Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2017,
18.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

2

Natisni članek

liga EBEL hokej Medveščak Zagreb liga KHL

Petek, 3. 2. 2017, 18.21

6 let, 6 mesecev

Nezavidljiv položaj v Zagrebu

Predsednik Medveščaka o trenutnem stanju: Nimamo denarja ne za ligo KHL ne za ligo EBEL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

2

Damir Gojanović | Foto Sportida

Foto: Sportida

Hrvaški hokejski klub je zadnje štiri sezone lahko užival v drugem najmočnejšem klubskem tekmovanju na svetu, a življenje v Kontinentalni hokejski ligi ni lahko, kar so v Zagrebu nemalokrat občutili. V tej sezoni so imeli pravo razprodajo, predčasno je odšel tudi trener, oddali so prijavo za igranje v ligi EBEL … Kje bodo igrali v prihodnje, še ne vedo. Prihodnost ostaja neznanka.

S podobnimi vprašanji kot v Sloveniji, kjer je prihodnost Olimpije nejasna, se ukvarjajo tudi na Hrvaškem. Potem ko je Medveščak, ki je zadnja štiri leta na ledeni ploskvi Doma Sportova gostil hokejsko smetano Kontinentalne hokejske lige, pred dnevi zapravil še zadnje teoretične možnosti za končnico, se je na družbenih omrežjih oglasil predsednik in pokramljal z navijači. Ti imajo v teh dneh nemalo vprašanj, saj je prihodnost medvedov povsem nejasna.

Ni denarja

Medveščak, ki je oddal prijavo za igranje v ligi EBEL, še ne ve, kje bo igral prihodnjo sezono. V EBEL je zadnjič nastopal v sezoni 2012/13. | Foto: Sportida Medveščak, ki je oddal prijavo za igranje v ligi EBEL, še ne ve, kje bo igral prihodnjo sezono. V EBEL je zadnjič nastopal v sezoni 2012/13. Foto: Sportida

Spomnimo, da so ob vseh klubih lige EBEL prijavnico za sodelovanje v razširjenem avstrijskem prvenstvu za prihodnjo sezono oddali tudi pri Medveščaku. A na najpogostejše vprašanje svojih privržencev – kje bodo Zagrebčani igrali v prihodnje – odgovorni še nimajo odgovorov.

"Ta trenutek ne vemo, kaj bo z nami v prihodnji sezoni. Liga KHL se še ni opredelila do načrtov z nami, za EBEL smo predali prijavo in garancijo, zdaj pa čakamo sestanek predsedstva. Najpozneje do maja bo znano, kaj nas čaka v prihodnji sezoni," so hrvaški mediji povzeli besede Damirja Gojanovića, ki je dal vedeti, da bodo ljubitelji Medveščaka še nekaj časa v nevednosti.

Dokler ne vedo, kje so, se s sponzorji ne morejo pogovarjati

Glavni razlog za to je, kot vselej, denar. Tega je v Medveščaku, za katerega se je govorilo, da naj bi franšizo prodal v London, na veliki ruski sceni primanjkovalo v preteklosti in tega kronično primanjkuje tudi danes.

V Zagrebu so doživeli tako blišč kot bedo v ligi KHL. Nekoč je na tekme hodilo šest tisoč navijačev, danes polovica manj. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V Zagrebu so doživeli tako blišč kot bedo v ligi KHL. Nekoč je na tekme hodilo šest tisoč navijačev, danes polovica manj. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"V tem trenutku nimamo denarja ne za ligo KHL ne za ligo EBEL. Denar bo prišel s sponzorji, a šele, ko bo jasno, kje bomo igrali. Dokler ni dogovora z določeno ligo, s sponzorji ne moremo razpravljati. Vemo, da bo s proračunom, nižjim od treh milijonov, težko kaj narediti. Pogodba z največjim sponzorjem, Gazpromom, je potekla. Vse bo odvisno od sponzorjev, celoten projekt je v največji meri odvisen od njih," je brez ovinkarjenja težak položaj opisal Gojanović.

