Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2011,
22.35

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 14. 6. 2011, 22.35

8 let, 3 mesece

Prvi dan kronometer na dirki po Sloveniji (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V četrtek popoldne se bo s posamičnim kronometrom po ljubljanskih ulicah pričela 18. kolesarska dirka po Sloveniji (2.1). Koren, Jarc, Gazvoda, Zrimšek, Mahorič in Vrečer slovenski aduti.

Kronometer je bil na dirki po Sloveniji zadnjič na sporedu leta 2002, ko je na 13 kilometrov dolgi preizkušnji na Ptuju zmago slavil Dean Podgornik. Primorec, ki je takrat nastopal za ekipo Hit-Casinos, je za 14 sekund ugnal Rusa Evgenija Petrova, ki je bil leta 2001 svetovni prvak med mlajšimi člani v tej disciplini ter za 26 sekund Jureta Zrimška. Na 4. mestu je kronometer končal Patrik Sinkewitz, Avstrijec Bernhard Eisel pa na 5. mestu.

Etapna dirka se po pravilih Mednarodne kolesarske zveze lahko prične s prologom ali s 1. etapo. Prolog mora biti izveden kot posamičen kronometer, ki pa mora biti krajši od osmih kilometrov. V takšnem primeru je naslednji dan na sporedu 1. etapa. Organizatorji dirke lahko dirko pričnejo tudi s 1. etapo, v kateri je lahko na sporedu tudi posamičen kronometer. Tako bo tudi na letošnji dirki Po Sloveniji, kjer bo v četrtek na sporedu 6.6 kilometra dolg kronometer. Štartni vrstni red bodo sodniki določili večer pred pričetkom dirke na predlog športnih direktorjev posameznih ekip. Slednji bodo določili štartni vrstni red svojih tekmovalcev. Sodniki nato naredijo takšen startni vrstni red, da gredo na traso drug za drugim prvo napisani kolesarji vseh ekip. Nato sledi nov krog z istim vrstnim redom s kolesarji, ki so napisani na drugem mestu. In tako do zadnjega osmega kolesarja vseh ekip.

V primeru, da posamičen kronometer ne bi bil na sporedu uvodni dan dirke, bi bil startni vrstni red obraten od vrstnega reda v skupnem seštevku pred kronometrom. Če bodo vse ekipe na štart dirke pripeljale po osem kolesarjev bo na startu dirke 120 kolesarjev. Prvi dan dirke bodo slovenski aduti Gregor Gazvoda, Kristjan Koren, Robert Vrečer, Blaž Jarc, Jure Zrimšek in Mitja Mahorič.

Ne spreglejte