Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2017,
20.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Pjongčang 2018 olimpijske igre Risto Dufva slovenska hokejska reprezentanca risi Kari Savolainen Hokejska Zveza Slovenije Nik Zupančič

Petek, 18. 8. 2017, 20.07

6 let, 7 mesecev

Razširitev trenerskega štaba

Nova finska moč v trenerskem štabu slovenskih hokejistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Risi | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Strokovni štab slovenske moške članske hokejske reprezentance bo v prihajajoči sezoni okrepil tudi finski hokejski strokovnjak Risto Dufva, ki ima za seboj več kot četrt stoletja trenerskih izkušenj tako v finskih ligaških tekmovanjih kakor tudi s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger.

Trenerski štab slovenske hokejske reprezentance se je po slabih nastopih na majskem svetovnem prvenstvu – risi so izgubili vseh sedem tekem in izpadli v manj kakovosten tekmovalni razred – kljub prvotnim drugačnim napovedim spremenil.

Konec maja je kot strela z jasnega udarila novica, da Nik Zupančič ni več selektor slovenske hokejske reprezentance. Selektorsko vlogo so pred novo sezono, v kateri naše oklepnike čakata dve pomembni reprezentančni akciji – februarske olimpijske igre in aprilsko SP divizije I –, zaupali staremu znancu slovenskega reprezentančnega hokeja Kariju Savolainenu. Zupančič bo ostal njegov pomočnik.

Pri Hokejski zvezi Slovenije so ob selektorski menjavi napovedali, da je mogoča razširitev trenerskega štaba, saj pred olimpijskimi igrami nočejo ničesar prepustiti naključju. To so danes tudi potrdili – Savolainenu bo namreč pomagal tudi 54-letni rojak Risto Dufva.



Selektor Kari Savolainen dobro pozna novega sodelavca v slovenski reprezentanci. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Selektor Kari Savolainen dobro pozna novega sodelavca v slovenski reprezentanci. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

 

Nekdaj vratar, zadnjih 25 let trener

Nekdanji finski vratar in prekaljeni trenerski maček Dufva – v trenerskih vodah je že četrt stoletja – bo v strokovnem štabu slovenskih risov prevzel naloge trenerja in svetovalca izkušenemu, 62-letnemu Savolainenu, so sporočili iz HZS.

Podobno funkcijo je njegov rojak in zdajšnji selektor opravljal na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2012, ko je bila selektorska palica v rokah Matjaža Kopitarja.

Pomoč za OI

Sodelovanje z omenjenim hokejskim strokovnjakom, ki je že drugo sezono zapored glavni trener finskega Jukurita v elitni finski hokejski ligi (v tej že od sezone 2007/08 deluje kot glavni strateg, leta 2009 do naslova finskega prvaka), je sklenjeno za sezono 2017/18, zlasti ob novembrskem turnirju Euro Ice Hockey Challenge v Franciji ter nastopu slovenske reprezentance na olimpijskih igrah v Pjongčangu v Južni Koreji.

Če bi mu to dovoljevale klubske obveznosti, pa tudi v boju risov za vrnitev med svetovno hokejsko elito konec aprila prihodnje leto v Budimpešti.

Pri HZS so se tudi s Savolainenom dogovorili za zgolj enoletno sodelovanje.

Bogate trenerske izkušnje in uspehi

Dufva si je v bogati trenerski karieri nabral tudi več mednarodnih izkušenj, saj je v vlogi pomočnika trenerja finske moške reprezentance prvič nastopil na svetovnem prvenstvu elitne divizije leta 2005 v Avstriji. V enaki vlogi leta 2006 je pomembno prispeval k finskemu srebru na olimpijskih igrah v Torinu v Italiji in bronu na svetovnem prvenstvu v Latviji. Nalogo pomočnika trenerja mu je finska krovna hokejska organizacija zaupala tudi v olimpijski sezoni 2009/10, ko je reprezentanca Finske v Vancouvru v Kanadi osvojila tretje mesto.

Leta 2009 je v vlogi glavnega trenerja s klubom JYP Jyväskylä osvojil naslov finskih državnih prvakov in bil izbran za najboljšega trenerja na Finskem.

Ne spreglejte