Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
7.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

liga NHL Pittsburgh Penguins Nashville Predators Sidney Crosby Jevgenij Malkin P. K. Subban Stanleyjev pokal

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 7.02

6 let, 7 mesecev

Liga NHL, 11. junij, finale, 6. tekma

Pittsburgh Penguins še drugič zapored osvojili ligo NHL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Pittsburgh Penguins | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Pittsburgh Penguins so v finalu lige NHL v gosteh premagali Nashville Predators z izidom 0:2 in tako še drugo leto zapored postali prvaki najmočnejše hokejske lige na svetu. Hokejisti Pittsburgh Penguins so po letu 1998 prva ekipa, ki je ubranila naslov prvakov. Najkoristnejši igralec končnice je še drugil zapored kapetan prvakov Sidney Crosby.

Dobrih 17 tisoč gledalcev v areni Bridgestone v Nashvillu, ki je prvič v zgodovini gostila finalne obračune lige NHL – Predatorji so namreč že z uvrstitvijo v konferenčni finale premaknili mejnik franšize –, je na prvi zadetek čakalo skoraj celotno tekmo.

Šele minuto in pol pred koncem rednega dela je zanesljivega Pekko Rinneja premagal Patrick Hornqvist. Gostitelji so nato poskušali brez vratarja izenačiti, a je to izkoristil še en Šved, Carl Hagelin je z zadetkom v prazen gol 14 sekund pred koncem potrdil nov Stanleyjev pokal. V vratih gostov je bil spet zelo razpoložen vratar Matt Murray, ki je ubranil 27 strelov na gol in dosegel še drugi zaporedni "shutout".

23-letni Kanadčan je v svojih prvih dveh sezonah v ligi NHL osvojil že dva Stanleyjeva pokala, kar je dosegel kot prvi vratar. Do zdaj je to uspelo Kenu Morrowu (1980, 1981), Billyju Carrollu (1980, 1981), Gregu Gilbertu (1982, 1983), Jimu Paeku (1991, 1992) in Kevinu Hodsonu (1997, 1998).

Matt Murray - tudi letos eden od junakov zadnjih tekem končnice. V dveh sezonah lige NHL je 23-letnik osvojil dva Stanleyjeva pokala. | Foto: Reuters Matt Murray - tudi letos eden od junakov zadnjih tekem končnice. V dveh sezonah lige NHL je 23-letnik osvojil dva Stanleyjeva pokala. Foto: Reuters

Crosby še drugič zapored MVP

"Vedeli smo, da nas čaka težko leto, vendar smo vztrajali. V ekipi smo imeli veliko poškodb, vendar smo našli pravo pot. To nam je uspevalo vso sezono in tudi skozi vso končnico. Vesel sem za to posebno skupino fantov. Zavedali smo se, kako težko je ubraniti naslov, a hkrati vedeli, da prav iz tako velikega izziva izhaja največ zadovoljstva. Prebrodili smo vse težave. Res je super, da nam je to uspelo," je po tekmi povedal Sidney Crosby. Eden najboljših hokejistov zadnjih let Sidney Crosby je še drugič zapored MVP končnice. V tej je na 24 tekmah dosegel 27 točk (osem zadetkov, 19 podaj). Pri 29 letih je osvojil tretji Stanleyjev pokal. | Foto: Reuters Eden najboljših hokejistov zadnjih let Sidney Crosby je še drugič zapored MVP končnice. V tej je na 24 tekmah dosegel 27 točk (osem zadetkov, 19 podaj). Pri 29 letih je osvojil tretji Stanleyjev pokal. Foto: Reuters

Kapetan je bil še drugo leto zapored izbran za najkoristnejšega igralca končnice in si je prislužil Conn Smythe Trophy. To mu je uspelo šele kot tretjemu hokejistu v zgodovini. Pred njim je lovorika dvakrat zapored pripadla Mariu Lemieuxu (1991, 1992) in Bernieju Parentu (1974, 1975).

Crosbyja so po novem podvigu hvalili tako trenerji kot analitiki, ki so ga postavili ob bok največjim hokejskim legendam.

