Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2016,
11.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Tanja Žakelj gorsko kolesarstvo

Četrtek, 21. 4. 2016, 11.32

6 let, 7 mesecev

Slovenka odšla v avstralski deževni gozd po številne odgovore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Cairns v Avstraliji se po enoletnem premoru vrača kot prizorišče svetovnega pokala za gorske kolesarje. Gostitelj svetovnega prvenstva prihodnje leto bo v soboto in nedeljo gostil tekmovalce v spustu in olimpijskem krosu. Tam bo tudi Tanja Žakelj, za katero bo uvodni nastop še kako pomemben.

Tanja Žakelj, trenutno 13. gorska kolesarka sveta na lestvici Mednarodne kolesarske zveze, je v Avstralijo z ekipo odpotovala že pred dobrim tednom, saj v Unior Tools Teamu stvari niso hoteli prepustiti naključju. Treba se je bilo navaditi na drug časovni pas, temperature in vlažnost.

"Za vročino potrebuješ deset dni prilagajanja. Prijetno mi ni, ni mi pa težko. Prilagojen moraš biti. Zanimivo bo videti, kako bo to vplivala na ene in druge tekmovalce. Sem sem prišla v soboto, nekatere tekmovalke pa včeraj," pravi Žakljeva, ki je leta 2014, ko je Cairns nazadnje gostil svetovni pokal, osvojila peto mesto.

"Danes je malo namočilo progo. Skale v dežju so zelo gladke. Proga je zelo hitra. Sprva ni videti tako. V polni hitrosti je kar zahtevna. Hitro se pokažejo napake," je razložila 27-letnica in nadaljevala: "Tu so zelo spremenljive razmere. V trenutku se lahko pojavi nevihta. Pomembna bo piti dovolj tekočine. Na koncu se bo poznalo, katera bo imela več energije."

Čez dva tedna jo čaka evropsko prvenstvo

V soboto se bodo najprej, drugič v sezoni svetovnega pokala, udarili tekmovalci v spustu. Unior Tools Team je v Avstralijo odpeljal le Škota Ruaridha Cunninghama, medtem ko je slovenski del ekipe ostal v Evropi.

Kvalifikacijsko obdobje za letošnje olimpijske igre v Riu se bo izteklo 25. maja. | Foto: Kvalifikacijsko obdobje za letošnje olimpijske igre v Riu se bo izteklo 25. maja.

V nedeljo se bo prvič za točke pokala pomerila Žakljeva, ob za zdaj še neznani usodi domnevne dopinške kršiteljice Blaže Klemenčič edina Slovenka, ki lahko poseže visoko.

Ledinka bo že na prvi postaji svetovnega pokala dobila marsikateri odgovor, kako dobro je pripravljena, čez dva tedna pa jo čaka že evropsko prvenstvo na Švedskem. Pomembno bo vsako mesto in s tem točka, saj do 25. maja traja kvalifikacijsko obdobje za letošnje olimpijske igre v Riu de Janeiru.

Ne spreglejte