Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
5. 9. 2016,
8.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

4

Natisni članek

Ivo Jan Dejan Varl slovenska hokejska reprezentanca Bojan Zajc Pjongčang 2018

Ponedeljek, 5. 9. 2016, 8.55

6 let, 6 mesecev

Znani slovenski hokejski obrazi o novi pravljici

Risi dokazujejo, da Slovenci nismo hlapci

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

4

Hokej Slovenija | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenski hokejisti so poskrbeli za nov uspeh, ki še kako odmeva. Majhna država, ki ima le dva milijona prebivalcev, je ena izmed 12 izbranih udeleženk olimpijskega turnirja leta 2018 v Pjongčangu. "To je fenomen," so si enotni nekdanji hokejski reprezentanti Ivo Jan, Dejan Varl in Bojan Zajc. 

Slovenska hokejska reprezentanca si je s tremi zaporednimi zmagami na kvalifikacijskem turnirju v Minsku priigrala nastop na olimpijskih igrah v Južni Koreji. Premagala je Poljsko (6:1), Dansko (3:0) in Belorusijo (3:2).

Ivo Jan je izpostavil veliko prijateljstvo risov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ivo Jan je izpostavil veliko prijateljstvo risov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

 

Ko je slovenski hokejski vratar Gašper Krošelj še v drugo ustavil kazenski strel Belorusov, je bilo dokončno jasno, da bo slovenska hokejska pravljica, ki so jo Risi spisali v Sočiju, dobila nadaljevanje.

Slovenska reprezentanca je v Minsku preskočila še tretjo oviro in si priigrala vozovnico za Pjongčang, kjer jo bo leta 2018 v bojih z največjimi hokejskimi zvezdniki spremljal širni svet.

"Slovenski fantje v reprezentanci držijo drug z drugim. Če se kdaj pojavijo kakšne težave, jih takrat, ko je najbolj potrebno, odpravijo. Takrat so pravi prijatelji in se skupaj potrudijo, da uresničijo začrtani cilj," je nekdanji zvezdnik in nedavni pomočnik selektorja Nika Zupančiča Ivo Jan predstavil posebno moč risov, s katero se lažje lotijo največjih podvigov.

Nekaj jih je še brez službe. A ne za dolgo.

Slovenci so osvojili kvalifikacijski olimpijski turnir v Belorusiji. | Foto: Sportida Slovenci so osvojili kvalifikacijski olimpijski turnir v Belorusiji. Foto: Sportida O ekipnem duhu, prepoznavnem simbolu slovenskih hokejskih junakov, je rade volje spregovoril tudi Bojan Zajc.

"Najmočnejši smo kot kolektiv. Imamo nekaj vodilnih igralcev, pravih liderjev, ki so spoštovani tudi v tujini. V Belorusiji se je točno videlo, da je hokej ekipna stvar. Fantje so se borili. Imajo tudi odlično znanje. Večinoma igrajo v dobrih klubih. Tisti, ki ne, pa še bodo. Kdor jih je videl igrati v Minsku, je bil navdušen. Nekaj fantov še nima službe, a verjamem da ne za dolgo. To je velikanski uspeh," je ponosno izpostavil Ljubljančan, prepričan, da bodo vsi risi, ki še iščejo novega delodajalca, kmalu prejeli konkretne ponudbe.

Veselje slovenskih reprezentantov po velikem uspehu v Minsku. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Veselje slovenskih reprezentantov po velikem uspehu v Minsku. Foto: Hokejska zveza Slovenije Slovenija je pravi fenomen v hokeju

Preboj risov na olimpijske igre v Južni Koreji je spravil na noge tudi Jesenice, zibelko slovenskega hokeja. To nam je potrdil nekdanji reprezentant Dejan Varl.

"Fenomenalno. Proti Belorusiji je bilo zelo napeto, a se je za vse nas izšlo izvrstno. Risi so v zadnjem obdobju tako uspešni, da so morda pričakovanja navijačev postala že večja od realnih. A moramo se zavedati, da je Slovenija v hokeju pravi fenomen. S tako malo igralci in ledenimi ploskvami je nekaj neverjetnega, kar nam uspeva. Upam le, da bomo počasi iz tega znali nekaj iztržiti in dvignili razvoj hokeja pri nas. Upam, da bomo znali pridobiti še več otrok v šole, več finančnih sredstev in poskrbeti za pravi razvoj," si je ob novem velikem uspehu zaželel donedavni trener Jesenic, ki je vroči stolček v dvorani Podmežakla prepustil aktualnemu selektorju risov Niku Zupančiču.

