Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 6. 2018,
15.17

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Košarkarska tržnica

Nedelja, 24. 6. 2018, 15.17

5 let, 9 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA (18.–24. 6.)

Okorn je zajel sapo in se vrača med trenerje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Gašper Okorn | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na enem mestu zbiramo, kaj se dogaja na vse bolj vroči košarkarski tržnici.

Okorn je zajel sapo in se vrača med trenerje

Nekdanji trener Petrola Olimpije Gašper Okorn, ki je lani prekinil dolgoletno ljubljansko sušo brez naslova državnega prvaka, letos pa med sezono ostal brez službe, se vrača v trenerske vode. Po nekajmesečnem premoru je 45-letni Ljubljančan sprejel madžarski izziv. Kot novega glavnega trenerja ga je tudi uradno ustoličil prvoligaš Falco iz Szombathelyja. Na trenerskem stolčku bo nasledil Srečka Sekulovića, zanj pa bo to šesta izkušnja v tujini, potem ko je vodil Ventspils, Slupsk, El Kuwait ter Koszalin in bil pomočnik trenerja pri Lietuvos Ryzasu.

Jasikevičius še naprej na čelu Žalgirisa

Šarunas Jasikevičius ostaja na mestu glavnega trenerja Žalgirisa, s katerim se je letos povzpel na zaključni turnir najboljše četverice Evrolige, čeprav je imel ponudbo Toronto Raptors, kjer so mu ponujali mesto pomočnika trenerja.

Šarunas Jasikevičius | Foto: Sportida Foto: Sportida

Svetislav Pešić ostaja na čelu Barcelone

Kot poroča španski AS, bo Barcelona zadržala izkušenega trenerskega mačka Svetislava Pešića. V klubu se pogovarjajo o nadaljevanju sodelovanja tudi z nekaterimi košarkarji. Tomić, Ribas, Moerman in Sanders se pogovarjarjo z vodstvom kluba.

V Domžale se vrača Miha Fon

Po petih sezonah se v domžalski klub vrača Miha Fon, ki je zadnja tri leta nosil dres Rogaške. V zadnji sezoni je 193 cm visok slovenski branilec v Ligi Nova KBM dosegal po 9,0 točk, 3,5 skokov in 2,4 podaje na tekmo, podobne številke pa je dosegal tudi v Ligi ABA 2 (8,1 točk, 2,8 skokov in 1,9 podaj). Fon je v Domžalah igral v sezoni 2012/13, nato je bil še član Maribora, Grosupljega in nazadnje Rogaške

Bubnić ostaja, Simonović in Rebec prihajata ...

Pri prvakih je pestro. V torek so pri Petrolu Olimpijo potrdili podpis pogodbe z 210 centimetrov visoki upom črnogorske košarke Markom Simonovićem. Dan zatem je sledila še ena potrditev. V Stožice prihaja 24-letni in 192 centimetrov visoki organizator igre Jan Rebec, ki je nazadnje igral za Šenčur. Pred tem pa je bil član LTH Castingsa, Ajdovščine, Pivke in ŠD KOŠ Kopra. V pripravi pa naj bi bil teren za še odmevnejšo okrepitev. Na pragu Olimpije je že nekaj časa tudi Aleksej Nikolić. Medtem pa je novo pogodbo z državnimi prvaki že podpisal tudi Dražen Bubnić.

Jordan Morgan Devin Oliver | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida ...  Oliver in Jordan Morgan odhajata

V Olimpijo pa se pred začetkom nove sezone ne bosta vrnila Američana Devin Oliver in Jordan Morgan. Prvi je v Stožicah igral dve sezoni, drugi zgolj eno. Kot vse kaže, pa bosta tudi v prihodnje ostala soigralca. Po poročanju spletne strani Sportando, naj bi namreč kariero nadaljevala pri Banvitu.

Primorci pripeljali Marka Jagodića-Kuridžo in Ivana Marinkovića

Košarkarski klub Sixt Primorska je po prihodu slovenskega branilskega dvojca Žan Mark Šiško – Luka Vončina podpisal pogodbo še z dvema okrepitvama, in sicer s krilnim centrom Markom Jagodićem-Kuridžo ter centrom Ivanom Marinkovićem.

Prvi poseduje tako hrvaški kot srbski potni list. Na najvišjo raven se je prebil v zagrebški Ciboni, v zadnjih dveh sezonah pa igral za moštvo Telenet Oostende, s katerim je nedavno še drugič zapored osvojil naslov belgijskih prvakov, v obeh sezonah pa zaigral tudi v FIBA Champions League. Drugi je srbski košarkar, ki ima tudi slovenski potni list. Kariero je začel graditi pri beograjski Crveni zvezdi, v zadnji sezoni pa je branil barve turškega kluba Yesilgiresun Belediye, ki je v domačem prvenstvu zasedel 15. mesto. V ligi ABA je v sezonah 2015/16 in 2016/17 blestel pri Zadru, kjer je v povprečju dosegal več kot 20 točk na tekmo.

