Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2022,
12.20

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

slovenska ženska košarkarska reprezentanca evropsko košarkarsko prvenstvo Eurobasket 2023

Četrtek, 15. 12. 2022, 12.20

1 leto, 4 mesece

Evropsko košarkarsko prvenstvo za ženske

Pol leta do novega spektakla v Sloveniji Dragić sporoča: To bo izjemen turnir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
slovenska ženska košarkarska reprezentanca | Slovenke bodo čez pol leta v vlogi gostiteljic evropskega prvenstva. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Slovenke bodo čez pol leta v vlogi gostiteljic evropskega prvenstva.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Deset let po moškem EuroBasketu bo Slovenija znova gostila druženje najboljših evropskih košarkarskih reprezentanc. Le, da se bodo za naslov prvakinj stare celine med 15. in 25. junijem 2023 tokrat borila dekleta. Poleg Ljubljane bo dve skupini uvodnega dela gostil še izraelski Tel Aviv. Natanko pol leta pred začetkom novega športnega spektakla v slovenski prestolnici so organizatorji razkrili nekaj zanimivih podrobnosti, ki bodo zaznamovale mesece, tedne in dneve do uvodnega sodniškega meta. Ambasadorja prvenstva, žreb bo 8. marca, sta Goran Dragić in Jan Oblak.

Georgios Dikaioulakos, slovenska ženska košarkarska reprezentanca
Sportal Slovenke na Poljskem do druge zmage

Vse tekme v Sloveniji bo gostila ljubljanska dvorana Stožice. Poleg dveh predtekmovalnih skupin bo v Ljubljani odigran celoten finalni del, od vseh četrtfinalnih tekem pa vse do velikega finala, ki bo na sporedu v nedeljo, 25. junija.

Žreb na mednarodni dan žena

Do začetka EuroBasketa se obetajo številni zanimivi dogodki. Vsekakor bo med pomembnejšimi dogodki žreb skupinskega dela prvenstva, ki se bo v Sloveniji odvil 8. marca, na mednarodni dan žena. Začetek prodaje vstopnic je načrtovan 15. marca, torej natanko tri mesece pred prvo tekmo. Zanimiva zgodba pa se bo spisala že v mesecu januarju, ko bo predstavljena ekipa dvanajstih ambasadork, ki bodo zbrane z različnih področij in bodo skozi promocijo dogodka skrbele tudi za krepitev vloge žensk v družbi, so sporočili s Košarkarske zveze Slovenija (KZS).

"Skozi šport še enkrat več ustvarili izjemno promocijo naše države"


''Natančno 182 dni nas loči do začetka ženskega evropskega košarkarskega prvenstva. V organizacijski ekipi, ki tvori 15 področij in šteje več kot 20 oseb, v tesnem sodelovanju z mednarodno košarkarsko zvezo FIBA Europe že skrbno pripravljamo vse potrebne aktivnosti. Šest mesecev pred uradnim začetkom prvenstva tako začenjamo z aktivnejšo promocijo dogodka, in izjemno veseli ter ponosni smo, da sta EuroBasket napovedala slovenska ambasadorja, dve superšportni zvezdi, dva kapetana in dva vzornika mladim in starim, Gorana Dragića in Jana Oblaka. Ob kopici aktivnosti, ki so pred nami, bomo skozi organizacijo dogodka veliko pozornosti namenili opolnomočenju žensk, skozi trajnostno organizacijo pa želimo povečati koristne učinke prvenstva. Vsekakor je naš cilj še enkrat več pokazati, da smo v Sloveniji sposobni organizirati športne dogodke najvišjega ranga. Veselimo se kar petindvajsetih tekem v dvorani Stožice, Ljubljana pa bo samo iz naslova organizacije dogodka in brez upoštevanja turističnih aranžmajev ustvarila več kot pet tisoč nočitev. Ob tem nam je uspelo v sodelovanju s FIBA Europe v Slovenijo dodatno pripeljati še štiri mednarodne kongresne dogodke, in prepričan sem, da bomo skozi šport še enkrat več ustvarili izjemno promocijo naše države," je v pogovoru za Košarkarsko zvezo Slovenije dejal direktor ženskega evropskega prvenstva 2023 Emir Haskić.

