Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
18. 9. 2014,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

svetovno prvenstvo Martin Hvastija

Četrtek, 18. 9. 2014, 14.04

8 let

Spektakel zagotovljen, a tudi pekel

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nedeljo se bo začelo svetovno prvenstvo z ekipnima kronometroma, končalo pa s cestno dirko v kategoriji Elite. Martin Hvastija je podrobneje prečesal trase, ki čakajo slovenske kolesarje.

Slovenska odprava se na svetovno prvenstvo v Ponferrado sicer ne odpravlja s prav visokimi pričakovanji, a se prav vsi zavedajo, da lahko v Španiji pozitivno presenetijo in spišejo lepo poglavje v slovenski kolesarski zgodovini.

Prestiž v Ponferradi so organizatorji tako kot vedno privarčevali za konec, ko bo na sporedu moška cestna dirka (nedelja, 28. september). Kolesarji bodo morali prevoziti 14 krogov po 18,2 kilometra, kar skupaj znaša kar 254,8 kilometra. Nalogo pa bo otežila težka preizkušnja, ki jo bodo glavni akterji s hitrim tempom najverjetneje naredili še bolj naporno.

"Svetovno prvenstvo je težko. Cestna dirka bo izjemno težka in bo zagotovo naredila selekcijo. Mnogi menijo, da bo prvenstvo spet še bolj zahtevno kot sicer. Vse skupaj bodo kolesarji naredili 4284 metrov višinske razlike. Po treh kilometrih je že prvi vzpon, ki je kratka, a strma špica. Nato je približno pet kilometrov dolg vzpon z naklonom okoli pet odstotkov. Cesta je tam široka in odprta. Spust je ožji in tehničen, na koncu pa je nevaren ovinek. Kmalu zatem se začne drugi vzpon. Ta ima na začetku približno 11-odstotni naklon, nato pa je najvišji osemodstotni. Za konec sledijo strm in spet tehničen spust ter trije kilometri ravnine do cilja. Tudi ta ni preprosta, saj poteka po mestnih ulicah. Skupina bo nenehno razpotegnjena," je cestno preizkušnjo, ki čaka člane, opisal nekdanji selektor Martin Hvastija, ki bo v Španiji nadzoroval fante, stare do 23 let.

Na začetku prvenstva pa bodo kolesarji in kolesarke imeli pred seboj test v kronometru. Prvi dan bosta ekipna, na katerem ima Slovenija v moški konkurenci svojega predstavnika v Adrii Mobilu, premierno pa bodo nastopila tudi dekleta iz ekipe KD Rog-BTC City Ljubljana. A se kronometri od kategorije do kategorije razlikujejo.

Najdaljši je kajpak ekipni, ki meri 57,1 kilometra, posamičen za skupino elite (moški člani) pa je dolg 47,1 kilometra. "Kronometri so v primerjavi s cestno dirko lahki. Lani so bili na prvenstvu popolnoma ravni, letos pa imajo vse kategorije v zadnjih šestih kilometrih vzpon z blagim naklonom, ki mu sledi spust. Zadnja dva kilometra sta tehnično zahteva. Španci so imeli radikalno idejo, da bi imeli celo desetkilometrski vzpon s tisoč metri višinske razlike. Ta ni padla na plodna tla, tako da bodo imeli na prvenstvu prednost pravi kronometristi in ne hribolazci," je sklenil Hvastija.

Ne spreglejte