Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
23. 6. 2015,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 23. 6. 2015, 18.13

8 let

Andrej Kirilenko končal kariero

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Že večkrat je namignil, zdaj pa tudi uradno potrdil, da je bila letošnja sezona njegova zadnja. Ruski košarkar Andrej Kirilneko po 18 letih končuje svojo profesionalno pot.

Ob februarski vrnitvi v moskovski CSKA je Andrej Kirilenko dejal, da bo to verjetno njegova zadnja sezona, zdaj pa je govorice utišala in potrdila tudi uradna odločitev.

"To je konec moje kariere. Igral sem dovolj dolgo, dosegel veliko uspehov, toda prišel je čas, da prevzamem novo vlogo v košarki," je v intervjuju za rusko spletno stran sport-express.ru dejal 36-letni košarkar, ki je svojo kariero začel pri Spartaku iz St. Peterburga.

Kirilenko se je v zadnjih 15 letih proslavil kot eden najboljših ruskih in evropskih košarkarjev, ki je močan pečat pustil tudi v ligi NBA, kjer je nastopal dolgih 13 sezon.

Onkraj luže je največji pečat pustil prit Utah Jazz, nosil pa je tudi dresa Minnesote in na koncu Brooklyna, ko ga je prevzel ruski mogotec Mihail Prohorov.

Po ne ravno blestečih zadnjih dveh sezonah se je odločil še za vrnitev v Evropo, kjer je še tretjič oblekel dres CSKA, kjer se je uveljavil. Moskovčani so letos odkrito naskakovali evropski prestol, s prihodom Kirilenka pa poskrbeli za najodmevnejšo zimsko košarkarsko okrepitev v Evropi, a so se kljub temu uvrstili "le" v polfinale evrolige.

Zapuščina Kirilenka?

Ruski košarkar za seboj pušča globok pečat. V ligi NBA je v 13 sezonah odigral kar 852 tekem in skupno dosegal skoraj 12 točk in 5,5 skoka na tekmo. Leta 2004 je zaigral na All-Star tekmi, dve leti pozneje pa je bil izbran v najboljšo obrambno peterko leta.

Fiba je 206 centimetrov visokega košarkarja dvakrat izbrala za najboljšega evropskega košarkarja (v letih 2007 in 2012), leta 2012 pa je bil tudi najkoristnejši igralec evrolige, ko je CSKA v zadnji sekundi izgubil v finalu proti Olympiacosu.

Bogato kariero je zaokrožil tudi z odličji v reprezentančnem dresu. Z Rusijo je leta 2007 osvojil evropski naslov, štiri leta pozneje so bili še bronasti, leta 2012 pa so se okitili še z olimpijskim bronom.

"Zdaj želim spremeniti stvari v ruski košarki," je še razkril Kirilenko, ki se bo potegoval za predsednika ruske košarkarske zveze.

Ne spreglejte