Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
18.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca Nik Zupančič Kari Savolainen Hokejska Zveza Slovenije

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 18.11

6 let, 6 mesecev

Menjava selektorskega položaja slovenske hokejske reprezentance

Savolainen: Vesel sem vrnitve. Zupančič: Ni lahko, ko te zamenjajo, a sem se odločil ostati.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90
Kari Savolainen | Foto Hokejska zveza Slovenije

Foto: Hokejska zveza Slovenije

Na hokejski zvezi Slovenije so se odločili za selektorsko zamenjavo. Nika Zupančiča bo nasledil Kari Savolainen, s katerim so sklenili enoletni dogovor o sodelovanju, po katerem bo finski strateg prevzel vodenje trenerskega štaba slovenske moške članske reprezentance. Savolainen je slovensko izbrano vrsto kot selektor že vodil v sezonah 2003/04 in 2004/05, pozneje pa pomagal kot svetovalec. Zupančič bo njegov pomočnik.

Če je bilo po svetovnem prvenstvu elitne divizije leta 2015 jasno, da bo Hokejska zveza Slovenije iskala novega selektorja, saj je Matjaž Kopitar odstopil, je tokrat novica o zamenjavi prišla nepričakovano. Vodstvo zveze je namreč maja dejalo, da selektorske spremembe ne načrtuje, a da je mogoče, da v prihodnje trenerskemu štabu priključijo še kakšno ime.

"Pričakovali smo mnogo več. To je bil njihov prvi neuspeh (zdajšnjega trenerskega štaba, op. a.). Še enkrat poudarjam, da so pred pol leta dosegli skoraj neverjetno (uvrstitev na olimpijske igre, op. a.), tudi z odliko opravili lansko svetovno prvenstvo na Poljskem. Zdaj so bile verjetno sprejete napačne odločitve, a sem s strokovnim štabom še vedno zadovoljen. Strinjam pa se, da bi lahko priključili še kakšno strokovno pomoč. Mislim, da nas to čaka v prihodnje," je takoj po koncu majskega svetovnega prvenstva v Parizu sedmi sili razlagal predsednik Hokejske zveze Slovenije (HZS) Matjaž Rakovec.

Predsednik sicer nikoli ni skrival, da si v trenerskem štabu ponovno želi videti finskega strokovnjaka Karija Savolainena, čigar pomoč bi, še posebej v olimpijski sezoni, lahko prišla še kako prav. Zadnji junijski ponedeljek je prišla informacija, da se 62-letnik vrača za krmilo slovenske izbrane vrste.

Generalni sekretar HZS Dejan Kontrec meni, da je reprezentanca potrebovala nov, svež veter. Kot pravi, je opažal, da določene stvari niso delovale, kot so si želeli, in da je morda prišlo do zasičenosti z istimi obrazi. Po njegovem mnenju se bodo fantje zdaj bolj trudili dokazovati, če bodo želeli biti v ekipi.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Generalni sekretar HZS Dejan Kontrec meni, da je reprezentanca potrebovala nov, svež veter. Kot pravi, je opažal, da določene stvari niso delovale, kot so si želeli, in da je morda prišlo do zasičenosti z istimi obrazi. Po njegovem mnenju se bodo fantje zdaj bolj trudili dokazovati, če bodo želeli biti v ekipi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Premalo časa, da bi v zdajšnji sestavi odpravili pomanjkljivosti

"Vodstvo krovne hokejske organizacije se je za omenjeni korak odločilo po tehtnem premisleku in analizi nastopa slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Parizu.Kljub nedvomnim uspehom, ki jih je s slovensko izbrano vrsto v preteklih dveh letih v Katovicah in Minsku dosegel dozdajšnji selektor Nik Zupančič, je v prid omenjene odločitve pretehtalo dejstvo, da je do nastopa na olimpijskih igrah v Pjongčangu in svetovnem prvenstvu Divizije I-A v Budimpešti prihodnje leto na voljo premalo časa, da bi v zdajšnji sestavi trenerskega štaba odpravili pomanjkljivosti, ki so se pokazale ob zadnjem reprezentančnem zboru.

Vodstvo Hokejske zveze Slovenije se je zato odločilo za spremembo na čelu trenerske ekipe risov. V danem trenutku je, po mnenju Hokejske zveze Slovenije, najbolj optimalna izbira za mesto selektorja," se glasi del dopoldanskega sporočila za javnost HZS.

Ne le zaradi rezultata, temveč tudi zaradi vzdušja v ekipi

Na selektorsko menjavo ni vplival le neuspeh na zadnjem SP, pač pa tudi reakcija, vzdušje v ekipi ...  | Foto: Vid Ponikvar Na selektorsko menjavo ni vplival le neuspeh na zadnjem SP, pač pa tudi reakcija, vzdušje v ekipi ... Foto: Vid Ponikvar

"Spoštujem oba selektorja, tako Matjaža Kopitarja kot Nika Zupančiča in vse, kar sta naredila za slovenski hokej. V teh letih smo dosegli izredne rezultate, imeli smo zelo dobro ekipo, tako igralsko kot trenersko, tako da je bila odločitev zelo težka. Sezona, je bila delno uspešna, delno pa neuspešna (Slovenci so se uvrstili na olimpijske igre, niso pa obstali v elitni diviziji, op. a.).

Ne samo zaradi zadnjega rezultata, ampak tudi zaradi odzivov in vzdušja v ekipi sem prišel do sklepa, da bi bilo morda dobro, da igralcem damo možnost neki svežih odločitev," je generalni sekretar HZS Dejan Kontrec na popoldanski novinarski konferenci ob selektorski menjavi dal vedeti, da vzdušje v izbrani vrsti v zadnjem času ni bilo najboljše.

