Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2017,
19.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

SP v hokeju 2017 slovenska hokejska reprezentanca Pariz risi Nik Zupančič Žiga Jeglič

Četrtek, 11. 5. 2017, 19.37

6 let, 6 mesecev

Pogled proti Čehom in Belorusom

"Energijo je treba obdržati do konca SP. Če se kocke sesujejo prej, ne bo dobro."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
slovenska hokejska reprezentanca trening | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca je prost četrtek med drugim izkoristila za trening, po katerem je strnila misli pred tretjim dvojčkom tekem, ki jo čaka v petek in soboto. "Osredotočamo se na Čehe, malo pa pogledujemo tudi proti Belorusom. Proti Čehom ekipe ne bomo spreminjali," pravi slovenski selektor Nik Zupančič in dodaja, da "pritisk je, a to smo vedeli že pred prvenstvom. Nanj moramo biti pripravljeni".

poročevalka | Foto:

Po večernem sredinem porazu s Finsko, ob katerem so risi prikazali hrabro predstavo, so se v četrtek zbrali na treningu v pomožni dvorani Bercyja. Misli so usmerjene v nova naporna dneva.

V petek ob 16.15 se bodo najprej pomerili s favoriziranimi Čehi, v soboto ob isti uri pa odigrali tekmo, ki bo odločala o njihovi nadaljnji usodi med elito. Njihov nasprotnik bodo Belorusi, ki so po štirih tekmah z nič točkami prikovani na dno lestvice. A imajo v primerjavi s Slovenci lažji razpored do konca prvenstva – pomerili se bodo z risi, Francozi in Norvežani.

Fotogalerija Vida Ponikvarja

Fotogalerija
1 / 28

"Prihaja sklop dveh tekem, tako ju tudi jemljemo. Osredotočamo se na Čehe, malo pa že gledamo tudi proti Belorusom. Začeli bomo z isto ekipo kot proti Fincem. Gašper (Krošelj, op. a.) je ujel ritem turnirja. Rekel je, da se dobro počuti, da si želi igre, tako da bo najverjetneje začel on," je po treningu, ki ga je polovica po želji opravila na ledu, polovica pa v fitnesu, dejal selektor Nik Zupančič.

Slovenija se je s Češko, ta se je danes namučila z Norveško, na prvenstvih elitne divizije srečala trikrat in vselej izgubila, a nikoli tako visoko kot proti katerim drugim eminentnim nasprotnikom.

Slovenija Češka | Foto:

Če jim ne bomo pustili razviti svoje igre …

Čehi so v Pariz dopotovali s kakovostno reprezentanco, ki ji številni pripisujejo kolajno. Zasedba je sestavljena iz igralcev lige NHL, KHL in domače Extralige. Favorit je znan, a s podobno igro kot proti Fincem bi lahko tudi njim vsaj malo otežili delo.  

"Če jim ne bomo pustili razviti njihove igre, zna biti, da se bo začelo kaj krhati znotraj njihove ekipe." | Foto: Vid Ponikvar "Če jim ne bomo pustili razviti njihove igre, zna biti, da se bo začelo kaj krhati znotraj njihove ekipe." Foto: Vid Ponikvar

"Čehi niso slabi drsalci. Daleč od tega, a večji poudarek dajejo tehniki. Gre za ekipo, ki je ne smeš nikoli odpisati. Imajo izredno dobre individualne igralce, ki lahko obrnejo potek. Tekma proti Fincem je pokazala, da se, če smo kompaktni, lahko nadejamo uspeha.Tukaj moramo iskati svoje priložnosti. Če jim ne bomo pustili razviti njihove igre, je mogoče, da se bo začelo kaj krhati znotraj njihove ekipe. V to jih moramo prisiliti, da morda kakšni njihovi posamezniki ne bodo na najvišji ravni. Upam, da jih bomo prisilili v več prekrškov in to izkoristili," pred srečanjem razmišlja Zupančič.

Ob tem opozarja, da se s hokejsko velesilo ne smejo spustiti v brezglav odprt boj: "Mislim, da je fantom to zdaj še jasno."

Naj homogenost traja

Slovenija je po zapravljeni priložnosti proti Norveški, kjer je hotela iskati točke, pod večjim pritiskom, "a pritisk mora biti. To smo vedeli že pred prihodom na prvenstvo. Na enih tekmah je malo večji, nekje manjši. Fantje igrajo vodilne vloge po močnih klubih in so ga vajeni. Proti Fincem smo se dobro odzvali. Delovali smo homogeno. Energijo, pozitivnost je je treba zadržati do konca, saj bodo vse tekme do zadnje tesne in odločilne. Če se nam bodo kocke sesule prej, ne bo dobro".

Dobre volje na treningu ni manjkalo. Žiga Jeglič upa, da prenesejo ekipni duh z zadnje tekme na srečanje s Čehi. | Foto: Vid Ponikvar Dobre volje na treningu ni manjkalo. Žiga Jeglič upa, da prenesejo ekipni duh z zadnje tekme na srečanje s Čehi. Foto: Vid Ponikvar

Spet ekipa

Tudi Žiga Jeglič, ki se je proti severnjakom po prestani kazni vrnil v ekipo, je prikimal selektorju: "Vsekakor se nekaj pritiska pozna, saj nismo zmagali na nobeni tekmi, sploh proti nasprotnikom, ki so bili premagljivi. A na zadnjem srečanju smo pokazali drugačen obraz, spet smo bili kot ekipa. Na tem moramo graditi."

Oba njegova kolega v napadu sta se na tem prvenstvu spopadla z zdravstvenimi nevšečnostmi. Rok Tičar je proti Norvežanom dobil udarec v glavo, a se je pozneje izkazalo, da ne gre za nič resnejšega, ga je pa zdravniško osebje imelo pod pod budnim očesom, Robert Sabolič pa se ubada s poškdobo prsta, ki je pred SP celo ogrožala njegov nastop na prvenstvu. A glede na njegove strele selektor v šali pravi, da bi si marsikdo želel imeti poškodovan prst.

Devetindvajsetletni Jeglič upa, da bodo proti Čehom zaigrali podobno, kot so v prvi tretjini s Finci: "Vsekakor imajo zelo dobro ekipo z nekaj vidnimi imeni iz lige NHL in KHL. Zagotovo so zelo nevarni. A s pravo igro jih lahko presenetimo. Če bomo prikazali tako dobro tretjino kot na pretekli tekmi, lahko boljši na papirju postanejo malo živčni. Takrat moramo iskati svoje priložnosti."

Ne spreglejte