Za Crosbyja je to še tretji Stanleyjev pokal s Pittsburghom. S trojčkom s pingvini se lahko pohvalita odlični ruski napadalec Jevgenij Malkin, pa tudi kanadski veteran Chris Kunitz. Ta slavi že četrtega, leta 2007 je bil prvak še z Anaheimom.

Šved je lahko s selitvijo leta 2014 zelo zadovoljen

Nasmeh do ušes je imel tudi strelec zmagovitega zadetka Hornqvist, ki je dosegel drugi najpoznejši gol za prvaka, dosežen v rednem delu tekme (najpoznejšega je 59 sekund pred koncem leta 2013 Dave Bolland). "Očitno bo to moj najpomembnejši gol. Vedno mi bo ostal v spominu. To je kraj, kjer sem odigral večino svojih tekem. Da sem tukaj zadel za Stanleyjev pokal, je sploh super. Ne bi moglo biti bolje," je dejal 30-letni Šved, ki ga je Nashville Pittsburgu poslal v poslu z Jamesom Nealom leta 2014.

Fotogalerija
1 / 11

Ni lahko, a pridobili so neprecenljive izkušnje.

"Težko je opisati občutke. Že kot majhen otrok sanjaš o tem, da bi dvignil Stanleyjev pokal. Sanje se ponovijo milijonkrat. In potem si mu povsem blizu. Dve zmagi, 120 minut si oddaljen od njega, a nato ti ne uspe. Ni lahko. A zavedati se moramo, da smo to sezono naredili nekaj izjemnega. Naša mlada ekipa je v tej končnici pridobila nemalo neprecenljivih izkušenj," pa je po porazu dejal zvezdnik Nashvilla, branilec P. K. Subban, ki je tako kot celotno preostalo moštvo z izjemo kapetana Mika Fisherja, sploh prvič zaigral v finalu lige NHL.

Kaj bi bilo, če …?

Vprašanje pa je, kako bi se tekma končala, če na začetku druge tretjine ne bi prišlo do nenavadnega zapleta. Nashville je po strelu Filipa Forsberga s strani prišel do lepe priložnosti, ko je vratarju Pittsburgha Mattu Murrayju plošček iz rokavice ušel pred gol, kjer ga je osamljen Colton Sissons  potisnil v mrežo.

A sodniki so gol razveljavili, saj se je pred zadetkom oglasila sodniška piščalka. Sodnik za vrati Matta Murraya ni videl, da mu je plošček ušel in je zapiskal, misleč, da ima Kanadčan plošček v rokavici. Kljub protestom gostiteljev gol ni bil priznan.

Vrhunci zadnje tekme sezone

Trajalo je skoraj dvajset let

Skoraj 20 let v ligi NHL ni bilo moštva, ki mu je uspelo vso konkurenco lige NHL ugnati dvakrat zapored. To so po letu 1998 in Detroit Red Wings naredili hokejisti Pittsburgh Penguins, ki so osvojili peti Stanleyjev pokal.

To jim je uspelo že v letih 1991, 1992, 2009 in 2016. So tudi sploh prvi, ki jim je to uspelo v eri po uvedbi plačilne kapice (2005) in so se po številu naslovov v tem času izenačili s Chicagovimi tremi.

Šele sedmi s petimi

Pingvini so postali sedmo moštvo s petimi naslovi. Pred njimi je to uspelo Montreal Canadiens (24), Torontu (13), Detroitu (11), Bostonu (6), Edmontonu in Chicagu (5).

 

Zadnjih deset prvakov NHL:

2017: Pittsburgh Penguins

2016: Pittsburgh Penguins

2015: Chicago Blackhawks

2014: Los Angeles Kings

2013: Chicago Blackhawks

2012: Los Angeles Kings

2011: Boston Bruins

2010: Chicago Blackhawks

2009: Pittsburgh Penguins

2008: Detroit Red Wings

 

Liga NHL, 11. junij, finale, 6. tekma

Nashville Predators : Pittsburgh Penguins 0:2 /2:4/
Hornqvist 59., Hagelin 60. (EN)


En-zadetek v prazen gol

//Izid v zmagah, igrali so na štiri zmage, po sistemu 2-2-1-1-1

Ne spreglejte