Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2011,
18.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dirka po Italiji Alberto Contador

Petek, 20. 5. 2011, 18.01

8 let

Rujano prvi na Grossglocknerju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalec 13. etape 94. kolesarske dirke po Italiji je Jose Rujano. Roza majica vodilnega ostaja na ramenih Alberta Contadorja, ki ima že več kot tri minute prednosti pred tekmeci.

S 13. etapo, katere cilj je bil na avstrijskem Grossglocknerju, se je nadaljevala dirka po Italiji. Odslej bodo na njej gospodarili kolesarji, ki imajo najmanj težav pri kolesarjenju v klanec. Zato ni nikakršno presenečenje, da na štartu etape ni bilo nekaterih šprinterjev. Mark Cavendish, Mark Renshaw, Alessandro Petacchi, Danilo Hondo, Manuel Belletti in Francisco Ventoso so spakirali kovčke že po 12. etapi.

Prelazi Monte Croce Carnico (10.4 kilometra), Gailbergsattel (6.8 km), Iselsberg (8.5 km) in ciljni vzpon na Grossglockner (13.6 km) so bili klanci v petkovi etapi, ki bi šprinterjem povzročili veliko preglavic. Poleg tega je v zaključku 167 kilometrov dolge etape še deževalo. Po 41 kilometrih je bila v ospredju skupina 16 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Hrvat Robert Kišerlovski. Kolesar ekipe Astana je na predzadnjem klancu ostal sam v ospredju in je prvi tudi začel ciljni vzpon.

Takoj zatem je bil ujet in v ospredju sta ostala Pieter Weening (Rabobank) in Cayetano Jose Sarmiento (Acqua & Sapone). Štiriindvajsetletni Kolumbijec je dobrih deset kilometrov do cilja za seboj pustil Weeninga. Na njegovo žalost je v glavnini napadel Venezuelec Rujano, katerega je hitro ulovil še Michele Scarponi. Osem kilometrov in pol do cilja je vajeti v svoje roke prevzel Alberto Contador, ki je stopil na pedala. Sledil mu je lahko le Rujano. Nato so si z nekaj desetimi metri zaostanka med seboj sledili Scarponi, Nibali, Menčov, Anton in Kreuziger.

Prednost Contadorja in Rujana pred prvimi zasledovalci je tri kilometre do cilja znašala blizu minute in 30 sekund. Kolesarji v zasledovalni skupini so imeli veliko težav in pobegi so se neprestano vrstili. Kmalu sta pobegnila John Gadret in Hubert Dupont. Contador in Rujano sta zadnji kilometer etape začela skupaj. Zadnji kilometer je bil skoraj raven in Contador je etapno zmago brez boja prepustil Rujanu. Kot tretji je ciljno črto z minuto in pol zaostanka prečkal Gadret.

V soboto bo na sporedu etapa od Lienza do Monte Zoncolana. V 210 kilometrov dolgi etapi bo na sporedu pet kategoriziranih klancev.

Ne spreglejte