Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 5. 2008,
22.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 5. 2008, 22.26

8 let

Ob stoletnici tudi z retro dresi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hokejisti bodo stoletnico Mednarodne hokejske zveze (IIHF) na svetovnem prvenstvu v Kanadi obeležili tudi z nadvse zanimivo "stilsko preobrazbo".

Petnajst najboljših reprezentanc sveta, ki v petek pričenjajo z boji na 72. svetovnem prvenstvu v kanadskih mestih Halifax in Quebec City, se bo na eni od tekem predtekmovanja obleklo v zgodovinske drese. V simpatični akciji ne bo sodelovala le Belorusija, ki do razpada Sovjetske Zveze leta 1991 ni imela svoje reprezentance, medtem ko se bodo vse ostale izbrane vrste z replikami zgodovinskih dresov spomnile na svojo bolj ali manj veličastno hokejsko preteklost.

Tako bodo recimo ruski hokejisti na petkovi tekmi z Italijo oblečeni v replike dresov iz leta 1956, ko je takratna Sovjetska Zveza na zimskih olimpijskih igrah v Cortini d'Ampezzo osvojila svoje prvo zlato. Edina stilistična sprememba bo razumljivo napis. Sovjetsko Zvezo bo namreč zamenjala Rusija. Pred podobno zadrego so se znašli Čehi, ki bodo obeležili obdobje po drugi svetovni vojni, ko so hokejisti Čehoslovaške osvojili naslova svetovnih prvakov v letih 1947 in 1949. Tudi Čehi, nasledniki omenjene hokejske dinastije, se bodo v retro dresih pomerili z Italijani, medtem ko se bodo Slovaki spomnili obdobja, ko so imeli znotraj Čehoslovaške samostojen hokejski program. Na tekmi z Nemčijo bodo tako slovaški oklepniki oblekli drese iz leta 1946.

Tudi ponosni Latvijci so morali za navdih poseči daleč v zgodovino, v obdobje pred Sovjetsko Zvezo. Na tekmi proti Kanadi bodo tako Latvijci nosili replike dresov iz let 1933 do 1939, ko so na svetovnih prvenstvih nastopali še samostojno. Sledilo je obdobje že omenjene SZ, Latvijci pa so se na svetovno sceno samostojno spet vrnili leta 1993.

Gostitelji prvenstva Kanadčani se bodo na tekmi z ZDA spomnili leta 1976, ko se je odvil prvi pokal Kanade (Canada Cup). Takrat so "javorjevi listi" osvojili prvega od štirih naslovov v omenjenem tekmovanju, le leta 1981 je bila boljša SZ. Američani bodo na tekmi z Latvijo uporabili drese amaterske olimpijske reprezentance, ki je na OI leta 1960 v Lake Placidu osvojila zlato kolajno.

Tudi slovenski hokejisti se bodo udeležili slavnostne "maškerade" in bodo na nadvse pomembni tekmi z Latvijo (v torek 6. maja) odeti v modre, takrat jugoslovanske, drese iz leta 1966, ko je svetovno prvenstvo skupine A gostila Ljubljana.

Najdlje v zgodovino so posegli Švicarji, ki bodo na tekmi s Francijo nosili klasične drese iz leta 1926, ko so "sirarji" vladali hokejski Evropi.

Ne spreglejte