Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2017,
13.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

legionarji liga EBEL slovenska hokejska reprezentanca risi liga KHL

Petek, 18. 8. 2017, 13.13

6 let, 6 mesecev

Klubska prihodnost reprezentantov

Največ risov v ligi EBEL, kjer ni prostora za slovenski klub

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
HDD Olimpija | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Čeprav v razširjenem avstrijskem prvenstvu po več kot desetih letih ne bomo spremljali nobenega slovenskega kluba, bo v njej igrala cela četa v zadnjem času stalnih članov slovenske reprezentance. To v novi sezoni čakata dve večji akciji: februarske olimpijske igre in aprilsko svetovno prvenstvo, na katerem se bo spet poskušala prebiti med elito.

Pred dnevi je delodajalca našel še zadnji od hokejistov, ki so Slovenijo zastopali na majskem svetovnem prvenstvu v Parizu, kjer se risom ni uspelo obdržati v najkakovostnejšem reprezentančnem razredu. Branilec Sabahudin Kovačević se je odločil vrniti na Slovaško, igral bo za prvoligaša Nove Zamky. Visokorasli steber obrambe je edini Slovenec v ligi Tipsport.

Bomo pa zato toliko več domačih hokejistov spremljali v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Čeprav tekmovanje ni raj za slovenske klube, pa je liga EBEL "obljubljena dežela" za kopico naših oklepnikov, ki upajo, da se bodo znašli na februarskem seznamu potnikov na OI novega selektorja Karija Savolainena.

Sploh še kdaj?

Po debelem desetletju v ligi EBEL ne bo več slovenskega kluba. HK Jesenice so klavrno končale po sezoni 2011/12, stop so po zadnji sezoni nepravilnosti in finančnih nezmožnosti pokazali še HDD Olimpija.

Vprašanje je, ali bodo Jesenicam in Olimpiji sploh še kdaj odprli vrata tega mednarodnega tekmovanja. Prav mogoče je, da smo v zadnji sezoni zadnjič spremljali slovenski kolektiv v ligi EBEL. HDD Jesenice in HK Olimpija bosta v prihodnje del razvojne Alpske lige. "Čas bo pokazal, ali bo sploh treba v ligo EBEL ali se bo Alpska liga preoblikovala v močno tekmovanje, ki bo pisano na kožo našim standardom in financam, EBEL pa bo odskočna deska za najboljše slovenske igralce," nam je pred časom dejal predsednik Hokejske zveze Slovenija Matjaž Rakovec.

Žiga Pance bo eden od 13 Slovencev v ligi EBEL. Lani je bil član Celovca, zdaj pomaga Dornbirnu. Pance se je po poškodbi že vrnil na led, že igral na pripravljalni tekmi in tudi dosegel zadetek. | Foto: Sportida Žiga Pance bo eden od 13 Slovencev v ligi EBEL. Lani je bil član Celovca, zdaj pomaga Dornbirnu. Pance se je po poškodbi že vrnil na led, že igral na pripravljalni tekmi in tudi dosegel zadetek. Foto: Sportida

Sedmerica slovensko obarvana

Del sedmih različnih klubov razširjenega avstrijskega prvenstva bo vsaj 13 Slovencev, večina je resnih kandidatov, da na največjih reprezentančnih misijah oblečejo slovenski dres. Štiri napadalce bomo tudi v prihodnje spremljali v močni Kontinentalni hokejski ligi, kar nekaj jih ostaja v Franciji.

Spodbudno je, da bomo spet imeli hokejista med nemško elito (Jan Urbas) in da tudi med češko smetano ostaja Slovenec (Blaž Gregorc). Hokejisti z zadnje reprezentančne akcije bodo drsali še v drugi nemški in češki ligi, v Belorusiji in Alpski ligi. Kje natančno, si lahko ogledate spodaj.

Februarske olimpijske igre in aprilsko svetovno prvenstvo - ključni akciji reprezentance v tej sezoni. | Foto: Vid Ponikvar Februarske olimpijske igre in aprilsko svetovno prvenstvo - ključni akciji reprezentance v tej sezoni. Foto: Vid Ponikvar

Najprej OI, nato SP

Slovenska reprezentanca bo prvo pomembnejšo reprezentančno akciji odigrala februarja na OI v Pjongčangu, kjer se bo v skupinskem delu pomerila z Rusijo, ZDA in Slovaško. Svetovno prvenstvo divizije I bo med 22. in 28. aprilom gostila Budimpešta. Slovenija se bo v družbi gostiteljev, Italijanov, Kazahstancev, Poljakov in Velike Britanije potegovala za eno od prvih dveh mest.

Kje bodo igrali risi z zadnje reprezentančne akcije?

