Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 7. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

Natisni članek

Cleveland Cavaliers Los Angeles Lakers prestop NBA LeBron James Liga NBA

Ponedeljek, 2. 7. 2018, 18.00

5 let, 9 mesecev

Ozadje prestopa LeBrona Jamesa

Bo LeBron ključ do 17. prstana Lakersov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14
Lebron James | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes so se v ligi NBA končala mesece dolga ugibanja, kje bo svojo košarkarsko kariero nadaljeval nosilec treh šampionskih prstanov LeBron James. James bo košarkarsko pot nadaljeval pri klubu Los Angeles Lakers, ki je s prestopom ustvaril ogromno rivalstvo na zahodni obali med štirikratnim dobitnikom naslova MVP lige in dvakratnimi zaporednimi NBA-prvaki Golden State Warriors.

Leta 1968 je v svetu najboljše košarkarske lige odjeknila novica, da se Wilt Chamberlain iz Filadelfije seli v Los Angeles, leta 1975 je Kareem Abdul-Jabbar med Lakerse prišel iz Milwaukeeja, 21 let pozneje se je k Lakersom iz Orlanda preselil Shaquille O'Neal, danes pa je odjeknila novica, da se v mesto angelov seli LeBron James.

LeBron James
Sportal LeBron James odhaja za štiri leta k Los Angeles Lakers #video

Po mnenju javnosti LeBron James pri 33 letih s prestopom v klub, kjer od njega pričakujejo ogromno, veliko tvega. Če mu bo uspelo in bo Lakersom pomagal pri oživitvi stare slave, se bo na prestolu pridružil Shaqu in Kareemu.

Ker je LeBron James že osmi od desetih najboljših strelcev vseh časov v ligi NBA, ki bo zaigral za Los Angeles Lakers, se zdi, da se bo v novem klubu dobro znašel. Košarkar, ki je bil na izboru leta 2003 izbran prvi, je v letošnji sezoni v povprečju na tekmo prispeval 27,5 točke in bil prvi igralec Cleveland Cavaliers.

Dosežki LeBrona Jamesa:

  • 3-krat NBA-prvak (2012, 2013, 2016)
  • 3-krat MVP finala
  • 4-krat MVP sezone
  • 14-krat udeleženec tekme All-Star
  • 3-krat MVP tekme All-Star
  • 12-krat v najboljši ekipi sezone
  • 2-krat v najboljši drugi ekipi sezone
  • 5-krat v najboljši napadalni ekipi sezone

Na minuto bo zaslužil 63 evrov

Največ denarja je v letošnji sezoni zaslužil nosilec igre kluba Golden State Warriors Stephen Curry, ki je v vsej sezoni prejel slabih 30 milijonov evrov. Na drugem mestu je bil James, ki je v tej sezoni v Clevelandu zaslužil več kot 28 milijonov evrov in pol.

James je z moštvom Los Angeles Lakers podpisal štiriletno pogodbo, vredno slabih 132 milijonov evrov, kar pomeni, da bo v eni sezoni zaslužil skoraj 33 milijonov evrov, na minuto pa bo v Los Angelesu prejel slabih 63 evrov. Štiriletna pogodba je najdaljša, kar jih je štirikratni MVP sezone v ligi NBA podpisal po sklenitvi šestletne pogodbe z Miami Heat leta 2010. James Cleveland zapušča kot prosti igralec šele drugič v karieri.

James rešitelj Lakersov?

Los Angeles Lakers so zadnji šampionski prstan osvojili leta 2010 in se v zadnjih sezonah neuspešno poskušajo vrniti na pota stare slave. Po poročanju tujih medijev naj bi bila eden od glavnih razlogov za to, da se je dvakratni dobitnik olimpijskega zlata odločil za selitev v Los Angeles, njegova družina. James naj bi imel v mestu angelov dva domova. Po poročanju tujih medijev naj bi imel odločilno vlogo pri podpisu pogodbe Magic Johnson, ki je Jamesa včeraj obiskal na domu.

Poleg tega 33-letni košarkar verjame, da bi Los Angelesu lahko pomagal pri osvojitvi tako želenega 17. šampionskega prstana. James se je pridružil drugi najmlajši ekipi v ligi NBA. V ekipi Lakersov so bili v tej sezoni tudi Brandon Ingram, Lonzo Ball, Kyle Kuzma in Josh Hart. Ni še jasno, kateri igralci bodo v klubu ostali tudi v prihodnji sezoni. V svoje vrste naj bi Lakers poskušali zvabiti tudi dvakratnega najboljšega obrambnega košarkarja lige Kawhija Leonarda, ki naj bi želel zapustiti klub San Antonio Spurs in se pridružiti Lakersom.

Lakers so sicer v preteklih dneh podpisali pogodbe z Lanceom Stephensonom in veteranom na centrskem položaju JaValom McGeejem, prav tako pa so podaljšali pogodbo s Kentaviousom Caldwellom-Popejem.

Leta 2004 prva tekma proti Lakersom

LeBron James je v ligi NBA debitiral konec oktobra leta 2003. Že na prvi tekmi je v statistiko vpisal 25 točk, devet podaj in šest skokov. 12. januarja 2004 je takrat 19-letni LeBron James odigral prvo tekmo proti zdajšnjemu klubu Los Angeles Lakers, nasproti pa mu je stal takrat 25-letni Kobe Bryant

Košarkarska pot LeBrona Jamesa:
2003-2010: Cleveland Cavaliers
2010-2014: Miami Heat
2014-2018: Cleveland Cavaliers
2018-: Los Angeles Lakers

Klemen Prepelić
Sportal Kapetan prekinil medijski molk in odprl dušo: Septembra me ne pričakujte
reuters slovenija srbija
Sportal Kam so poniknili evropski prvaki in narodni junaki?
Ne spreglejte