Madžarom ne gre v glavo, zakaj nas ne morejo posnemati

Dejan Varl ima ogromno reprezentančnih izkušenj. | Foto: Sportida Dejan Varl ima ogromno reprezentančnih izkušenj. Foto: Sportida Ko se Dejan pogovarja s tujci, ima pogosto opravka s sogovorniki, ki sploh ne morejo verjeti, kako je Slovenija zmožna napraviti toliko hokejskih podvigov.

"Niti se ne vtikajo v to, kako malo je igralcev ali pokritih hokejskih dvoran. Njim je fenomen že to, v kakšni ligi igrajo slovenski klubi in koliko profesionalnih klubov igra tukaj. Nepojmljivo jim je, da nam uspeva toliko stvari. Madžari recimo ogromno vlagajo v hokej, a jim nikakor ne gre v glavo, zakaj nas ne morejo posnemati," je navedel primer začudenja, logične posledice, ko tujci ocenjujejo zmožnosti slovenskih klubov in učinek članske reprezentance, vlečnega voza in največjega ponosa slovenskega hokeja.

Slovenski hokejisti so v Minsku nadigrali Poljsko in Dansko, v odločilnem dvoboju pa so po izjemni drami, saj so zmagovalca določili kazenski streli, prekrižali načrte še gostiteljici Belorusiji in utišali polno Areno Minsk.

Kje je glavni razlog za slovensko hokejsko pravljico?

"Pozna se ekipni duh. Risi odigrajo tekme do konca z ogromno discipline in prav nobenega popuščanja. Med njimi vlada posebna kemija. Trma. Niti ne gorenjska, ampak že kar slovenska. Ekipa se je nalezla pozitivnosti. To doda prepotreben naboj v ključnih trenutkih. In pa seveda super forma fantov. Moramo se zavedati, da na teh kvalifikacijah dosti fantov ni imelo pogodb, saj se prvenstva še niso začela. Krošelj in Kristan na vratarskih mestih sta brez pogodbe. Ta uspeh je predramil tuje klube, da bodo začeli podpisovati pogodbe z njimi. V mednarodnem klubskem hokeju smo še vedno podcenjeni. Glede ravni reprezentance je težko dobiti zahtevne pripravljalne tekme. A iz leta v leto smo močnejši," je prepričan dolgoletni kapetan Jesenic Varl, da bo kmalu napočil čas, ko bodo risom na pripravljalnih srečanjih na voljo tudi tekme z najtežjimi tekmeci, ki spadajo v svetovni vrh. 

Tudi preostale ekipe so navijale za Slovenijo

"Videlo se je, da smo lahko takrat, ko smo celotni, enakovredni najboljšim," pravi Jan. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Videlo se je, da smo lahko takrat, ko smo celotni, enakovredni najboljšim," pravi Jan. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jan si nedeljske poslastice med Slovenijo in Belorusijo ni mogel ogledati v živo, saj je imel takrat klubske obveznosti, trening z Grazom.

"Sem si pa ogledal preostali tekmi. Videlo se je, da smo takrat, ko smo celotni, lahko enakovredni najboljšim," je poudaril 41-letni trener avstrijskega kluba. Da so risi zasluženo na novih olimpijskih igrah, je prepričan njegov nekdanji reprezentančni soigralec Zajc.

"Zdi se mi, da je hokejska reprezentanca med slovenskimi športnimi ekipami najbolj borbena. Nikoli ne razočara. Videlo se je, da so vsi pripravljeni za ta uspeh. Na ledu so pustili vse in povsod poželi simpatije, odlično je bilo tudi naše strokovno vodstvo. Preostale ekipe so navijale za nas, saj jim je bil všeč slovenski pristop," se je vtisnilo v srce nekdanjemu trenerju Olimpije.

Lani je praznoval abrahama, na svetovnih prvenstvih pa nastopal tako z jugoslovansko kot slovensko reprezentanco.