- Liga EBEL

Luka Gračnar, vratar: Že od sezone 2010/11 drsa v Salzburgu, s katerim je marca podaljšal sodelovanje.

Luka Gračnar je stari znanec lige EBEL. | Foto: Sportida Luka Gračnar je stari znanec lige EBEL. Foto: Sportida

Gašper Krošelj, vratar: Številka ena med slovenskima vratnicama je zadnjo sezono preživela v drugi švedski ligi pri AIK iz Stockholma. Pogodba se mu je po sezoni iztekla, 30-letnik pa se je vrnil k Medveščaku. Krošelj je v vratih Zagrebčanov v preteklosti stal tako v ligi EBEL kot v ligi KHL, od katere so se Hrvati poslovili po štirih sezonah.

Člani Medveščaka bodo v prihodnji sezoni še trije Slovenci: napadalca Sašo Rajsar in Nik Simšič, ki je v zadnjem času večkrat sodeloval na reprezentančnih pripravah, ter branilec Mark Čepon.

Mitja Robar, branilec: Eden od izkušenejših članov reprezentance si je prislužil novo pogodbo v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Branilec se je za enoletno podaljšanje sodelovanja dogovoril z aktualnim podprvakom lige EBEL Celovcem.

Miha Štebih, branilec: Štajerec je pred svetovnim prvenstvom zadnji izpadel s seznama potnikov v Pariz, v zadnjem času pa je bil vselej v ožjem reprezentančnem izboru. Po petih sezonah je zapustil Češko in se preselil v Avstrijo k Beljaku.

Luka Vidmar, branilec: Z Danske se je preselil na Madžarsko k Fehervarju, s katerim bo prvič v karieri zaigrali v ligi EBEL.

Aleš Mušič, napadalec: Hokejist, ki je bil vso kariero zvest Olimpiji, bo prvič zaigral v tujini. Potem ko je Ljubljana ostala brez EBEL-ligaša, se je preselil na Madžarsko k Szekesfehervarju.

Ken Ograjenšek, napadalec: Celjski napadalec ostaja del razširjenega avstrijskega prvenstva. Tudi v prihodnji sezoni si bo kruh služil pri Gradcu.

Žiga Pance, napadalec: Nesrečni napadalec se je poškodoval tik pred začetkom prvenstva. Lani je igral za Celovec, ki pa s Slovencem ni podaljšal sodelovanja. Pance je novega delodajalca našel v istem tekmovanju, in sicer bo igral za Dornbirn. To bo njegov peti klub v razširjenem avstrijskem prvenstvu.

Miha Verlič, napadalec: Visokorasli Štajerec vstopa v sedmo sezono lige EBEL. Tri je odigral za Olimpijo, v eni bil član Gradca, zdaj ga čaka še tretja v dresu Beljaka. Pri tem igra še en hokejist s slovenskim potnim listom Adis Alagić.

- Liga KHL

Žiga Jeglič, napadalec: Po treh letih Kontinentalne lige s Slovanom iz Bratislave mu je uspel preboj v Rusijo. Tam bo v prihodnji sezoni soigralec Jana Muršaka pri Torpedu iz Nižnega Novgoroda.

Jan Muršak, napadalec: Kapetan reprezentance v Moskvi ni več dobival vloge in minutaže, ki si ju je želel. Po koncu pogodbe s CSKA je v Kontinentalni hokejski ligi našel novega delodajalca pri Torpedu iz Nižnega Novgoroda.

Kapetan reprezentance Jan Muršak pri moskovskem velikanu ni več dobival toliko priložnosti za igro, kot si je je želel. V prihodnje bo igral pri Torpedu iz Nižnega Novgoroda. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Kapetan reprezentance Jan Muršak pri moskovskem velikanu ni več dobival toliko priložnosti za igro, kot si je je želel. V prihodnje bo igral pri Torpedu iz Nižnega Novgoroda. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Robert Sabolič, napadalec: Najučinkovitejši ris na prvenstvu v Parizu je že med sezono podaljšal sodelovanje s KHL-ovcem Admiralom iz Vladivostoka.

Rok Tičar, napadalec: Tudi on bo, kot njegova soigralca iz reprezentančnega napada (Jeglič, Sabolič), igral v Rusiji. Tja se je preselil pred zadnjo sezono in bo v dresu Avtomobilista Jekaterinburga igral tudi v prihodnjem tekmovalnem obdobju.

- Češka – Ekstraliga, elitna liga

Blaž Gregorc, branilec: Še peto sezono zapored bo igral v najbolj kakovostni elitni češki Extraligi. Branil bo barve kluba Hradec Kralove, s katerim je lani spisal zgodovino, ko se uvrstili v polfinale.

