Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 1. 2015,
23.15

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

liga prvakov liga prvakov Luleå Frölunda

Torek, 20. 1. 2015, 23.15

1 leto, 3 mesece

Švedi do zmage v ligi prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V švedski Lulei se je končala prva sezona prenovljene hokejske lige prvakov. Domača ekipa je po preobratu v zadnji tretjini premagala Frolundo Göteborg s 4:2 (0:2, 0:0, 4:0).

V preteklosti je v Evropi že obstajala različica najmočnejšega klubskega tekmovanja, ki pa ni živela prav dolgo. Zadnji zmagovalec tega tekmovanja, Lions Zürich, je tekmoval tudi v letos novi ligi prvakov. To so skupaj zasnovali nekateri najmočnejši klubi, šest državnih lig v Evropi in krovna zveza IIHF. Od 44 udeležencev v sezoni 2014/15 jih bo 26 nastopilo s statusom ustanovitelja, 12 z licenco B, šest pa s povabilom.

V predtekmovanju so nastopili Kärpät Oulu, Kölner Haie, Bili Tygri Liberec, Košice, Lions Zürich, Färjestad Karlstad, Vienna Capitals, Valerenga Oslo, Frölunda Göteborg, VSV Beljak, Geneve Servette, Briancon, Zlin, Fribourg-Gotteron, Eisbären Berlin, Djurgarden Stockholm, Tappara Tampere, Ocelari Trinec, Bern, Stavanger Oilers, Bolzano, Linköping, Pardubice, Turku, Sparta Praga, Växjö, Adler Mannheim, KalPa Kuopio, Ingolstadt, SaiPa Läppeenranta, Vitkovice Ostrava, Zug, Red Bull Salzburg, Kloten Flyers, Jyväskylä, HV71 Jönköping, Skelleftea, Krefeld Penguine, Helsinki, Vojens, Hamburg Freezers, Lukko Rauma, Lulea in Nottingham Panthers.

V izločilnih bojih je Lulea do odločilne tekme prišla prek Salzburga in Lukke Raume, v polfinalu pa so Švedi premagali še rojake iz Skelleftee. Frolunda pa je na poti do končnega švedsko-švedskega obračuna premagala Tapparo in Helsinke, v polfinalu pa v dveh tekmah po podaljšku finski Kärpät Oulu.

Na finalni tekmi so gostje hitro povedli, saj so po pičlih 17 sekundah zadeli prek Joela Lundqvista. Gostje so vodstvo povečali v 13. minuti prek Mathisa Olimba. Po drugi tretjini brez golov se je zdelo, da je klub iz Göteborga blizu zmagi, a se Luela še ni predala. Po slabem posredovanju vratarja Linusa Fernstroma je Kristian Nakyva znižal v 48. minuti, po disciplinski kazni Oscarja Fantenberga zaradi grobega naleta le minuto pozneje pa so domači hitro izkoristili petminutno številčno prednost, izenačil je Peter Čehlarik. Isto kazen so nato domači izkoristili še enkrat, novo napako vratarja pa je kaznoval Johan Forsberg. Zadnji obupen poskus gostov za izenačenje brez vratarja pa je kaznoval še Dean Kukan z golom na prazna vrata.

Ne spreglejte