"Pred tedni je bila na delovnem obisku v Ljubljani tudi številčna zasedba Fibe, ki si je ogledala dvorano, namestitvene kapacitete in medijske prostore ter prižgala zeleno luč," pravi predsednik KZS Matej Erjavec. | Foto: Vid Ponikvar "Pred tedni je bila na delovnem obisku v Ljubljani tudi številčna zasedba Fibe, ki si je ogledala dvorano, namestitvene kapacitete in medijske prostore ter prižgala zeleno luč," pravi predsednik KZS Matej Erjavec. Foto: Vid Ponikvar

Fibina zelena luč

"Le še pol leta nas loči do novega izjemnega športnega dogodka v Ljubljani. Deset let po moškem EuroBasketu bo Slovenija znova živela s košarko in tokrat navijala za naša dekleta. Organizacijska ekipa na čelu z direktorjem prvenstva Emirjem Haskićem je že pošteno zavihala rokave. Večina ekipe ima že bogate izkušnje iz leta 2013, tako da vsi koraki potekajo po načrtih. Pred tedni je bila na delovnem obisku v Ljubljani tudi številčna zasedba Fibe, ki si je ogledala dvorano, namestitvene kapacitete in medijske prostore ter prižgala zeleno luč. Verjamem, da bo tudi sama promocijska kampanja evropskega prvenstva odmevna in da bodo navijači nestrpno čakali na mesec junij," pravi predsednik KZS Matej Erjavec.

''To bo izjemen turnir in vesel sem, da lahko naša država gosti vrhunske športnice, ki dokazujejo, da so med najboljšimi na parketu," je med drugim dejal Dragić. | Foto: Grega Valančič/Sportida ''To bo izjemen turnir in vesel sem, da lahko naša država gosti vrhunske športnice, ki dokazujejo, da so med najboljšimi na parketu," je med drugim dejal Dragić. Foto: Grega Valančič/Sportida

Goran Dragić in Jan Oblak slovenska ambasadorja prvenstva

Pol leta pred začetkom košarkarskega spektakla v Ljubljani sta športne navdušence nagovorila dva izjemna slovenska športnika − Goran Dragić in Jan Oblak. ''To bo izjemen turnir in vesel sem, da lahko naša država gosti vrhunske športnice, ki dokazujejo, da so med najboljšimi na parketu," je med drugim dejal Dragić. Navdušenje je izrazil tudi Oblak, brat košarkarske reprezentantke Teje Oblak. "Komaj čakam, da se junija naslednje leto v Ljubljani zberejo najboljše evropske košarkarice. Verjamem, da bodo vse tekme prava poslastica in vrhunski spektakel."

 "Komaj čakam, da se junija naslednje leto v Ljubljani zberejo najboljše evropske košarkarice. Verjamem, da bodo vse tekme prava poslastica in vrhunski spektakel." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Komaj čakam, da se junija naslednje leto v Ljubljani zberejo najboljše evropske košarkarice. Verjamem, da bodo vse tekme prava poslastica in vrhunski spektakel." Foto: Grega Valančič/Sportida

Ob tem je FIBA razkrila tudi uradni slogan prvenstva, ki se glasi ''Dare to dream'', in ki povzema miselnost o pogumu in odločnosti za uspeh ter doseganje tudi najvišjih ciljev.

Kdo se bo pridružil Slovenkam in Izraelkam?

Na evropskem prvenstvu v Ljubljani in Izraelu bo med 15. in 25. junijem 2023 nastopilo 16 reprezentanc. Poleg Slovenije in Izraela, ki sta kot gostitelja na EuroBasket neposredno že uvrščena, se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance (iz kvote drugouvrščenih reprezentanc sta izvzeti reprezentanci iz skupin F in I).  

Slovenke in Izraelke so na tekmovanje že uvrščene. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Slovenke in Izraelke so na tekmovanje že uvrščene. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

V primeru, da bosta med temi štirinajstimi potniki na evropsko prvenstvo tudi Slovenija in Izrael, si bo napredovanje priigrala še peta oziroma šesta drugouvrščena reprezentanca. Vstopnico EuroBasketa so si po dveh kvalifikacijskih ciklih že priigrale Italija, Latvija in Španija.

Ne spreglejte