Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 4. 2017,
8.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

liga EBEL HDD Olimpija Marko Popovič Alpska liga

Sreda, 26. 4. 2017, 8.25

6 let, 7 mesecev

Konec neke ere. Konec tudi za upnike in HDD Olimpija?

"Edina možnost je liga EBEL. Umik bi pomenil stečaj."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Marko Popovič HDD Olimpija | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Tako je februarja lani govoril Marko Popovič, predsednik HDD Olimpija Ljubljana, ki se je v torek po desetih letih poslovilo od lige EBEL in katerega obstoj je na trhlih nogah. "Še vedno je dve leti časa, še vedno se da s prisilno poravnavo kaj narediti. V prihodnjih dneh bo na mizo padlo nekaj kart, da se bo videlo, kdo in kako," dobro leto zatem sporoča Popovič.

Torek je prinesel uradno potrditev, da HDD Olimpija Ljubljana po desetih letih zapušča razširjeno avstrijsko prvenstvo.

"Žal se nam ni uspelo dogovoriti. Olimpija ima zdaj za dve leti zamrznjen status v ligi EBEL. V Ljubljani smo malo preveč nekonstruktivni. Zadeva se ni izkazala v taki obliki, da bi lahko zagotavljala neko normalno, boljše delovanje kluba, zato smo pristali. Še ene takšne sezone si namreč ne moremo privoščiti. Pogoji za igranje v ligi EBEL so zahtevni. Potrebuješ veliko denarja, urejeno ekipo, skratka vse, kar mi nismo imeli," je dan pred napovedanim sestankom lige EBEL, na katerem naj bi bila znana usoda Olimpije, sporočil Marko Popovič.

Ponudba lige EBEL, ki so jo v Ljubljani sprejeli, med drugim predvideva Alpsko ligo in zamrznitev Olimpijinega statusa v ligi EBEL za dve leti. To pomeni, da ji ob morebitni vrnitvi ne bi bilo treba plačati 150 tisoč evrov kotizacije.



Zbogom, HDD Olimpija?

"Ob umiku iz lige EBEL sledi stečaj," je predsednik, ki bo ponudil odstop, dejal lani. Po letošnjem umiku iz lige EBEL ni hotel veliko govoriti o stečaju. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Ob umiku iz lige EBEL sledi stečaj," je predsednik, ki bo ponudil odstop, dejal lani. Po letošnjem umiku iz lige EBEL ni hotel veliko govoriti o stečaju. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

A vse bolj se zdi, da se bo omenjeno HDD, ki se že več let utaplja v dolgovih – kopičiti so se začeli že pod vladavino Matjaža Seklja –, težko vrnilo v to tekmovanje. Če sploh v katero.

Sodišče je avgusta leta 2015 Olimpiji prižgalo zeleno luč za poenostavljeno prisilno poravnavo in društvu odpisalo skoraj 2,5 milijona evrov obveznosti. Namesto 3.068.462,33 evra dolga mora Olimpija upnikom čez dve leti izplačati malce več kot 600 tisoč evrov.

In če Olimpija že v ligi EBEL ni zmogla privabiti sponzorjev, ki bi ji pomagali obstati in hkrati postopoma počistiti finančne grehe iz preteklosti, se upravičeno zastavlja vprašanje, kako jih bo v Alpski ligi. Popovič, ki bo ponudil odstop, je v preteklosti večkrat dejal, da lahko le z igranjem v razširjenem avstrijskem prvenstvu rešijo klub.

"Edina možnost je liga EBEL. Umik bi pomenil stečaj," je februarja 2016 v pogovoru za Sportal dejal predsednik. Ob našem torkovem vprašanju, ali je to konec za HDD Olimpija, ni bil preveč gostobeseden: "Zdaj bo treba pogledati, kaj se da tukaj narediti."

Ko smo še nekoliko povrtali, je poskušal ostati pozitivnih misli: "Še vedno je dve leti časa, še vedno se da marsikaj narediti. Morda pa bi se dalo tudi v Alpski ligi privabiti sponzorje, a s tem se še nismo veliko ukvarjali. Bo pa v prihodnjih dneh na mizo padlo nekaj kart, da se bo videlo, kdo in kako."



