Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 11. 2018,
10.58

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

EIHC turnir Ivo Jan risi slovenska hokejska reprezentanca

Nedelja, 11. 11. 2018, 10.58

5 let, 5 mesecev

Po turnirju v Belorusiji se bodo spet srečali februarja na Bledu

Ivo Jan zadovoljen s fanti, "v katere do danes ni nihče verjel"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
slovenska hokejska reprezentanca  Latvija Slovenija | Slovenski hokejisti so turnir v Belorusiji končali s tremi porazi in eno točko. Lani so v precej močnejši zasedbi zbrali točko več. | Foto HZS

Slovenski hokejisti so turnir v Belorusiji končali s tremi porazi in eno točko. Lani so v precej močnejši zasedbi zbrali točko več.

Foto: HZS

Za slovensko hokejsko reprezentanco je prvi pripravljalni turnir sezone. V Minsku je reprezentančno neizkušena zasedba Iva Jana, ki se je prvič preizkusil kot selektor, izgubila vse tri tekme. Kljub porazom je bil novi trener s prikazanim in fanti, v katere, kot pravi, do danes ni nihče verjel, zadovoljen.
 

slovenija francija eihc
Sportal Slovenci izgubili po loteriji in se poslovili s točko

Novembrski pripravljalni hokejski turnirji vselej veljajo za lepo priložnost preizkušanja mladih obrazov tega ekipnega športa. Reprezentančne izkušnje je jeseni v preteklosti lahko nabirala kopica mlajših oklepnikov, a tako drastični pomladitvi oziroma vpeljavi reprezentančno neizkušenih članov, pa čeprav le novembrski, v zadnjem obdobju noben selektor ni upal podati roke. 

Delno si ga je želel sam, delno je bil vanj primoran

Novi mož s trenersko taktirko Ivo Jan si je "eksperimenta" delno zaželel sam, delno pa je bil vanj primoran. Že septembra je dal glasno vedeti, da ne bo nikomur od izkušenejših zameril, če bo namesto prvega zbora izbral počitek. Število teh je bilo na koncu precej visoko, morda celo višje od Janovih pričakovanj (manjkala je več kot polovica standardne ekipe), dodatno pa so njegovo zasedbo zdesetkale (domnevne) poškodbe, zaradi katerih je 43-letnik še dober dan pred odhodom v Belorusijo mešal igralske karte. 

"Lahko smo zadovoljni s fanti, v katere do danes ni nihče verjel," pravi Ivo Jan, za katerim je selektorski krst. | Foto: Vid Ponikvar "Lahko smo zadovoljni s fanti, v katere do danes ni nihče verjel," pravi Ivo Jan, za katerim je selektorski krst. Foto: Vid Ponikvar

S presejano izbrano vrsto je pokazal, kako je hokejska Slovenija videti ob občutnih spremembah, in iskal odgovore, ali bo mogoče, ko bo šlo zares, priključiti koga od manj izkušenih. Po prvi tekmi in porazu z zmagovalko turnirja Latvijo (1:4), ko igra na uvodu ni bila spodbudna, je dejal, da verjame v postopno nadgrajevanje predstav in da bodo šli korak za korakom. Sledil je nov poraz z 1:4, tokrat z Belorusijo, proti kateri so njegovi varovanci prikazali boljšo predstavo, najboljšo pa prihranili za konec proti Francozom, ko so klonili po kazenskih strelih. 

Slovenija Belorusija EIHC slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Slovenci priznali premoč še Belorusom

"Imamo generacijo, ki prihaja, nabira izkušnje in na katero bomo lahko računali"

"Imamo generacijo, ki nabira izkušnje in na katero bomo lahko v prihodnosti računali." | Foto: Yuliana Sotnikova "Imamo generacijo, ki nabira izkušnje in na katero bomo lahko v prihodnosti računali." Foto: Yuliana Sotnikova

Resda so tudi druge reprezentance nastopale v okrnjenih zasedbah, a bazen v zadnjem času standardnih članic elitne divizije je pač precej globlji od slovenskega (v njihovih B-ekipah se tako pojavijo tudi člani Kontinentalne hokejske lige), ki je v Minsku z borbenostjo v določenih trenutkih nadomestil pomanjkanje kakovosti in preprečil visoke poraze, o katerih je ob pogledu na slovenski seznam morda kdo razmišljal pred začetkom akcije. Slovenci so na koncu zbrali točko, kar je točka manj od lanskega novembrskega turnirja, ko so se pomerili z istimi nasprotniki, a bili v precej močnejši zasedbi.

