Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2019,
13.40

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Simon Špilak

Sreda, 15. 5. 2019, 13.40

4 leta, 11 mesecev

Dirka po Kaliforniji, 3. etapa

Mladi slovenski as navdušuje delodajalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar ostaja četrti v skupnem vrstnem redu. | Foto UAE Emirates

Tadej Pogačar ostaja četrti v skupnem vrstnem redu.

Foto: UAE Emirates

Slovenski kolesar Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je bil deseti v tretji etapi dirke po Kaliforniji in ostaja skupno na četrtem mestu, ohranil pa je tudi belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Etapo med Stocktonom in Morgan Hillom v dolžini 208 kilometrov je s samostojnim pobegom dobil Francoz Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep).

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar četrti na drugi etapi dirke po Kaliforniji

Slovenski kolesar Tadej Pogačar je v cilj prišel v času petouvrščenega klubskega kolega, Belgijca Jasperja Philipsena, z zaostankom sedmih minut in 47 sekund. Pred njima sta se v boju za etapno drugo mesto s 36 sekundami prednosti pomerila Američan Ben King in Belgijec Simon Geschke, slednji je potegnil krajši konec v dvoboju dveh kolesarjev, ki sta se pred ciljem nekoliko oddaljila od razredčene glavnine.

Pogačar se zahvaljuje ekipi

Simon Špilak za vodilnim zaostaja 44 sekund. | Foto: Guliverimage/Getty Images Simon Špilak za vodilnim zaostaja 44 sekund. Foto: Guliverimage/Getty Images Zadovoljen je bil Pogačar, ki je ohranil le 16 sekund zaostanka za trenutno vodilnim domačinom Tejayjam Van Garderenom (Education First). Pred Slovencem sta v skupnem seštevku še Italijan Gianni Moscon (Ineos) s šestimi sekundami zaostanka in Danec Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) s sedmimi.

Drugi Slovenec na dirki Simon Špilak (Katjuša-Alpecin) je bil v glavnini s Pogačarjem na 38. mestu in je ostal na skupno 18. mestu s 44 sekundami zaostanka za vodilnim.

"Za nami je še ena zelo dolga etapa. Hvala ekipi, vsi so zelo dobro skrbeli zame in zato nisem po nepotrebnem porabljal energije. Dva iz ekipe sva poleg tega končala med deseterico, kar kaže, da smo izredno močni. Zato se z veseljem oziramo na naslednje etape," je povedal Pogačar.

Pričakujejo, da se bo dirka razpletla v šesti etapi z zahtevnim vzponom na Mt. Baldy.

Dirkal bo manj, a bolj intenzivno

Pogačar bo letos nastopil tudi na slovenski pentlji. | Foto: Vid Ponikvar Pogačar bo letos nastopil tudi na slovenski pentlji. Foto: Vid Ponikvar Pogačar v svoji debitantski sezoni med poklicnimi kolesarji odlično nastopa na dirkah najvišje stopnje. Nad njegovimi nastopi se navdušujejo ne le njegovi navijači, ampak tudi kolesarski strokovnjaki ekipe UAE Emirates. "Vedeli smo, da zmore, a nikakor nismo pričakovali, da bo tako dober že v prvi profesionalni sezoni," je za spletno stran cyclingnews.com poln hvale na račun 20-letnega Slovenca povedal direktor ekipe Neil Stephens.

Mnogi 20-letnega Pogačarja zato že vidijo v boju za vrh na največjih dirkah, a ekipa opozarja, da je treba z njim delati sistematično, da se ne sme prehitevati.

"Imamo odličen štab, od strokovnega do medicinskega, ki mu je izdelal primeren načrt dirk. V sezoni ne bo veliko dirkal, čeprav bi lahko. Za zdaj se je že zelo izkazal in že razmišljamo, kaj bi lahko storil naslednje leto, toda njegove najboljše sezone so še oddaljene. Zaenkrat bo dirkal manj, a bolj intenzivno. Da se lahko bori za vrh, je že dokazal. Na kar nekaj dirkah je bil v ospredju, čeprav je bil v ekipi pomočnik," je dodal Stephens.

Letos je opozoril nase in navdušil na dirki po Portugalski. | Foto: UAE Emirates Letos je opozoril nase in navdušil na dirki po Portugalski. Foto: UAE Emirates

Pogačar je trenutno četrti na dirki po Kaliforniji, Stephens pa meni, da na koncu lahko tudi zmaga. "Je v vodstvu razvrstitve mladih kolesarjev, a to ni naš cilj. Cilj je skupna zmaga in verjamemo, da jo lahko doseže, čeprav je na dirki nekaj boljših kolesarjev, kot sta Rigoberto Uran in Sergio Higuita."

Po mnenju direktorja ekipe bo odločilna šesta etapa z vzponom na Mt. Baldy. "Sam tega vzpona še ni videl, sem ga pa jaz, tako da bomo lahko izdelali strategijo," je v pogovoru dejal Stephens in potrdil, da se bo Pogačar po Kaliforniji posvetil pripravam na dirko Po Sloveniji, kjer bo eden glavnih favoritov za skupno zmago.

Peter Sagan
Sportal Hitri Slovak najhitrejši v Kaliforniji, Pogačar 18.
Tadej Pogačar sprejem Komenda
Sportal Pogačar vodja moštva na dirki po Kaliforniji
Ne spreglejte