Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
19.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Peter Laviolette Stanleyjev pokal Mike Sullivan Nashville Predators Pittsburgh Penguins liga NHL

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 19.07

6 let, 6 mesecev

Trenerski pogled po koncu sezone lige NHL

Mike Sullivan: Privilegij je voditi to ekipo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Mike Sullivan | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Moram se uščipniti, da sploh lahko verjamem. Imamo odlično skupino ljudi, od vodstva do igralcev, ki nam dajejo možnost za uspeh. Številni so pred sezono govorili, da nam ne bo uspelo. Veliko stvari je govorilo proti nam. Fantje so to vzeli kot izziv. Z besedami se jim ne morem dovolj zahvaliti," je bil po osvojenem drugem naslovu prvaka lige NHL s Pittsburgh Penguins presrečen njihov trener Mike Sullivan.

Odkar je Mike Sullivan v roke prijel trenersko taktirko pingvinov iz Pittsburgha, ti sezone še niso končali brez osvojenega Stanleyjevega pokala. K petkratnim prvakom lige NHL se je preselil sredi decembra leta 2015, ko se je moral zaradi nezadovoljivih rezultatov posloviti Mike Johnston.

Sullivan jih je v pol leta odpeljal od pekla do raja, do prestola lige NHL, na katerem je bil Pittsburgh pred njegovim prihodom zadnjič leta 2009. Letos je ameriškemu strategu spet uspelo. S svojo ekipo mu je po letu 1998 in Detroit Red Wings kot prvemu uspelo ubraniti lovoriko.

Vodstvo Pittsburgha je z Američanom zadelo v polno. Eden od njegovih lastnikov, legendarni hokejist Mario Lemiuex, ki je s to franšizo osvojil pet Stanleyjevih pokalov (dva kot igralec, tri kot funkcionar), o Sullivanu pravi, "da je ena najboljših pridobitev kluba. Zmagovalec, ki zna prilagoditi ekipo vsaki tekmi posebej in iz igralcev potegniti najbolje".

Odlična skupina, od vodstva do igralcev

V Marshfieldu Massachusetts rojeni Američan je postal sploh prvi trener v zgodovini lige NHL, ki bi moštvo popeljal do več kot enega svetega grala.

"Privilegij je voditi takšno ekipo," pravi 49-letni strateg. | Foto: Getty Images "Privilegij je voditi takšno ekipo," pravi 49-letni strateg. Foto: Getty Images

"Moram se prav uščipniti, da sploh lahko verjamem. Voditi ta klub je zame velik privilegij. Imamo odlično skupino ljudi, od vodstva do igralcev, ki nam dajejo možnost za uspeh. Z besedami se ne morem dovolj zahvaliti fantom, ki jih imamo. So tako tekmovalni, delajo drug za drugega. Ponavljam, privilegij jih je trenirati. In to resnično mislim," veselja po zmagi na šesti tekmi, s katero so sezono končali v šampionskem slogu, ni skrival Sullivan.

Veselje ob ubranitvi naslova:

Fotogalerija
1 / 11

Brez njiju jim ne bi bilo lahko

Matt Murray in Marc-Andre Fleury, zmagoviti vratarski tandem | Foto: Getty Images Matt Murray in Marc-Andre Fleury, zmagoviti vratarski tandem Foto: Getty Images

Na zadnjem obračunu tega tekmovalnega obdobja je Pittsburgh izkoristil prvi sklepni plošček ter šele minuto in pol pred koncem rednega dela zadel za vodstvo z 1:0, na koncu pa sladko zmago slavil z 2:0. "Vedeli smo, da bo podobna tekma, da bo to tekma z malo zadetki, da bo tesno. Še preden smo prišli v Nashville, smo se o tem veliko pogovarjali. Rekli smo si, da bomo, če bomo osredotočeni na detajle, na malenkosti, lahko zmagali. In prav to se je zgodilo," je o tekmi za prvaka razmišljal Američan.

Pomembno vlogo je ob koncu serije odigral 23-letni vratar Matt Murray, ki je v svoji drugi sezoni v ligi NHL osvojil še drugi naslova prvaka. Na peti in šesti tekmi je ohranil mrežo nedotaknjeno, že lani pa bil v izločilnih bojih pogosto jeziček na tehtnici. A preden je Murray letos dobil priložnost, je za obrambe skrbel Marc-Andre Fleury. Številni pravijo, da gre za najboljši vratarski dvojec ene ekipe, ki mu ogromno zaslug pripisuje tudi Sullivan.

"Murray je branil izjemno, a težko je govoriti le o enem vratarju, saj sta oba prispevala velik delež. Fleury je naredil ogromno v začetku končnice. Če ne bi, ne bi bili tukaj, kjer smo. Matt pa je delo dokončal ob koncu. Sta izjemna vratarja. Veseli nas, da ju imamo. Če sem iskren, mislim, da sta bila prav onadva ključna člena, da se nam je v težkih trenutkih uspelo obdržati pri življenju."

