Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
15.05

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

1

Natisni članek

Ivo Jan slovenska hokejska reprezentanca risi

Sreda, 26. 9. 2018, 15.05

5 let, 6 mesecev

Štabi slovenskih hokejskih reprezentanc

Kanadski veter v slovenski reprezentanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

1

Ivo Jan | Slovenski selektor Ivo Jan si je za pomočnika izbral nekdanjega trenerja, Kanadčana Mika Zettla. | Foto Sportida

Slovenski selektor Ivo Jan si je za pomočnika izbral nekdanjega trenerja, Kanadčana Mika Zettla.

Foto: Sportida

Selektor slovenske hokejske reprezentance Ivo Jan je izbral strokovni štab, s katerim bo deloval v tej sezoni. Pomočnik bo Janov nekdanji trener, Kanadčan Mike Zettel, trener vratarjev Klemen Mohorič, za videoanalizo pa bo skrbel Dejan Varl.

Ivo Jan
Sportal Ivo Jan pod dvojnim drobnogledom: Vem, da ne bo lahko

Po koncu olimpijske sezone in slovesu od finskega stratega Karija Savolainena naj bi se na selektorski stolček vrnil Matjaž Kopitar, a je ta konec julija sporočil, da zaradi obveznosti v klubu Los Angeles Kings selektorske službe ne bo prevzel. Hokejska zveza Slovenije je nato rešitev našla v Ivu Janu. Ta je v preteklosti eno leto že sodeloval v štabu članske reprezentance, in sicer kot pomočnik Nika Zupančiča, a se nato zaradi klubskih obveznosti poslovil. Zdaj pa ga čaka največji trenerski izziv v karieri. Triinštiridesetletnik se je znašel v dvojni vlogi: vodi reprezentanco in italijanski klub Sterzing Vipiteno v Alpski ligi.

"Seštel sem vse pluse in minuse in se odločil, da sprejmem selektorsko vlogo. Če je ne bi, vem, da bi si pozneje očital, da nisem vsaj poskusil. Se pa zavedam, da ne bo lahko. Zelo malo bo odmora zame med sezono, ampak se veselim velikega izziva," je pred dvema tednoma dejal v pogovoru za Sportal in dodal, da bo trenerski štab znan do konca tistega tedna. Pogovori so se nekoliko zavlekli, tako da so imena njegovih sodelavcev uradno naznanili sredi tega tedna.

Klemen Mohorič bo bedel nad vratarji. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Klemen Mohorič bo bedel nad vratarji. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kanadska (po)moč

Reprezentanco bo v letošnji sezoni vodil selektor Ivo Jan. Pomagali mu bodo pomočnik Mike Zettel, trener vratarjev bo Klemen Mohorič, ki je zadnja leta izkušnje nabiral v ligi KHL, videoanalitik pa bo Dejan Varl.

65-letni nekdanji hokejist je v 70-ih letih drsal v domovini v kanadski OHA Senior A, se nato v 80-ih preselil v Nemčijo, kjer je nekaj sezon igral med tamkajšnjo elito, preizkusil pa se je tudi v drugi švicarski ligi. Sredi 80-ih se je posvetil trenerskemu delu, deloval v četrti švicarski ligi, nato več let vodil nemške prvoligaše, v Gradcu in Linzu spoznal ligo EBEL, na klopi EHC Chur pa v sezoni 2006/07 pa še drugo švicarsko ligo. V lanski sezoni je bil pomočnik moštva University of Waterloo.

"Mike Zettel je bil moj trener, ko sem igral v Gradcu. Njegov način dela mi je dobro poznan, tako da vem, kaj z njim pridobim v trenerski ekipi," je svojo odločitev o pomočniku komentiral selektor Jan.

Dejan Varl bo skrbel za videoanalize. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Dejan Varl bo skrbel za videoanalize. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida  V strokovnem štabu bosta za tehnično podporo še naprej skrbela Milan Dragan in Drago Terlikar, fizioterapevta Janez Mikolič in Jure Ferjanič ter reprezentančni zdravnik Klemen Stražar. Vodja reprezentance je Peter Rožič.

Novembra v Belorusijo, februarja doma, vrhunec konec aprila 

Jan bo rise najprej vodil na novembrskem EIHC-turnirju v Belorusiji (igrali bodo proti gostiteljem, Francozom in Latvijcem), v prvem tednu februarja pa sledi domač turnir na Bledu (z Belorusi, Italijani in Madžari). Pričakovati gre, da bodo na omenjenih akcijah priložnost za igro dobili mlajši hokejisti, nekaterim standardnim članom pa bo pripadel počitek.

