Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2014,
17.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marcel Kittel Dirka po Franciji kolesarstvo

Torek, 8. 7. 2014, 17.57

7 let, 12 mesecev

Znova Marcel Kittel, Nibali ostaja v rumenem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemški kolesar Marcel Kittel je slavil novo etapno zmago na Dirki po Franciji. Kolesar ekipe Giant-Shimano je zmagal na 4. etapi, medtem ko Vincenzo Nibali ostaja vodilni v skupnem seštevku dirke.

Po treh fenomenalnih dnevih v Veliki Britaniji se je dirka po Franciji preselila v Francijo in karavano že takoj popeljala v Belgijo. Včeraj so se kolesarji iz Velike Britanije preselili v Francijo. Najdlje se je na letališki kontroli zadržal Nemec Marcel Kittel, ki je moral zaradi gela za lase vse zložiti iz kovčka.

A današnja etapa se je zelo slabo začela za lanskega zmagovalca dirke Christopherja Frooma, saj je na desetem kilometru padel. Britanec je lahko nadaljeval, a bo šele jutri jasno, kakšne posledice je pustil padec v današnji etapi. Po pričakovanjih se je etapa končala s ciljnim šprintom glavnine, v katerem je znova zmagal Marcel Kittel. Slovenca Kristijan Koren in Simon Špilak se ob koncu nista naprezala in sta ciljno črto prečkala kot 130. in 151. kolesar v etapi.

Dirka se je nadaljevala s 164 kilometrov dolgo preizkušnjo, ki se je po pričakovanjih končala s ciljnim šprintom glavnine. Na beg sta se podala Francoz Thomas Voeckler (Europcar) in Španec Luis Angel Mate (Cofidis). Tudi na današnji tekmi se je pripetilo kar nekaj padcev. V enega od prvih je bil vpleten lanski zmagovalec Christopher Froome, dirko je nadaljeval z opornico na levem zapestju. Padli so tudi Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step), Bart De Clercque, Lars Ytting Bak, Gregory Henderson (vsi Lotto-Belisol) in Peter Sagan (Cannondale). Voecklerja so kot zadnjega ubežnika ujeli 17 kilometrov do cilja.

Pet kilometrov pozneje je na tleh pristal Peter Sagan, ki mu je uspelo pred ciljnim šprintom uloviti glavnino in se prebiti povsem v ospredje. V ciljnem šprintu je že tretjo zmago na letošnji dirki slavil Marcel Kittel, za katerim so ciljno črto prečkali Alexander Kristoff, Arnaud Demare in Peter Sagan. V skupnem seštevku ni bilo sprememb.

V sredo se obeta pravi pekel

Leta 2002 je bilo zadnjič, da je enodnevna klasična dirka Pariz‒Roubaix minila v slabem vremenu. Kar 12 zadnjih izvedb dirke je bilo v suhem vremenu, v sredo pa napovedujejo pravi pekel za udeležence letošnje dirke po Franciji. Na sporedu bo 156 kilometrov dolga etapa, katere trasa bo kolesarje popeljala prek devetih odsekov, tlakovanih s kockami. Ti bodo na sporedu v drugi polovici preizkušnje. Skupna dolžina vseh znaša 15,4 kilometra. Za tisti predel je za ves dan napovedano slabo vreme, kar pomeni, da bo jutrišnja etapa lahko usodna za marsikaterega papirnatega favorita.

Trojica kolesarjev, ki nastopa na dirki po Franciji in je že osvojila dirko Pariz‒Roubaix, so Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step), Johan Vansummeren (Garmin-Sharp) in Švicar Fabian Cancellara (Trek Factory Racing). Terpstra je zmagal letos, Vansummeren leta 2011 in Cancelara leta 2013, 2010 in 2006. Cancellara je bil poleg tega še dvakrat drugi in enkrat tretji. Prav zaradi tega je največji favorit za zmago v jutrišnji etapi. Napad favoritov lahko pričakujemo na petem odseku kock, 15 kilometrov do cilja etape. V primeru, da bo v ospredju v cilj skupaj prikolesarila majhna skupina, lahko pričakujemo uspeh Petra Sagana (Cannondale) ali Johna Degenkolba (Giant-Shimano).

Ne spreglejte