Hvalnice Sidneyju Crosbyju

Sidney Crosby in Jevgenij Malkin, motorja zadnjih uspehov | Foto: Reuters Sidney Crosby in Jevgenij Malkin, motorja zadnjih uspehov Foto: Reuters

Kapetan Pittsburgh Penguins Sidney Crosby je bil še drugič zapored izbran za najkoristnejšega igralca končnice. Čez lužo so ga po dosežkih primerjali z zvezdnikom lige NBA LeBronom Jamesom, hvalil ga je tudi trener: "Vsi vedo, kako dober hokejist je. Že ko ga vidite na ledu, vam je povsem jasno. Je odličen vodja in igralec, a tudi odlična osebe. Spoštujem ga kot hokejista in osebo ter cenim njegovo prijateljstvo, ki sva ga razvila v zadnjih nekaj letih. Ne bi mogel biti bolj vesel zanj."

Da je eden od najboljših, kar jih je bilo v zgodovini mogoče gledati v tem športu, je odločen tudi Lemieux, ki ga je centralni napadalec po številu Stanleyjevih pokalov kot igralec prehitel.

Sprejeli so izziv

Ko so Sullivana mediji po tekmi spraševali, kaj je v sezoni najbolj izstopalo, je odvrnil, da je bilo takih trenutkov več. "Pravzaprav je bila vsa sezona posebna. Številni so nam govorili, da nam ne bo uspelo. Proti nam je govorila zgodovina, proti nam je govorilo veliko stvari, tudi poškodbe. A fantom sem ob prvem srečanju rekel: 'Zakaj nam ne bi uspelo?' Sprejeli so ta izziv. Nikoli niso iskali izgovorov. V končnici je bilo veliko kritičnih trenutkov, ki so nas naredili še močnejše in v katerih je izstopalo več različnih fantov. Različni hokejisti so stopili v ospredje in potegnili voz naprej, kar je bilo še kako pomembno."

Trener Nashvilla Peter Laviolette se ni zlahka sprijaznil z razveljavljenim zadetkom, s katerim bi njegovo moštvo na šesti tekmi povedlo. Kdo ve, kako bi se tekma obrnila, če bi zadetek priznali. Kljub temu je Američan pošteno čestital Pittsburghu. | Foto: Reuters Trener Nashvilla Peter Laviolette se ni zlahka sprijaznil z razveljavljenim zadetkom, s katerim bi njegovo moštvo na šesti tekmi povedlo. Kdo ve, kako bi se tekma obrnila, če bi zadetek priznali. Kljub temu je Američan pošteno čestital Pittsburghu. Foto: Reuters

Težko je zbrati misli, a pomirja ga dejstvo, da je videl velik napredek

Na drugi strani ledene ploskve, v taboru Nashville Predators veselih obrazov ni bilo. Kljub razočaranju je trener Peter Laviolette pohvalil svoje fante, da so skozi sezono postali ekipa in resen kandidat za Stanleyjev pokal. Nashvilla pred sezono nihče ni pričakoval v finalu lige NHL. Že z uvrstitvijo v konferenčni finale je klub spisal zgodovino. Ta trenutek je težko, a ko bodo čez čas zbistrili misli, bodo uvideli, kako odlična sezona je za njimi.

"Čestitke Pittsburghu, so odlična ekipa. Težko je zbrati misli po tako težkem porazu, potrebovali bomo še nekaj časa, a ponosen sem na fante, na ekipo, v katero smo se preoblikovali. Ponosen sem na to, kako smo se odzvali po peti tekmi (izgubili so s kar 0:6, op. a.). Končni rezultat nam ne more biti všeč, a fantje so opravili izjemno delo. Seveda je težko, saj so bile naše misli usmerjene le na naslov prvaka, kot bi bile v finalu od vsakogar, zato smo razočarani. Težko je zdaj sedeti tu in razmišljati, da jutri ne boš več igral," je bil poklapan 52-letni Laviolette, ki je v sploh prvem finalu lige NHL, v katerem sta moštvi vodila dva Američana, športno priznal premoč rojaku.

Razočarani in poklapani so člani Nashvilla zapustili ledeno ploskev. Poraz boli, a pregled vse sezone da vedeti, da so iz ekipe, ki je nihče ni videl v ožjem krogu favoritov, postali moštvo, ki lahko povsem realno kandidira za Stanleyjev pokal. | Foto: Reuters Razočarani in poklapani so člani Nashvilla zapustili ledeno ploskev. Poraz boli, a pregled vse sezone da vedeti, da so iz ekipe, ki je nihče ni videl v ožjem krogu favoritov, postali moštvo, ki lahko povsem realno kandidira za Stanleyjev pokal. Foto: Reuters

Ob tem je svojim varovancem, ki so nepričakovano prišli tako daleč, sporočil še, kako zelo ponosen je nanje. "Oktobra so me vprašali o ekipi. Rekel sem, da oktober ni mesec, ko se zmaguje prvenstvo, ampak da moramo najprej sploh ugotoviti, kdo v tej ekipi kam spada, skupaj rasti, najboljši hokej pa igrati ob koncu leta. In prav to smo naredili. Veseli me, da sem videl velik napredek ekipe, ki je od začetka leta do danes zrasla ogromno. Še enkrat, zelo sem ponosen na vas, fantje."

Ne spreglejte