Slovenci se bodo prič zbrali novembra, ko jih čaka turnir v Belorusiji, februarja bo turnir v Sloveniji, konec aprila pa bodo igrali na SP drugega razreda v Kazahstanu. | Foto: Vid Ponikvar Slovenci se bodo prič zbrali novembra, ko jih čaka turnir v Belorusiji, februarja bo turnir v Sloveniji, konec aprila pa bodo igrali na SP drugega razreda v Kazahstanu. Foto: Vid Ponikvar

Vrhunec v prihodnji sezoni člansko reprezentanco, ki je aprila na Madžarskem neuspešno naskakovala preboj v elitno divizijo, čaka konec aprila 2019 na SP drugega razreda. Slovenci bodo igrali v Astani, njihovi nasprotniki bodo gostitelj Kazahstan, Belorusija, Madžarska, Južna Koreja in Litva. Priprave na SP bodo opravili na Bledu oziroma na Jesenicah, njihovi pripravljalni tekmeci bodo zahodni, vzhodni in severni sosedi.

Strokovni štabi in načrti preostalih reprezentanc

Članice

Žensko člansko reprezentanco bo še naprej vodil Franc Ferjanič. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Žensko člansko reprezentanco bo še naprej vodil Franc Ferjanič. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Strokovni štab ženske reprezentance ostaja nespremenjen. Glavnemu trenerju Francu "Aciju" Ferjaniču bosta pomagala Boštjan Kos in trener vratark Matej Duh.

Slovenske hokejistke bodo, v primerjavi z minulimi sezonami, v letošnji sezoni svoj program izpeljale v povečanem obsegu, saj bo večina igralk, ki sestavlja žensko reprezentanco od septembra letos do marca prihodnje leto, poleg tekmovanja za državno prvenstvo, sodelovala tudi v Elite Women's Hockey League (EWHL), kjer nastopajo klubi iz Avstrije, Italije, Kazahstana in Madžarske.

Zaključne priprave za žensko izbrano vrsto so predvidene takoj po zaključku klubskih tekmovanj, v drugi polovici marca. Dekleta bodo po opravljenih petdnevnih pripravah, v sklopu katerih bodo predvidoma odigrale tudi dve prijateljski tekmi, odpotovale v Dumfries na Škotskem. Tam jih na svetovnem prvenstvu Divizije II-A od 2. do 8. aprila čakajo Avstralija, Mehika, Severna Koreja, Španija in Velika Britanija.

U20

Aleš Burnik je glavni trener reprezentance do 20 let. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Aleš Burnik je glavni trener reprezentance do 20 let. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Vodenje trenerskega štaba reprezentance U20 je že poleti prevzel Aleš Burnik, ob pomoči Lovra Bajca in trenerja vratarjev Andreja Hočevarja.

Zaključek sezone bo tudi tokrat v decembru, ko se bodo prve dni v mesecu mladi slovenski hokejisti zbrali na Jesenicah oziroma Bledu, opravili petdnevne zaključne priprave ter nato odpotovali proti Poljski. Tam jih pred začetkom svetovnega prvenstva Divizije I-B v Tychyu čaka še pripravljalna tekma proti ekipi Vitkovice U20, nato pa od 8. do 14. decembra obračuni z Italijo, Japonsko, Madžarsko, Poljsko in Ukrajino.

U18

Trenersko krmilo je v tokratni sezoni v roke prevzel Jaka Adlešič, ki mu bodo pomagali še Gorazd Drinovec, Matej Hočevar - kolikor mu bodo dopuščale klubske obveznosti ter trener vratarjev Peter Škrabelj. 

Finale sezone reprezentanco čaka v drugem tednu aprila, ko se bodo na Bledu zbrali na šestdnevnih pripravah, nato pa od 14. do 20 aprila v madžarskem Szeherfehervarju odigrali pet tekem svetovnega prvenstva Divizije I-B proti izbranim vrstam Avstrije, Italije, Japonske, Madžarske in Velike Britanije.

U16 in U15

Vodenje trenerskega štaba obeh selekcij v novi sezoni prevzema Robert Pesjak. Ob boku mu bodo stali pomočnika Domen Jemec in Rok Prusnik ter tehnični vodja Rok Stipanovič.

Mladi hokejisti do 16 let imajo v načrtu dela naslednji reprezentančni zbor v novembru, ko bodo, po dvodnevnih pripravah v Kranju, odpotovali na mednarodni turnir v italijanski Asiago; skoraj enak program pa jih čaka tudi v sredini decembra.

Selekcija do 15 let bo v novembru in decembru opravila enodnevni reprezentančni zbor, nato pa na začetku februarja dvodnevne priprave, ki jih bo zaključila z udeležbo na mednarodnem turnirju v avstrijskem Sankt Pöltnu.


 

Preberite še:
Nik Zupančič
Sportal Po 20 letih spet na prizorišču velikega uspeha: Lepo je biti tam, kjer si se dobro počutil
HDD Jesenice HK Olimpija
Sportal "Lahko smo veseli, da smo jo dobro odnesli"
HDD Jesenice Asiago
Sportal Jeseničani suvereno, Blejci premagali Maribor in izgubili z Založani
Ne spreglejte