Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 4. 2014,
18.31

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Cadel Evans

Četrtek, 24. 4. 2014, 18.31

1 teden

Evans zmagovalec predzadnje etape

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Avstralec Cadel Evans je z zmago v predzadnji 3. etapi 38. kolesarske dirke po Trentinu (2.HC) ubranil rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku dirke. Pozzovivo in Landa na 2. in 3. mestu v etapi.

Predzadnja etapa, ki je bila dolga 184 kilometrov, je bila zelo razgibana. Trasa, po kateri so kolesarili, se je neprestano spuščala ali vzpenjala. Na sporedu so bili trije kategorizirani vzponi, od katerih je bil najpomembnejši slabe tri kilometre dolg ciljni vzpon. Etapa, ki je bila na papirju lažja od 2. in 4. etape, je ponudila veliko možnosti vsem udeležencem dirke za napad na majico vodilnega, v kateri je etapo začel Cadel Evans.

Njegovi moštveni kolegi iz ekipe BMC Racing so šele po slabi uri dirkanja dovolili pobeg skupini enajstih kolesarjev. Petintrideset kilometrov do cilja so imeli ubežniki še dve minuti in pol prednosti pred glavnino. Evansovim moštvenim kolegom so zato na pomoč priskočili še kolesarji ekip Astana in Ag2r-La Mondiale. Prednost se je začela še hitreje manjšati in še preden se je začel odločilni ciljni vzpon, so bili kot zadnji ubežniki ujeti še Damiano Caruso, Mateusz Taciak, Yonathan Monsalve in Antonio Piedra.

Na ciljnem vzponu je bilo nekaj poskusov pobega, a sta že kilometer do cilja v ospredju ostala le še Cadel Evans in Domenico Pozzovivo. Evans se je 200 metrov do cilja otresel še malega Italijana in uspelo mu je slaviti etapno zmago. S tem je še povečal prednost pred tekmeci v skupnem seštevku dirke. To je že druga letošnja zmaga za Evansa. "Ekipa je spet briljantno opravila svoje delo. Računal sem nanje vse do začetka ciljnega vzpona, kjer sem moral jaz dokončati njihovo delo. Zmaga je prišla predvsem zato, ker sem potrpežljivo in trdo treniral ves čas," je za spletno stran svoje ekipe po etapi povedal Evans.

V zadnji petkovi etapi, ki se bo končala s skoraj 20 kilometrov dolgim ciljnim vzponom v Monte Bondonu, bodo Evansu zagotovo koristile sekunde, ki si jih je priboril v dozdajšnjih etapah na dirki. Zadnja etapna dirka, na kateri je Evans zmagal v skupnem seštevku, je bila leta 2012 dirka Criterium International.

Ne spreglejte