"Kot sem rekel že pred zadnjo tekmo, so fantje na ledu pokazali, česa so sposobni. Ne glede na to, da smo izgubili po kazenskih strelih, smo lahko zelo zadovoljni s prikazanim na zadnjih treh tekmah. Zelo spodbudno je, da imamo generacijo, ki prihaja in nabira izkušnje in na katero bomo lahko tudi v prihodnje računali," je po koncu turnirja razmišljal Jan, že dan prej pa dejal: "Ko bomo potegnili črto pod ta turnir, bomo lahko zadovoljni s fanti, v katere do danes ni nihče verjel."

slovenska hokejska reprezentanca  Latvija Slovenija
Sportal Prevetreni Slovenci ob Janovem debiju niso bili kos Latviji

Februarja doma. Po letu dni vrnitev Jegliča?

Slovenski hokejisti se bodo zdaj vrnili v klube, znova pa se bodo zbrali v tednu med 4. in 10. februarjem, ko bo čas za drugi pripravljalni turnir. Gostitelji bodo risi, predvideno prizorišče pa je Bled, kjer bodo gostili Beloruse, Italijane in Madžare. 

Žiga Jeglič si je po Janovih besedah želel nastopiti v Minsku, a so ga ustavili zapleti z dokumentacijo. Gorenjec, ki je še ni pripravljen govoriti o februarskem dogajanju na olimpijskih igrah, je reprezentančni dres zadnjič nosil lani februarja. Ga bo spet februarja, ko bo pripravljalni turnir potekal v Sloveniji? | Foto: Stanko Gruden, STA Žiga Jeglič si je po Janovih besedah želel nastopiti v Minsku, a so ga ustavili zapleti z dokumentacijo. Gorenjec, ki je še ni pripravljen govoriti o februarskem dogajanju na olimpijskih igrah, je reprezentančni dres zadnjič nosil lani februarja. Ga bo spet februarja, ko bo pripravljalni turnir potekal v Sloveniji? Foto: Stanko Gruden, STA

Takrat Jan pričakuje močno slovensko zasedbo, po zagotovilih fantov bo Slovenija takrat zaigrala z najmočnejšimi razpoložljivimi silami. Kdo je manjkal v Minsku? Od vratarjev v zadnjem času prvi selektorski izbiri Gašper Krošelj in Matija Pintarič, od branilcev med drugimi Aleš Kranjc, Blaž Gregorc, Sabahudin Kovačević, Mitja Robar, Žigo Pavlina, Matic Podlipnik, med napadalci pa selektor tokrat med drugimi ni mogel računati na Jana Muršaka, Jana Urbasa, Miho Verliča, Roberta Saboliča, Roka Tičarja, Aleša Mušiča, ki bi lahko končal reprezentančno kariero, Boštjana Goličiča, pa tudi Žigo Jegliča, ki je odslužil kazen zaradi dopinškega prekrška z olimpijskih iger. 

Po Janovih besedah je Jeglič želel sodelovati že v Minsku, a naj bi se zapletlo s potnim listom, ki se ga da v teh časih sicer dobiti precej hitro. Svoje bi pri 30-letniku lahko dodal še vedno boleč spomin na južnokorejsko nepremišljenost. Jeglič namreč še ureja februarske misli in o njih še ni pripravljen govoriti s slovenskimi mediji, kar je dokazal pred dnevi, ko se je le nekaj ur pred dogovorjenim intervjujem za Sportal odločil nadaljevati medijski molk. Napadalec je reprezentančni dres zadnjič nosil 17. februarja na olimpijskih igrah.

Vrhunec sezono bo poznoaprilsko svetovno prvenstvo drugega razreda v Kazahstanu, kjer se bodo Slovenci v družbi domačinov, Belorusov, Madžarov, Južne Koreje in Litve potegovali za eno od dveh vstopnic za vrnitev med elito.

Preberite še:

Gašper Krošelj
Sportal Slovenski mladenič razpoložen v Kanadi, a mu moštvo ne sledi
Ne spreglejte