Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2019,
9.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Simon Špilak

Četrtek, 16. 5. 2019, 9.00

4 leta, 11 mesecev

Dirka po Kaliforniji, 4. etapa

Pogačar skočil na drugo mesto, nato je žirija spremenil odločitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je ohranil belo majico.

Tadej Pogačar je ohranil belo majico.

Slovenski kolesar Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je bil 19. v četrti etapi dirke po Kaliforniji in ostaja skupno na četrtem mestu, ohranil pa je tudi belo majico v razvrstitvi mladih kolesarjev. Mesto vodilnega in rumeno majico je ohranil Američan Tejay Van Garderen, ker je bil zaradi množičnega padca neprostovoljno oviran v zadnjih treh kilometrih etape.

Tadej Pogačar
Sportal Mladi slovenski as navdušuje delodajalce

Slovenski kolesar Tadej Pogačar je ohranil le 16 sekund zaostanka za trenutno vodilnim domačinom Tejayjam Van Garderenom (Education First). Pred Slovencem sta v skupnem seštevku še Danec Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) s sedmimi sekundami zaostanka in Italijan Gianni Moscon (Ineos) s šestimi sekundami zaostanka.

Drugi Slovenec na dirki Simon Špilak (Katjuša-Alpecin) je bil v glavnini s Pogačarjem na 37. mestu in je ostal na skupno 18. mestu s 44 sekundami zaostanka za vodilnim.

Etapo, Laguna Seca - Morro Bay, v dolžini 214,5 kilometra je dobil Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck) pred Pogačarjevim sotekmovalcem Belgijcem Jasperjem Philipsenom, tretji je bil Slovak Peter Sagan (Bora).

Američanu počila veriga, nato ga je zadržala še zmešnjava ob množičnem padcu

Sprva je kazalo, da je prišlo na dirki do spremembe vodstva v skupnem seštevku. Vodilnemu Američanu Van Garderenu je počila veriga, na nogi, pod kolenom, je utrpel grdo ureznino ter si je moral izposoditi kolo od moštvenega kolega Avstralca Lachlana Mortona. Nato je še skrenil s poti ter ga je pred ciljem nazadnje zadržala še zmešnjava in blokada ob množičnem padcu.

Petinpetdeset sekund zaostanka za vodilnimi je pomenilo, da je izgubil rumeno majico. To so tako najprej podelili Asgreenu, Pogačar pa je celo skočil na drugo mesto skupno.

A takšna razvrstitev ni obveljala. Po koncu etape se je sestala žirija dirke ter si vzela kar eno uro časa, da je sprejela odločitev, po kateri je mesto vodilnega in rumeno majico ohranil Van Garderen, ker je bil zaradi množičnega padca neprostovoljno oviran v zadnjih treh kilometrih etape.

Pravila Mednarodne kolesarske zveze (UCI) namreč določajo, da se kolesarjem, ki so bili ovirani zaradi množičnega padca v zadnjih treh kilometrih etape, dodelili isti čas kot vodilni skupini, katere del so bili pred padcem.

Do konca so še tri etape.

Kristijan Koren
Sportal Osumljeni uporabe dopinga Kristijan Koren se je oglasil
Sportal Roglič ostaja v rožnatem, konec za Dumoulina, še druga etapna zmaga za Nemca
Ne spreglejte