Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 5. 2022,
21.55

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Finska SP v hokeju 2022

Četrtek, 26. 5. 2022, 21.55

1 leto, 11 mesecev

SP V HOKEJU, ČETRTFINALE

Izjemen preobrat branilcev naslova, znani vsi polfinalisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Kanada hokej | Kanadčani so po drami premagali Švedsko. | Foto Guliverimage

Kanadčani so po drami premagali Švedsko.

Foto: Guliverimage

Na Finskem so znani vsi polfinalisti svetovnega hokejskega prvenstva. Branilka naslova Kanada je po pravi drami in zaostanku z 1:3 proti Švedski dve minuti pred koncem rednega dela, napravila preobrat, izsilila podaljšek in na koncu zmagala s 4:3. Češka je premagala Nemčijo s 4:1 (2:0, 1:0, 1:1), Finska je premagala Slovaško s 4:2 (1:2, 1:0, 2:0), hokejisti ZDA pa so v Helsinkih ugnali do zdaj še edino neporaženo reprezentanco Švice. Polfinalna para sta Finska - ZDA ter Češka - Kanada.

Stožice hokej
Sportal Dejan Kontrec: Nisem pričakoval, da Madžarom ne bi uspelo pridobiti garancij

Četrtfinalni obračun hokejskih titanov v Tampereju se je končal z zmagoslavjem Kanadčanov. Severnoameriški hokejisti so v končnici zadnje tretjine nadoknadili tri gole zaostanka in z goloma Pierre-Luca Duboisa in Mathewa Barzala v 59. minuti najprej izenačili na 3:3, v prvi minuti podaljška pa so izkoristili številčno premoč na ledeni ploskvi in si po golu Draka Bathersona izborili polfinalni nastop. Po dnevu premora jih v soboto čakajo Čehi, ki so bili v Helsinkih boljši od Nemcev s 4:1.

Evropska izbrana vrsta je sijajno odprla obračun v Nokia Areni v Tampereju. Najprej je kanadskega vratarja Chrisa Driedgerja po vsega 87 sekundah dvoboja po kombinirani akciji ter močnem strelu premagal Carl Klingberg, na 2:0 pa je v začetku osme minute po bliskovitem nasprotnem napadu povišal William Nylander.

V nadaljevanju so severnoameriški hokejisti skušali tekmo postaviti na glavo, kljub jalovi premoči na ledu pa v drugi polovici prve in druge tretjine niso strli dobro organizirane obrambe Švedov.

Hokejisti s tremi kronami na dresih so povišali na 3:0, ko je po strelu z razdalje Erika Gustafssona smer ploščka spremenil Max Friberg ter Kanadčane pahnil v še težji položaj.

A Kanadčani so se v zadnji tretjini le izvili iz neprijetnega položaja in nadoknadili zaostanek treh golov. Najprej je 42. minuti zadel Ryan Graves, v izdihljajih tekme pa so Kanadčani zabili še dva gola. Minuto in 53 sekund pred koncem je zadel Dubois, le trideset sekund kasneje pa je na 3:3 izenačil Barzal.

V prvi minuti podaljška je bil pri Švedih zaradi spotikanja izključen William Nylander. Kanadčani so le 18 sekund potrebovali, da so zabili zmagoviti gol, za 27-kratne svetovne prvake, sicer branilce prvega mesta z lanskega zaključnega turnirja v Latviji, ter 9-kratne olimpijske prvake je zadel napadalec Ottawe Drake Batherson.

Čehi boljši od Nemcev

Češka se je po nespodbudnem začetku vendarle uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva. Na dvoboju četrtfinala je ugnala Nemčijo, to pa predvsem po zaslugi učinkovitosti v trenutkih, ko je imela igralca več, navdahnjenosti prve peterke, ki je dosegla prve tri gole, in tudi sreče, saj so Nemci trikrat zadeli okvir vrat.

Čehi so zmagali s 4:1. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Čehi so zmagali s 4:1. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Čehi so izkoristili vse tri "power playe" na tekmi. Že v tretji minuti je po domiselni akciji zadel prvi zvezdnik ekipe David Pasternak, na podoben način, po lepi akciji, je prednost povečal Roman Červenka. Nemci so k sebi prišli še le ob koncu tretjine, pripravili so si nekaj priložnosti, Lukas Reichel je zadel tudi vratnico.

Tudi na začetku druge tretjine so imeli Nemci pobudo, toda spet so zadeli tekmeci, novo številčno premoč je izkoristil David Krejči. Marcel Nöbels je nato zadel prečko, njegovi soigralci pa so zapravili še nekaj priložnosti, vodstvo Čehov pa bi lahko povišal Jiri Smejkal, ki je po protinapada pridrsal pred vratarja Philippa Grubauerja, vendar mu je ta strel ubranil.

Nemci so v zadnjem delu zaigrali na vse ali nič. Devet minut pred koncem so dobili "power play", potegnili iz igre še vratarja, ko se je že vrnil izključeni češki igralec, pa je Moritz Seider s strelom od daleč izid znižal in svoji ekipi vrnil nekaj upanja. Pastrnak bi lahko v 56. minuti lahko dokončno rešil vprašanje zmagovalca, ko je po protinapadu streljal čez gol, le nekaj trenutkov pozneje, potem ko so Nemci iz igre spet potegnili vratarja, je Reichel še drugič na tekmi zadel okvir vrat. Igra brez vratarja pa se Nemcem vendarle ni obrestovala, Smejkal je v 59. minuti na prazna vrata postavil končni izid.

V polfinale še ZDA in Finska

Švicarska reprezentanca, ki je po predtekmovanju veljala za tihega favorita prvenstva, se poslavlja od Finske. Po sedmih zmagah in zanesljivem prvem mestu v predtekmovalni skupini so pokleknili že na prvem izločilnem boju proti ZDA. Švicarji so sicer imeli pobudo, več streljali, a bili neučinkoviti. Tekmec je igral organizirano, se odlično branil, spretno pa tudi izkoriščal švicarske napake in bil nevaren v protinapadih.

Najboljša izbrana vrsta v skupini B je v današnjem drugem četrtfinalnem obračunu v Tampereju na kolena položila Slovaško, njen odpor pa je zlomila šele v zadnji tretjini. Finsko v sobotnem polfinalu čaka tekma z ZDA, ki je bila v Helsinkih boljša od Švice s 3:0, drugi polfinalni par pa je Češka - Kanada.

Petek bo na prvenstvu prost dan, v soboto bosta na sporedu polfinalna obračuna, v nedeljo pa tekmi za odličja.

SP v hokeju, četrtfinale

Četrtek, 26. maj
Nemčija : Češka 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Švedska : Kanada 3:4 (2:0, 1:0, 0:3; 0:1) - podaljšek
Švica : ZDA 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)
Finska : Slovaška 4:2 (1:2, 1:0, 2:0).

slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Rakovec
Sportal Madžari odstopili od skupne kandidature s Slovenci
Slovaki, IIHF SP 2022
Sportal Slovaki povozili Dance, znani so četrtfinalni pari SP
 
Ne spreglejte