SiolNET. Sportal Košarka
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EuroBasket 2013: V Celju navijaška cona v mestnem središču

2

termometer

V Celju so za Eurobasket 2013 že začeli prenavljati dvorano Zlatorog, znano pa je tudi, da bo navijaško središče v prenovljenem starem mestnem jedru.

To je med drugim v pogovoru o pripravah Celja kot gostitelja skupine C evropskega prvenstva v košarki povedal Ivan Pfeifer, predsednik organizacijskega odbora predtekmovalnega turnirja v Celju, ki bo potekal v dvorani Zlatorog.

"Nekatera manjša opravila smo že začeli izvajati, danes bomo začeli tudi nameščati nove semaforje, glavnina del pa bo potekala od 20. junija naprej," je povedal Pfeifer, sicer direktor občinske družbe za upravljanje parkirišč in javnih objektov (ZPO).

Obnovitvena dela končana do 1. avgusta Sicer pa v dvorani Zlatorog za razliko od drugih mest organizatorjev skupinskega dela niso predvidena večja prenovitvena dela. "Gre predvsem za to, da dvorano uredimo po pravilih FIBE, ki so mnogo ostrejša kot pred desetimi leti, ko smo odprli dvorano. Za prvenstvo smo tako dolžni zamenjati že omenjene semaforje, urediti parket, kar pomeni brušenje in označitev za košarkarske tekme, povečati varnost energetske oskrbe z agregatom, zagotoviti klimo v dvorani, dvigniti svetilnost na 1800 luxov (trenutno je na 1200), prenoviti garderobe, sanitarije in še nekaj drugih prostorov," seznam del opisuje Pfeifer. Večino del moramo dokončati do 1. avgusta razen novinarske tribune, ki jo bomo pripravili tik pred začetkom tekem v Celju.

Ob tem je Pfeifer dodal, da bodo zaradi zasedenosti dvorane Golovec zaradi mednarodnega obrtnega sejma MOS (11.–17. september) reprezentance deloma trenirale v Zlatorogu, deloma pa v dvorani Tri lilije v Laškem.

V Celju bodo za izvedbo prvenstva prispevali pol milijona evrov Vrednost del v dvorani Zlatorog v Celju Ivan Pfeifer ocenjuje na okrog 500 tisoč evrov, ki jih bodo na občini namenili iz sredstev za vzdrževanje športnih in drugih občinskih objektov, del denarja, 130 tisoč evrov, pa je prispevala tudi Fundacija za šport RS. Sicer pa, kot pravi naš sogovornik, je po desetih letih dvorana Zlatorog potrebna nekaterih posegov in evropsko košarkarsko prvenstvo je zato prava priložnost, da se to naredi. Poleg tega pa bo za izvedbo organizacije prvenstva Mestna občina Celje iz proračuna namenila še okrog 150 tisoč evrov.

Kot je znano, je Mestna občina Celje dosegla dogovor s Košarkarsko zvezo Slovenije, da kot organizator ne plača kotizacije v višini 720 tisoč evrov, zaradi česar sprva sploh ni želela gostiti skupinskega dela, a se je hkrati tudi odrekla sredstvom države, namenjenim prenovi dvoran.

Po prenovi kapaciteta dvorane 4700 sedežev, koliko kart za slovenske navijače? Na naše vprašanje, kakšna bo kapacitete dvorane Zlatorog po prenovi, Pfeifer odgovarja, da 4700 sedežev, k temu pa je treba prišteti še 160 mest za novinarje. Ob nekaterih podatkih, da bo v prosti prodaji le okrog 3000 vstopnic, kar bi bilo malo že, če bi evropske tekme igrali domači rokometaši – preostale pa so namenjene funkcionarjem FIBE, posamičnim reprezentancam, sponzorjem itn. –, je jasno, da bodo vstopnice razgrabljene in da bo le malo domačih navijačev njihovih srečnih imetnikov.