Ustrašili so se leta 2019

Olimpija je bila v zadnjih letih po Popovičevih besedah večkrat tik pred podpisom nekaterih pomembnih sponzorskih pogodb, a se je vselej nekje zataknilo in je ostala praznih rok. Tudi v zadnjih dveh tednih naj bi bili blizu dogovora z večjim sponzorjem (Slovenske železnice), ki naj bi vstopil za tri leta. "Bili smo zelo blizu, pogovarjali smo se že o uskladitvah, potem pa je šlo nekaj v tem pogovoru narobe." Bodo navijači sploh še lahko spremljali HDD Olimpija? | Foto: Grega Valančič/Sportida Bodo navijači sploh še lahko spremljali HDD Olimpija? Foto: Grega Valančič/Sportida

Zakaj nikoli ni bilo zadnjega dejanja, zakaj so se pogovori končali klavrno? "Ne vem. Mislim, da so se ustrašili zgodbe za leto 2019, prisilne poravnave. Tega, kaj bo takrat … A če bi imeli močnega sponzorja zdaj zraven, bi se lahko pogovarjali in dogovarjali še dve leti ter na koncu poplačali upnike. Očitno so si rekli, zakaj bi nekoga reševali. Po poslovni strani jih povsem razumem, po športni strani pa moram reči, da nikogar več ne razumem. Morda sem sam malo čuden."

Ni mu uspelo

Popovič v družbi predsednika Jesenic Anžeta Pogačarja. Na Gorenjskem so začeli z ničle. Bo tudi Olimpija sledila temu in kdaj? Je čas, da v ospredje stopi HK Olimpija Tomaža Vnuka, ki vzgaja mlade upe? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Popovič v družbi predsednika Jesenic Anžeta Pogačarja. Na Gorenjskem so začeli z ničle. Bo tudi Olimpija sledila temu in kdaj? Je čas, da v ospredje stopi HK Olimpija Tomaža Vnuka, ki vzgaja mlade upe? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Popovič je še pred tremi leti, ko je nasledil Seklja, upal na boljše čase, a ciljev ni dosegel. Bi rekel, da mu je spodletelo? "Vsekakor mi ni uspelo tisto, kar sem si zadal. Res pa je, da je od prisilne poravnave minilo eno leto in osem mesecev. V tem času ne moreš kar tako rešiti hokejske ekipe. Potrebuješ nekoliko več časa in širšo podporo, ki pa je žal ni."

Mu je žal, da se je sploh odločil vplesti v zgodbo Olimpije? "Če pomislim na to, da sem zdaj ostal precej sam, na začetku pa so me ljudje prepričevali, potem mi je žal, da. Sem se pa veliko naučil. Žal bom vso to ceno bolj plačal jaz kot kdo drug, čeprav sem hotel delati le dobro."

Da si ne bi z Alpsko ligo podaljšali življenje le še za dve leti ...

Olimpija je sicer sprejela ponudbo vodstva lige EBEL, ki vključuje možnost igranja v Alpski ligi, ali bo tam res zaigrala, pa je veliko vprašanje. Tekmovanje, v katerem so letos igrali Jeseničani, ni poceni. Pripravljenih bi morali imeti okoli 500 tisoč evrov, kar ni prav veliko manj od zneska, ki so ga v Ljubljani načrtovali za zadnjo sezono lige EBEL. Po Popovičevih besedah bi se morali prijaviti do 28. aprila (prijavni rok naj bi sicer bil še v maju).

"Sprejeli smo pogoje. Preden sprejmemo ligo AHL, pa moramo najprej videti, ali sploh lahko igramo v njej. Bolj pomembno mi je, da lahko HDD zagotovimo vrnitev v ligo EBEL, če bo za to sposobno. Seveda ne bomo jutri glasovali, da se vrne, saj ni nobene osnove, da bi šli nazaj," o Alpski ligi, za katero še vedno opozarja, da je korak nazaj za celoten slovenski hokej, in o vrnitvi v tekmovanje, ki je za Olimpijo precej oddaljena, razmišlja Popovič.

Jeseničani so v lanski sezoni igrali v Alpski ligi. Tam bi lahko igrala tudi Olimpija, ki je "vaška liga" sicer ni zanimala. A vprašanje je, ali bodo v Ljubljani zbrali dovolj denarnih sredstev.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jeseničani so v lanski sezoni igrali v Alpski ligi. Tam bi lahko igrala tudi Olimpija, ki je "vaška liga" sicer ni zanimala. A vprašanje je, ali bodo v Ljubljani zbrali dovolj denarnih sredstev. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kot še pravi, bodo, če se bodo odločili za Alpsko ligo, "zaprosili vse tri zveze, da Olimpija zaradi okoliščin potrebuje nekaj več časa. Najverjetneje bo morala tudi za to ligo dati bančno garancijo. Ali bodo njen predlog sprejeli, pa ne vem."

Zanimivo bo videti, kaj se bo na Celovški 25 zgodilo v prihodnjih dneh in ali se bodo upniki kmalu lahko obrisali pod nosom. Nepravično bi bilo še dve leti zavajati igralce, dobavitelje, navijače, javnost, nato pa ob spoznanju, da poenostavljene prisilne poravnave ne bo mogoče izpeljati, za vedno ugasniti. Pa čeprav smo nepravičnosti pri HDD Olimpija že vajeni ...

Ne spreglejte