- Češka – liga WSM, druga liga

Matic Podlipnik, branilec: Po enem letu v Franciji se je vrnil na Češko, kjer je pred tem s premori igral štiri sezone. Nosil bo dres drugoligaša Karlovy Vary, ki je letos po skoraj dveh desetletjih izpadel iz elitne Extralige.

Jurij Repe, branilec: Večji del kariere je mladi branilec preživel na Češkem. Tam z izjemo dveh sezon igra od sezone 2009/10. Tako bo tudi v prihodnje, saj se je drugoligašu Kladnu, katerega lastnik je Jaromir Jagr, zavezal še za eno sezono.

V tem tekmovanju bo še naprej igral tudi v lanski sezoni eden od najboljših branilcev lige Žiga Pavlin. Član Čeških Budejovic se sicer ni znašel na seznamu potnikov na SP. Pavlinov soigralec je še en Slovenec, napadalec Rok Pajič.

- Nemčija – DEL, prva liga

Jan Urbas, napadalec: Cerkničan si je želel preizkusiti še v kakšni kakovostnejši ligi, kot je EBEL. To mu je uspelo s podpisom pogodbe s klubom Fischtown Pinguins, s katerim bo igral med nemško elito.

Jan Urbas se je iz lige EBEL preselil med nemško elito. | Foto: Vid Ponikvar Jan Urbas se je iz lige EBEL preselil med nemško elito. Foto: Vid Ponikvar

- Nemčija – DEL2, druga liga

Aleš Kranjc, branilec: Najstarejši med igralci v Parizu je zadnjo sezono začel na Jesenicah, nato pa se preselil k nemškemu drugoligašu EC Bad Nauheim. V Nemčiji bo, kot pravi, drsal tudi prihodnjo sezono. Še naprej bo igral v DEL2, a ne za EC Bad Nauheim, pač pa za Eispiraten Crimmitschau.

Njegova nasprotnika bosta dva slovenska napadalca, dolgoletni reprezentant, ki želi spet zaigrati za rise, Marcel Rodman (EC Bad Tölz) in Žiga Pešut (EHC Bayreuth).

- Francija, Saxoprint Ligue

Matija Pintarič, vratar: Po odlični sezoni pri francoskem Lyonu kariero nadaljuje v isti ligi, a pri Rouenu, ki vselej spada v ožji krog favoritov za prvaka.

Najboljši vratar francoske lige v zadnji sezoni Matija Pintarič ostaja v Franciji. | Foto: Reuters Najboljši vratar francoske lige v zadnji sezoni Matija Pintarič ostaja v Franciji. Foto: Reuters

David Rodman in Boštjan Goličič, napadalca: Oba sta v začetku tedna podaljšala zvestobo francoskemu elitnoligašu Grenoblu, s katerim sta lani osvojila francoski pokal, v prvenstvu pa obstala v polfinalu. Še naprej ju bo vodil Edo Terglav.

Anže Kuralt, napadalec: V lanski sezoni je z Goličičem in Davidom Rodmanom drsal pri Grenoblu, pri katerem ne bo nadaljeval kariere. Zaigral bo za ligaškega nasprotnika Amiens.

- Slovaška, Tipsport liga, prva liga

Sabahudin Kovačević, branilec: Visokorasli branilec se je po sezoni pri beloruskem podprvaku Junost iz Minska preselil na Slovaško, kjer je pred leti že igral. Kovačević bo nosil dres slovaškega prvoligaša Nove Zamky.

- Belorusija, prva liga

Klemen Pretnar, branilec: Dolgoletni reprezentančni branilec ostaja v Belorusiji pri tamkajšnjemu podprvaku Junost iz Minska.

- Alpska liga

Andrej Tavželj, branilec: Izkušeni branilec se je spet vrnil v domovino. V lanski sezoni je igral za francoskega prvoligaša Angersa, v novi sezoni pa brani barve Jesenic v Alpski ligi. Klavzula v pogodbi mu omogoča, da do določenega datuma zapusti železarje in se preseli v drug klub.

Nik Pem, napadalec: Najmlajši iz slovenske vrste, ki je po poškodbi Panceta na SP dobil veliko priložnost, je med sezono zapustil Olimpijo in njene težave. Preselil se je v drugo nemško ligo k Heilbronner Falken, ki mu je pomagal obstati v drugi liki. 21-letnik se je vrnil v domovino, kjer bo zaigral za Jesenice v Alpski ligi.

Liga NHL

Anže Kopitar, napadalec: Čeprav najboljšega slovenskega hokejista še lep čas ne bomo videli v slovenskem dresu – liga NHL med februarskimi olimpijskimi igrami ne bo prekinila tekmovanja –, velja omeniti tudi Kopitarja. Kapetan Kraljev vstopa v drugo leto osemletne pogodbe z LA Kings.

Ne spreglejte