Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 8. 2018,
17.38

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

Matteo Trentin Matej Mohorič Matej Mohorič

Nedelja, 12. 8. 2018, 17.38

5 let, 8 mesecev

evropsko prvenstvo

Favoriti praznih rok, Slovenci po težavah skromni, zmaga Italijanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Matteo trentin | Matteo Trentin je novi evropski kolesarski prvak.  | Foto Reuters

Matteo Trentin je novi evropski kolesarski prvak.

Foto: Reuters

Italijan Matteo Trentin je novi evropski kolesarski prvak. Na zahtevni, 230,4 kilometra dolgi progi v Glasgowu je dobil sprint ubežne peterice, srebrno kolajno je osvojil Nizozemec Mathieu Van der Poel, bronasto pa Belgijec Wout Van Aert.

Slovenci na deževni dirki s številnimi padci in okvarami koles niso imeli uspeha, do cilja je prišel le Matej Mohorič, ciljno črto je prečkal v zasledovalni skupini na 16. mestu.

"Dirka je bila res zelo zahtevna. Vreme je traso naredilo še težjo. Od začetka smo držali skupaj, se trudili obdržati čim boljši položaj. V drugem delu sem kmalu ostal sam. Poskusil sem slediti napadom. Dvakrat mi je uspelo, tretjič žal nisem bil zraven. Takšno je kolesarstvo. Včasih je potrebno nekaj sreče," je le nekaj minut po cilju povedal Mohorič in priznal, da je vozil do zdaj najtežjo dirko v svoji karieri.

Pomislil, da bi odnehal

Kakšnih 70 kilometrov pred ciljem se je Mohorič v svojem prepoznavnem slogu pokazal na čelu vodilne skupine na enem od spustov. Nekaj kilometrov je še vztrajal ob najboljših, po dveh naslednjih pa je ostal zadaj. "Težko je slediti vsakemu. Odločiti se moraš, kdaj greš zraven. Dvakrat sem šel, tretjič sem želel predahniti, ravno takrat je bila kombinacija prava in napadla. Malo mi je žal za zamujeno priložnost. Noge so bile v redu, z veseljem pričakujem naslednje dirke," je morda o odločilnem napadu dneva povedal Mohorič.

"Poskusil sem slediti napadom. Dvakrat mi je uspelo, tretjič žal nisem bil zraven. Takšno je kolesarstvo. Včasih je potrebno nekaj sreče," pravi edini Slovenec, ki je prišel do cilja, Matej Mohorič. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Poskusil sem slediti napadom. Dvakrat mi je uspelo, tretjič žal nisem bil zraven. Takšno je kolesarstvo. Včasih je potrebno nekaj sreče," pravi edini Slovenec, ki je prišel do cilja, Matej Mohorič. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vmes je celo za trenutek pomislil, da bi odnehal. "Odločil sem se, da končam dirko. Nositi dres reprezentance ali ekipe je nekaj povsem drugega. Prav je, da se potrudiš, čeprav 16. mesto ne pomeni veliko."

Rok Korošec, Luka Pibernik, Marko Kump, Borut Božič in Luka Mezgec so bili med številnimi kolesarji, ki dirke niso končali.

Po tretjem defektu odstopil

Kapetan ekipe je zaključek na žalost slovenskega tabora spremljal ob cesti na velikem ekranu, o vzroku za odstop je povedal: "Ravno, ko se je začelo dogajati, sem zaradi tretjega defekta moral odstopiti. Če v taki fazi dirke dobiš defekt, je konec, ni možnosti, da ujameš nazaj. Toliko defektov že dolgo nisem videl. Pravi praznik zračnic je bil."

O dirkanju celotne ekipe je dodal: "Danes smo zelo dobro dirkali. Vsaj dokler sem bil v dirki. Z Matejem sva bila spredaj, ko se je začelo trgati."

"Ravno, ko se je začelo dogajati, sem zaradi tretjega defekta moral odstopiti. Če v taki fazi dirke dobiš defekt, je konec, ni možnosti, da ujameš nazaj. Toliko defektov že dolgo nisem videl. Pravi praznik zračnic je bil," pravi Luka Mezgec, ki ni prišel do cilja. | Foto: Kolesarska zveza Slovenije "Ravno, ko se je začelo dogajati, sem zaradi tretjega defekta moral odstopiti. Če v taki fazi dirke dobiš defekt, je konec, ni možnosti, da ujameš nazaj. Toliko defektov že dolgo nisem videl. Pravi praznik zračnic je bil," pravi Luka Mezgec, ki ni prišel do cilja. Foto: Kolesarska zveza Slovenije

Med peterico Slovencev, ki so ostali brez uvrstitve, je bil tudi najizkušenejši med njimi, 38-letni Božič, ki je odpeljal zadnjo reprezentančno dirko in morda celo eno zadnjih v karieri. "Želel sem končati dirko. Vedel sem, da je to moja zadnja dirka za reprezentanco. Na žalost se je tako končalo. Verjetno je to tudi moje zadnje leto med kolesarji. Zmeraj sem rad dirkal za reprezentanco. Drugače je kot za klub, lepo je," je med drugim povedal Idrijčan.

Ob prvem defektu Mezgeca je prav Božič reprezentančnemu kolegu odstopil svoj obroč, da je lahko čim prej nadaljeval. S tem je izgubil precej dragocenega časa, glavnino je nato še ujel, a pozneje plačal davek.

Sagan odstopil

Praznih rok so ostali tudi favoriti na čelu s trikratnim prvakom Petrom Saganom in olimpijskim prvakom Belgijcem Gregom Van Avermaetom. Sagan dirke ni končal, še preden so najboljši prišli do odločilnih kilometrov, je dajal izjave. Van Avermaet je bil 25.

Van Aert in Van der Poel sta sicer nadvse zanimiva kolesarja, oba sta stara 23 let, obvladata pa pravzaprav vse kolesarske discipline. Oba sta svetovna prvaka v ciklokrosu, van der Poel je letos osvojil celo naslov državnega prvaka v cestni dirki, trenutno pa je drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala v gorskokolesarskem olimpijskem krosu. Trentin je do majice prvaka prišel po zanj rezultatsko težki sezoni, sicer pa je zmagovalec etap na dirkah po Franciji, Italiji in Španiji.

Izidi:

 1. Matteo Trentin (Ita)                   05:50:02
 2. Mathieu Van der Poel (Niz)
 3. Wout van Aert (Bel)
 4. Jesus Herrada (Špa)
 5. Davide Cimolai (Ita)                 isti čas
 6. Xandro Meurisse (Bel)                     +0:07
 7. Michael Albasini (Švi)
 8. Pierre Luc Perichon (Fra)              isti čas
 9. Nico Denz (Nem)                            0:25
10. Maurits Lammertink (Niz)                   2:15
...
16. Matej Mohorič (Slo)                        2:22

* odstop: Rok Korošec, Luka Pibernik, Marko Kump, Borut Božič, Luka Mezgec, Peter Sagan ...

Preberite še:

Primož Čerin
Sportal Prvi Slovenec, ki je dokončal francoski Tour; tri tedne v istem dresu #intervju
Monika Hrastnik
Sportal Monika Hrastnik v Kanadi do šestega mesta z izposojenim kolesom
Luka Mezgec
Sportal Mezgec, Mohorič in druščina na EP pogumno v boj za visoka mesta
Ne spreglejte