Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 1. 2008,
16.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 19. 1. 2008, 16.19

8 let

Pred vrati je četrta sezona Pro Toura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred vrati je četrta sezona kolesarskega Pro Toura. Od zmagoslavja Damiana Cunega na dirki Po Lombardiji, ki je bila zadnja dirka lanskega Pro Toura, je minilo 91 dni.

V torek se bo v Avstraliji z etapno dirko Tour Down Under pričela letošnja sezona, ki se bo po tej dirki nadaljevala šele z dirko Po Flandriji v začetku aprila. V Avstraliji ne bo Slovencev, če odštejemo zamejca iz Loč Petra Wrolicha, ki že deseto leto nastopa za Gerolsteiner.

Prvotni koledar Mednarodne kolesarske zveze (UCI) je zdržal le tri sezone. Letos je v koledarju deset dirk manj, saj organizatorji Gira, Toura in Vuelte (RCS, A.S.O. in Unipublic) nikakor ne najdejo skupnega jezika z UCI. Pro Tour je izgubil vse dirke, ki kaj štejejo pri poznavalcih kolesarstva: Pariz-Nica, Tirreno-Adriatico, Milano-Sanremo, Pariz-Roubaix, Fleche Wallonne, Liege-Bastogne-Liege, Giro, Tour, Vuelta, Pariz-Tours in dirka Po Lombardiji niso več v koledarju Pro Toura.

Slovenske barve bodo letos v ekipah Pro Toura branili Tadej Valjavec, ki je iz ekipe Lampre-Fondital prestopil v francoski Ag2r-La Mondiale, Janez Brajkovič, ki je po umiku sponzorja Discovery Channel odšel z zvezdniki ekipe v Astano, Matej Mugerli, ki je še vedno v ekipi Liquigas ter novinec med najboljšimi kolesarji sveta Simon Špilak. Slednji je v ekipi Lampre-Fondital, kjer pa še ni jasna usoda Gorazda Štanglja.

Štangelj vsekakor sodi med nekaj redkih in najbolj cenjenih kolesarjev v kolesarski karavani, ki odlično opravijo delo za svojega kapetana. Kljub temu še vedno ni podpisal pogodbe za letošnjo sezono. ''Ne vem, kako se bo končalo. Toliko kot je možnosti, da bom še dirkal, jih je tudi, da ne bom. Sicer šefi pravijo, da bi lahko že maja podpisal pogodbo za letos, a je nisem. Takrat sem hotel prenehati dirkati in so me nato pregovorili še za eno sezono. Normalno treniram, a točno vem datum, ko se bom odločil za eno ali drugo. Volja je, pa tudi olimpijske igre so letos, tako da bi lahko dirkal še eno sezono. A datum, ko hočem imeti pogodbo na mizi, se neizbežno bliža,'' je za Sportal povedal Gorazd Štangelj.

Letos ima licenco Pro Toura 18 ekip. Večina ekip je skrčila število kolesarjev, ki branijo njihove barve. Iz sezono v sezono je težje dobiti priložnost v kateri izmed teh ekip. To velja še posebej za države, ki niso v vrhu kolesarske industrije, kamor sodi tudi Slovenija. Če bi bil npr. Borut Božič Italijan, Nemec, Španec, Belgijec, Nizozemec ali Francoz, bi vsaj že dve leti dirkal za katero izmed ekip Pro Toura. In ne samo on.

Ne spreglejte