Upa, da jih bo Kari zmotiviral, da bodo dali vse od sebe

Slovenijo v novi sezoni čakajo tako februarske olimpijske igre kot aprilsko svetovno prvenstvo, na katerem bo glavni cilj vrnitev med elito. Trenerski štab naj bi ostal enak kot do zdaj, morda bodo dodali še kakšnega člana, je pa vprašljivo sodelovanje z dozdajšnjim pomočnikom Edom Terglavom, saj francoska liga, v kateri vodi Grenoble, med olimpijskimi igrami ne bo prekinila tekmovanja.

Trenerski štab, v katerem je tudi videoanalitik Aleš Burnik, naj bi ostal podoben. Vprašljiv je dozdajšnji pomočnik Edo Terglav. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Trenerski štab, v katerem je tudi videoanalitik Aleš Burnik, naj bi ostal podoben. Vprašljiv je dozdajšnji pomočnik Edo Terglav. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Prav veliko stvari v kratkem času ne moremo narediti, saj nas čakajo olimpijske igre, vmes se dobimo le enkrat, tako da časa ni. In če kdo najbolj pozna slovenski hokej in ga imam skoraj za domačina, je to Kari Savolainen. Takoj sem ga poklical. V tako kratkem času bi kdo drug težko spoznal ekipo, kaj šele sprejel kakšne pametne odločitve. Verjamem, da bo Kari, ki ima ogromno znanja, to prenesel na naše igralce in jih, upam, zmotiviral, da dajo od sebe še več, kot so dali do zdaj, da dosežemo rezultate iz preteklih olimpijskih iger," še pravi Kontrec.

Dobro pozna slovensko reprezentanco

Z Nikom Zupančičem je v slovenski reprezentanci že sodeloval. Zdaj bo spet. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Z Nikom Zupančičem je v slovenski reprezentanci že sodeloval. Zdaj bo spet. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ljubitelji hokeja se zagotovo spomnijo, da je Savolainen dodobra povezan z našo izbrano vrsto. Kot selektor jo je vodil že v sezonah 2003/04 in 2004/05, v sezonah 2010/11, 2011/12 in 2012/13, ko je v njej kot pomočnik selektorja deloval Zupančič, pa je z njo tudi sodeloval tudi v vlogi svetovalca.

Eden od dveh, pod vodstvom katerih so risi obstali med elito

Finec, ki se je trenerskih veščin v začetku devetdesetih sprva učil v domači elitni Liigi, je eden od dveh selektorjev slovenske reprezentance, ki mu je z izbrano vrsto uspelo obstati med elito. Matjažu Seklju je podvig uspel leta 2002 na Švedskem, Savolainenu pa leta 2005, ko bilo je prvenstvo v naši bližini v Innsbrucku in na Dunaju.

Trener iz dežele tisočerih jezer je zadnjič v reprezentančnem pogonu delal v sezonah 2014/15 in 2015/16, ko je bil vodja ekipe finske reprezentance. Ta je v tem obdobju osvojila srebrno kolajno.

Vesel vrnitve

"Dober dan," je v Savolainen prek videoklica pozdravil zbrane in nadaljeval: "V veliko čast mi je, da se spet vračam v slovenski hokej. Na pretekla leta in ljudi iz vašega hokeja me vežejo lepi spomini. Zavedam se, da položaj ni najlažji. Izziv je, da se v strokovnem štabu nekaj spremeni. Moje prvo vprašanje je bilo, ali lahko Zupančič ostane v njem, saj ga spoštujem kot hokejsko igralsko legendo in trenerja. Mislim, da bova skupaj dobro sodelovala." Kari Savolainen se veseli vrnitve v slovenski hokej. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Kari Savolainen se veseli vrnitve v slovenski hokej. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Zupančič se vrača na "stari položaj"

"Nik Zupančič, ki je v vlogi selektorja reprezentance dosegel dva uspeha – ponovni uvrstitvi med svetovno hokejsko elito ter na olimpijske igre –, bo svoje delo nadaljeval kot pomočnik glavnega trenerja," so še sporočili s HZS.

Oesminštiridesetletni slovenski strateg se bo tako spet vrnil na položaj, ki ga je zasedal med letoma 2010 in 2015, ko je bil pomočnik Matjaža Kopitarja. Zupančič je vodenje reprezentance prevzel po Kopitarjevem odstopu po svetovnem prvenstvu maja 2015. Nik Zupančič popremisleku ostaja del trenerskega štaba. | Foto: Vid Ponikvar Nik Zupančič popremisleku ostaja del trenerskega štaba. Foto: Vid Ponikvar

Grenak priokus, a bo ostal

"Ni lahko, ko te zamenjajo. Nekaj grenkega priokusa je. Dejan je prišel k meni z idejo, da je morda dobro osvežiti strokovni štab. Vzel sem si čas za premislek in se tudi po pogovoru s Karijem, ki ga dobro poznamo in ki si je želel, da ostanem, odločil, da ostanem kot pomočnik. V tej reprezentanci sem že dolgo časa, bil sem zraven pri mnogo uspehih in neuspehih, tako da bodo informacije, ki jih imam, dobrodošle za Karija. Trudil se bom po najboljših močeh spet predati tisto znanje, ki sem ga dobil do zdaj. Mislim, da mi bo sodelovanje s takšnim strokovnjakom, ki prihaja iz tako razvite hokejske države, v prihodnosti prišlo prav," pa je odločitev, da kljub zamenjavi ostaja del izbrane vrste, komentiral Zupančič.

Ta se še ni odločil, ali se bo v prihodnje posvetil tudi trenerstvu v klubu, je pa priznal, da je bil v stikih z Olimpijo.

Ne spreglejte