem velika zvezda in od njega ljubitelji košarke veliko pričakujejo: "Zaradi tega nimam dodatnega pritiska. Vedno je pritisk, ko igraš košarko. To je del mojega vsakdana. Rad ga imam, saj mi da več motivacije."

Danes ga bodo poskušali zaustaviti Slovenci. Če gledamo konstitucijo košarkarjev, bi ga lahko v obrambi "najlažje" pokrival Anthony Randolph. Kakšno predstavo bo mladi Markkanen pokazal proti Sloveniji, bomo videli na današnji tekmi, ki se bo začela ob 19. uri.

Ne spreglejte