Kot pravi, bi sam najraje videl, da Medveščak ostane v ligi KHL. "A to so moje želje, ki niso nujno realne," je pristavil in dodal, da privatizacije ni na vidiku.

Kot na prometni cesti

Velika imena svetovnega hokeja so drsala na ledeni ploskvi Medveščaka, ki ga je le v tej sezoni predčasno zapustilo kar 14 igralcev in trener. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Velika imena svetovnega hokeja so drsala na ledeni ploskvi Medveščaka, ki ga je le v tej sezoni predčasno zapustilo kar 14 igralcev in trener. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Medveščaku zaradi dolgov že v preteklosti ni uspelo zadržati vseh hokejistov celotno sezono, predčasni odhodi niso bili nobena redkost. Le v tem tekmovalnem obdobju je odšlo 14 igralcev, kot so zapisali nekateri navijači, je bilo kot na zelo prometni cesti.

Do konca tekmovalnega obdobja bodo odigrali še tri tekme, za katere ima trenutni trener Connor Cameron na voljo le 19 igralcev (17 v polju in dva vratarja). Zadnje domače srečanje v ligi KHL bi morali odigrati doma proti Slovanu iz Bratislave Žige Jegliča, a bodo tekmo odigrali kar na Slovaškem, kjer jih je sicer čakalo še zadnje gostovanje.

Igralci niso bili edini, ki so med sezono mahali v slovo. Zaradi praznih denarnic je pred dnevi odšel tudi zadnji dve sezoni glavni trener Gordie Dwyer. Kanadčan po novem vihti taktirko švicarskega prvoligaša Ambri-Piotta.

 

Last encore in the #Den for @gdwyer32! Thank you coach, thank you fans! #togetherweare #medvescak #khl #bears

A video posted by KHL Medvescak Zagreb (@khl_medvescak_zg) on

 

Morali so jim pustiti prosto pot

"Igralce smo letos prodajali, da bi zavarovali klub in se izognili še višjim dolgovom. Drugo sezono, ko smo imeli najdražjo in najboljšo ekipo, smo končali jezni in razočarani, saj smo dosegli najslabšo uvrstitev. Takrat nismo pravočasno prodali igralcev, kar nas je na koncu drago stalo. Zdaj smo pametnejši. Če nekaterih ne prodaš v pravem času, pa se nato ne uvrstiš v končnico, ostanejo na tvoji plačilni listi do konca aprila, a sponzorji za ta del ne prispevajo sredstev," je o težavah z denarjem še dejal predsednik Medveščaka, ki je imel svoja vrata vselej na stežaj odprta za tujce.

Ponovil bi zgodbo z nekaj spremembami

44-letnik pravi, da bi ponovil zgodbo zadnjih štirih let, a pri tem spremenil nekatere odločitve, ki so peljale v negativno smer. | Foto: Sportida 44-letnik pravi, da bi ponovil zgodbo zadnjih štirih let, a pri tem spremenil nekatere odločitve, ki so peljale v negativno smer. Foto: Sportida

Čeprav Medveščakova zgodba v ligi KHL že dolgo ni več pravljica z začetka srečnih dni med razširjeno rusko druščino, Gojanović odgovarja, da bi zadnja štiri leta ponovil.

"Če me sprašujete, ali bi klub odpeljal v ligo KHL, je odgovor da. Če me sprašujete, ali bi se tako trudil zanj vsa ta leta, je odgovor da. Spremenil bi nekatere odločitve o določenih igralcih, nekatere odločitve iz druge sezone, ko ekipa ni delovala, kot bi morala, ko smo nekaterim dajali druge priložnosti vse do konca … A želim misliti le na lepe stvari, in to je, da imamo KHL v Zagrebu in Medveščak v KHL," je dejal 44-letnik.

Nekdanji hrvaški hokejist je ob tem dodal, da je večina obveznosti do igralcev poravnana, sta pa dve sporni pogodbi, ki ju rešujejo.

Medveščak se je v štirih sezonah lige KHL le enkrat uvrstil v končnico, in sicer v premierni sezoni, ko ga je v prvem krogu izločilnih bojev izločil nekdanji član KHL praški Lev.

Ne spreglejte