Ob pomanjkanju vstopnic v Celju velik naval na navijaško cono Zato je pričakovati kar precejšen obisk košarkarskih privržencev iz vse Slovenije v uradni navijaški coni z velikim ekranom (Fan zone), ki jo bodo postavili na Krekovem trgu, v starem mestnem središču Celja. Ne po naključju, saj so v preteklim letu velik del celjskega mestnega jedra temeljito prenovili in na Mestni občini Celje želijo in pričakujejo, da bi s tem dogodkom središče Celja končno spet oživelo. "Navijaška cona bo urejena in opremljena po vseh pravilih FIBE, kar pomeni, da bodo tam ustrezni varnostni standardi, v njej bo mogoče prodajati in kupovati le izdelke in storitve uradnih sponzorjev prvenstva in samo v njej bo tekme Eurobasketa mogoče spremljati na velikem zaslonu z uradnim televizijskim signalom," je še povedal Ivan Pfeifer.

Navijaška cona bo odprta od 2. do 10. septembra od 10. ure dopoldan do predvidoma 2. ure zjutraj, kar še dopušča odlok MOC-a o hrupu v času prireditev. Z navijaške cone do prizorišča tekem v dvorani Zlatorog bo vozil tudi poseben vlakec, ki ga sicer poznamo v času MOS-a. Pred dvorano Zlatorog pa so predvideni šotori posameznih sponzorjev in verjetno tudi veliki VIP-šotor za predstavnike FIBE, vodstva reprezentanc in druge goste.

Vodeni ogledi mesta, navijaški pubi … Za živahno celodnevno dogajanje v navijaški coni so pripravili bogat program, tudi nastope znanih glasbenih izvajalcev. Za program in nasploh turistično promocijo Celja v času Eurobasketa 2013 skrbi občinski javni zavod Celeia, kjer so med drugim pripravili tudi vodene oglede mestnih znamenitosti v središču mesta, obiske Starega gradu in Celjske koče ter še druge spremljajoče dogodke, ki bodo objavljeni tudi v brošuri, ki je pravkar v tisku.

Kot je še povedal Pfeifer, se s posameznimi košarkarskim zvezami, udeleženkami prvenstva, dogovarjajo tudi o organiziranju navijaških pubov, predvsem v starem mestnem jedru. Želja celjskih organizatorjev namreč je, da bi se navijači vseh reprezentanc v Celju po tekmah zadržali čim dlje.

Naši in Španci v Zrečah, preostale reprezentance v Laškem Nastanitev reprezentanc je, kot je še dejal Pfeifer, sicer v pristojnosti osrednjega organizacijskega odbora prvenstva, kot pa mu je znano, naj bi udeleženci turnirja v Celju večinoma bili nastanjeni v Laškem, naša izbrana vrsta in Španija pa v Zrečah. Za nastanitev navijačev gostujočih reprezentanc, za kar sicer skrbi pooblaščena turistična agencija Palma, pa naj bi v pomanjkanju namestitvenih zmogljivosti v Celju, ki bodo zapolnjene tudi zaradi mednarodnega obrtnega sejma, izkoristili prenočišča v okoliških turističnih krajih, ob že omenjenih Zrečah in Laškem še na Dobrni, v Žalcu, Rogaški Slatini, Podčetrtku itn.

Na kakšno tekmo v Celje tudi predsednica vlade Kot je ob koncu našega pogovora še povedal predsednik organizacijskega odbora Eurobasketa 2013 v Celju, Ivan Pfeifer, so pred časom bili tudi na obisku pri predsednici vlade Alenki Bratušek, ki je obljubila, da si bo v Celje prišla ogledat kakšno tekmo naše reprezentance. Morda pa lahko pričakujemo še kakšnega visokega predstavnika naše in tujih držav, kar seveda pomeni tudi dodatne varnostne zahteve za organizatorje, je sklenil Pfeifer.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin