Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2022,
22.02

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Robert Sabolič Blaž Tomaževič Ken Ograjenšek IceHL HK Olimpija

Petek, 16. 9. 2022, 22.02

1 leto, 7 mesecev

liga icehl, 1. krog

Olimpija začenja z "zamudo", hiter zadetek Tičarja, a poraz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
HK Olimpija | Olimpija bo sezono ICEHL odprla v nedeljo pri Bolzanu. | Foto HK SŽ Olimpija

Olimpija bo sezono ICEHL odprla v nedeljo pri Bolzanu.

Foto: HK SŽ Olimpija

Začela se je nova sezona ICEHL, v kateri še drugo leto zapored sodeluje slovenski predstavnik HK SŽ Olimpija. Ljubljančani bi morali zvečer palice prekrižati s slovaško Bratislavo, a je ta odpovedala sodelovanje, tako da je v tekmovanju znova neparno število klubov. Zmaji bodo prvič na delu v nedeljo, ko bodo gostovali pri Bolzanu. Ob tem so se petkovih zmag veselili aktualni prvak Salzburg, podprvak Fehervar, novinec Asiago, Linz in Innsbruck.

liga prvakov SŽ Olimpija Turku
Sportal Ljubljančani v ligi ICEHL želijo vsaj tja kot lani

Konec je priprav na novo sezono razširjenega avstrijskega prvenstva, v katerem sodeluje 13 klubov iz štirih držav. Osem avstrijskih (Salzburg, Dunaj, Celovec, Beljak, Gradec, Linz, Innsbruck, Pioneers Vorarlberg), trije italijanski (Bolzano, Pustertal, Asiago), slovenski (HK SŽ Olimpija) in madžarski (Fehervar AV19).

Naslov prvaka branijo rdeči biki iz Salzburga, ki so v lanskem finalu z metlo odpravili madžarski kolektiv iz Szekesfehervarja in vknjižili sedmi naslov v tej ligi, ta po podobnem sistemu poteka od leta 2000. 

Nova sezona prinaša kar nekaj novosti. Po lanskem tekmovalnem obdobju sta se poslovila Dornbirn in Znojmo, priključila pa sta se prvak Alpske lige Asiago in projekt kluba Feldkirch Pioneers Vorarlberg. Spremljati bi morali 14 moštev, a je Bratislava, ki se je lani spopadla z dvema tragedijama (smrtjo hokejista in športnega direktorja), odpovedala sodelovanje, tako da bo tudi v novi sezoni liho število moštev.

liga prvakov SŽ Olimpija Turku
Sportal Olimpija povedla proti finskemu podprvaku, na koncu pa izgubila

Da bi jih pot vodila še dlje od rednega dela

Med temi je drugo leto zapored en slovenski predstavnik, HK SŽ Olimpija. Ta je v debitantskem nastopu presenetil, bil lep čas tudi vodilni, se neposredno uvrstil v končnico, v tej pa po hudem boju in sedmih tekmah proti Beljaku obstal v četrtfinalu. 

Olimpija bo sezono ICEHL odprla v nedeljo pri Bolzanu. | Foto: HK SŽ Olimpija Olimpija bo sezono ICEHL odprla v nedeljo pri Bolzanu. Foto: HK SŽ Olimpija

"Moj osebni cilj je, da smo do deset krogov pred koncem rednega dela v igri za končnico. Tudi če pridemo v končnico prek kvalifikacij, podpišem. V končnici pa je to čisto nekaj drugega in ta ekipa bi lahko naredila korak naprej," pred začetkom opozarja trenerja Mitja Šivic in poudarja, da navijači ne smejo pričakovati, da bo lahko ekipa vztrajala na vrhu lestvice, ter da morajo tudi ob porazih stati ob strani svojim hokejistom.

Olimpija bi morala danes sezono odpreti s tekmo proti Bratislavi, a bo po izstopu Slovakov prvo tekmo odigrala v nedeljo zvečer pri Bolzanu. Prvo domače srečanje zmaje čaka v nedeljo, 25. septembra, ko bo v Tivoliju gostoval Celovec.

Poraz "slovenskih Korošcev", Ograjenšek na prisilnem počitku

Tudi v novi sezoni v klubih ICEHL igra kar nekaj Slovencev. Celovčani, katerih dres še naprej nosita Rok Tičar in vratar Val Usnik, so na Tirolskem pri Innsbrucku izgubili z 2:5. Tičar je v drugi minuti zadel za prvo vodstvo, a nato so domači petkrat premagali Usnika in vknjižili prvo zmago. Enaindvajsetletni čuvaj mreže je priložnost za branjenje dobil, potem ko je prva vratarska violina Sebastian Dahm zbolel. Rok Tičar je v drugi minuti popeljal Celovec v vodstvo, na koncu pa je koroško moštvo z Innsbruckom izgubilo z 2:5. Val Usnik je ob porazu zaustavil 27 strelov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rok Tičar je v drugi minuti popeljal Celovec v vodstvo, na koncu pa je koroško moštvo z Innsbruckom izgubilo z 2:5. Val Usnik je ob porazu zaustavil 27 strelov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tudi Beljak, ki je v svoje vrste zvabil napadalca Roberta Saboliča in Blaža Tomaževiča, je sezono odprl s porazom, z 1:2 je klonil pri Linzu.

Gradec Kena Ograjenška, ki zaradi poškodbe spodnjega dela telesa nekaj tednov ne bo mogel pomagati svoji ekipi, je gostil novinca v tem tekmovanju Asiago in po prejetem golu v 59. minuti izgubil z 2:3. Drugi novinec v ligi Pioneers Vorarlberg, pri katerem je priložnost za dokazovanje dobil Luka Maver, je začel z ničlo, pri Bolzanu je izgubil z 0:3.

Bolj uspešen je bil s podprvakom tekmovanja Anže Kuralt, njegov Fehervar je s 4:1 slavil pri Pustertalu, slovenski napadalec je podal za končni rezultat. Do zmage je s prvakom Salzburgom prišel tudi napadalec Aljaž Predan, dobrih deset sekund pred koncem rednega dela je za tesno zmago z 2:1 zadel Peter Schneider.

Šesterica neposredno v končnico

V rednem delu vsaka ekipa z vsako odigra štiri tekme, po dvakrat doma in dvakrat gosteh. Prvih šest ekip rednega dela si bo že zagotovilo neposredno uvrstitev v četrtfinale, tiste na mestih od sedem do deset pa bodo igrale še dodatne kvalifikacijske dvoboje za še dve prosti mesti v izločilnih bojih. V teh bodo tri najbolje uvrščene ekipe rednega dela lahko izbirale tekmece, v tekmah na izločanje pa bodo v vseh serijah igrali na štiri zmage.

 

Liga ICEHL, 1. krog

Petek, 16. september
Black Wings Linz : VSV Beljak 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
(Robert Sabolič in Blaž Tomaževič sta ob porazu igrala, Tomaževič je enkrat streljal na gol Linza.

Innsbruck : KAC Celovec 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)
(Rok Tičar je ob porazu zadel za 1:0, petkrat streljal na gol tekmeca in odsedel malo kazen; Val Usnik je ob porazu zaustavil 27 strelov od 32.)

Graz 99ers ; Asiago 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
(Ken Ograjenšek ob porazu ni igral, zaradi poškodbe bo odsoten nekaj tednov.)

Val Pusteria : Fehervar AV19 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
(Anže Kuralt je ob zmagi podal za končnih 4:1, enkrat je streljal na gol tekmeca.)

Red Bull Salzburg : Vienna Capitals 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)
(Aljaž Predan je bil v postavi Salzburga.)

Bolzano : Pioneers Vorarlberg 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
(Luka Maver je bil v postavi Pioneers Vorarlberg.)

hokej splošna
Sportal Podprvaki Alpske lige novo sezono odprli z zmago
hokejski plošček pak
Sportal Kranjčanom jo je zagodlo zdravje, Jesenice že v polfinalu
HK Olimpija Grizzlies Wolfsburg
Sportal Tudi hokejisti Olimpije v polfinale pokala brez boja
 
Ne spreglejte