Evroligaški Milano pripeljal Nedovića in Burnsa

Pri Olimpia Milano so v svoje vrste zvabili srbskega organizatorja igre Nemanjo Nedovića, ki prihaja iz Unicaje iz Malage, ter krilnega košarkarja Christiana Burnsa. Igralec z ameriškim in italijanskim potnim listom je v zadnji sezoni igral za italijanski Cantu.

Petrol Olimpija
Sportal Turški drugoligaš je dobil prednost pred zmaji

Šakota v direktorsko pisarno

Potem ko je v nedavno končani sezoni AEK popeljal do naslova prvaka v Fibini ligi prvakov in ob tem osvojil še grški pokal, je srbski trener Dragan Šakota odložil trenersko taktirko. AEK bo 66-letnega strokovnjaka, ki je med drugim vodil tudi Olympiacos, Cibono, PAOK, Crveno zvezdo, v svojih vrstah vendarle zadržal kot direktorja.

Dragan Šakota | Foto: Sportida Foto: Sportida

Kosovski reprezentant v Šenčurju

Po najboljši prvoligaški sezoni, ki so jo kronali z uvrstitvijo v ligo za prvaka, so v Šenčurju dodatno zavihali rokave. Nova člana kluba sta tako postala srbski branilec Marko Popadić, ki je slovenske dvorane spoznal že kot član Šentjurja, in pa nekdanji slovenski, zdaj pa kosovski reprezentant Gezim Morina. Krilni center je v Sloveniji že igral za Olimpijo, LTH Castings, Polzelo, Helios, Maribor in nazadnje Sixt Primorsko. Poleg obeh novincev imajo veljavno pogodbo z gorenjskim prvoligašem še Smiljan Pavič, Urban Gorjanc, Miljan Pavković, Uroš Zadnik, Nejc Martinčič in Ramo Rizvić.

Maccabi je okrepitev našel na Češkem

Potem ko je bil v pred kratkim končani sezoni kot član Nymburka najkoristnejši košarkar češkega prvenstva, se 24-letni ameriški branilec Kendrick Ray seli k Maccabiju iz Tel Aviva. Pri izraelskem prvaku so se sicer pred novo sezono odločili, da bodo sestavili kar dve ekipi. S prvo bodo igrali v evrroligi, kjer se želijo približati nekdanjemu položaju, z drugo pa v državnem prvenstvu.

Jamelle McMillan bo pomagal Kokoškovu

Iz ZDA prihaja novica, da bo nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov, ki je našo izbrano vrsto lani popeljal do zlate medalje na evropskem prvenstvu, dobil novega pomočnika. Pri Phoenix Suns mu bo pomagal Jamelle McMillan, ki prihaja iz New Orleans Pelicans, sicer pa je Jamelle sin glavnega trenerja pri Indidana Pacers Nata McMillana.

Rudy Fernandez | Foto: Sportida Foto: Sportida

Fernandez ostaja zvest Realu

Izkušeni 33-letni španski branilec Rudy Fernandez bo kariero nadaljeval pri madridskem Realu. Z aktualnim evropskim klubskim prvakom, katerega član je bil ob obeh zadnjih naslovih (2015 in 2018), je sklenil dogovor za dodatni dve sezoni. Kot poroča Marca, naj bi nekdanji član Joventuta, Portlanda in Denverja na sezono prejel dva milijona evrov.

Luka Dončić
Sportal Dončićev sanjski scenarij: Zbogom, Evropa!

Sfairopoulos odhaja iz Pireja

Kot odmev na zaključek grškega prvenstva, v katerem je Panathinaikos ugnal Olympiacos, so se pri klubu iz Pireja razšli z dozdajšnjim trenerjem Giannisom Sfairopoulosom. Ta je trenersko taktirko nekdanjega evropskega prvaka prevzel novembra 2014, pred tem pa deloval pri Panioniosu. V tej sezoni je sicer z Olympiacosom osvojil tretje mesto po rednem delu evrolige, nato pa v četrtfinalu naletel na litovsko mino. Žalgiris je bil namreč od Olympiacosa boljši z rezultatom 3:1.

MVP še naprej v Albi

Krilni center Luke Sikma, najkoristnejši košarkar nemškega prvenstva, v katerem je Bayern ugnal Albo, ostaja v berlinskem klubu. Američan bo s podprvaki, ki bodo v novi sezoni nastopali v EuroCupu, podpisal dveletno pogodbo.

Larry Brown | Foto: Reuters Foto: Reuters

Uradno: Larry Brown na klopi Torina

Potem ko smo že pretekli teden poročali o tem, da bo sloviti ameriški trener Larry Brown vodil Torino, kjer uspešno igra tudi Aleksander Vujačić, je ugledni strokovnjak že dopotoval v Italijo in se predstavil sedmi sili. Brown je zanesljivo eden od največjih trenerskih mojstrov, ki so kadarkoli delovali v Evropi. Danes 77-letni trener se lahko pohvali, da je bil prvak tako v ligi NCAA (Kansas) kot v ligi NBA (Detroit). V najmočnejši ligi na svetu je vodil tudi Denver, New Jersey, San Antonio, Indiano, Philadelphio, New York in Charlotte.

Marvin Jones
Sportal Košarkarska tržnica: Jones, Clark, Prepelič ...
Mitch McCarron
Sportal Mitch McCarron se ne bo vrnil
Ne spreglejte