Treba je verjeti vase

Ivo Jan je v času nedeljske odmevne zmage Slovenije v Minsku vodil trening graškega hokejskega kluba. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ivo Jan je v času nedeljske odmevne zmage Slovenije v Minsku vodil trening graškega hokejskega kluba. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Risi ne bodo prvič nastopili na zimskih olimpijskih igrah. Veliko tekmovanje so prvič izkusili leta 2014 v Sočiju, zdaj pa bodo izkušnjo ponovili v Pjongčangu (2018). Če so nekateri senzacijo v Vojensu na Danskem, kjer je potekal kvalifikacijski turnir za vozovnico v Soči, označili za naključje, so po prigodi iz beloruske prestolnice verjetno ostali zaprtih ust.

"Ne gre več za naključje. Že takrat, ko smo se uvrstili na OI v Sočiju, smo bili najboljša reprezentanca na turnirju v Vojensu. Potrdili smo le, da je treba verjeti vase, nato pa pravi rezultati že pridejo," meni Jan, ki je pred leti spremljal hokejske uspehe risov tudi kot strokovni televizijski komentator.

Podobno razmišlja tudi Varl: "Naključij ni. Vsaj zame ne. Uspehe si je treba vedno prislužiti in prigarati. Strokovni štab se je dobro pripravljal na to. Podobno kot pred Sočijem z Matjažem (nekdanjim selektorjem Kopitarjem, op. p.), kar je prineslo ogromno energije po slovenskih klubih," je dejal 43-letni Gorenjec.

Lahko igramo tudi proti najboljšim ekipam

Bojan Zajc je prepričan, da se lahko slovenska hokejska pravljica nadaljuje tudi na olimpijskih igrah v Pjongčangu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bojan Zajc je prepričan, da se lahko slovenska hokejska pravljica nadaljuje tudi na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenija se bo na OI 2018 pomerila v skupini z Rusijo, ZDA in Slovaško. Tako se bo ponovila zgodovina, saj je imela z omenjenimi tekmeci opravka že v Sočiju, kjer so risi skupinski del končali na tretjem mestu, nato pa se prek Avstrije uvrstili v četrtfinale.

Bo v Južni Koreji Sloveniji kaj težje, saj jo bodo tokrat za razliko od Sočija tekmeci jemali resneje?

"Zagotovo bo malce težje kot prej. Zdaj so vsi dobro osveščeni, kar zmore Slovenija. A naši fantje so sposobni vse presenetiti. Vse bo odvisno od dnevne forme, zlasti forme vratarjev, razpoloženja večine igralcev. Spet lahko presenetijo," je optimist Ivo, nekdanji napadalec slovenske reprezentance.

Zajc je dodal, da bo Slovenija po novem uspehu pridobila hokejski ugled na svetu. "Nevarni bomo vsaki ekipi. Rusi in Američani so favoriti, a videli ste, da lahko igramo tudi proti najboljšim ekipam. Tega olimpijskega turnirja se lahko le veselimo," nekdanji branilec komaj čaka, da bodo risi krojili razplet olimpijskega turnirja v Pjongčangu, na katerem bo nastopilo le 12 izbrancev. Slovenija je med njimi daleč najmanjša udeleženka.

Risi so lahko Slovencem krasni vzorniki

"Gotovo bodo začeli tekmeci drugače gledati na nas in se bodo bolje pripravili. Tudi mi se bomo na njih. Številni risi so dobili tisto prepotrebno samozavest. Eni jo že imajo in so v ključnih trenutkih fenomenalni. To je potrditev, da si začnemo zaupati. Slovenci se moramo začeti enkrat ceniti in dokazati, da nismo hlapci, ki se upognemo drugemu. Moramo dvigniti glave in pokazati, kaj smo. Risi so to pokazali. Oni so ideal, kakšni bi morali biti Slovenci v času krize. So naši krasni vzorniki," je dejal Varl.

Varl je še lani vodil hokejiste Jesenic, v tej sezoni pa je njihov trener aktualni selektor slovenske izbrane vrste Nik Zupančič. | Foto: Sportida Varl je še lani vodil hokejiste Jesenic, v tej sezoni pa je njihov trener aktualni selektor slovenske izbrane vrste Nik Zupančič. Foto: Sportida

Jan ne verjame v spremembe, Zajc verjame v dodaten zagon

Zajc verjame v boljši jutri klubskega hokeja v Sloveniji. | Foto: Vid Ponikvar Zajc verjame v boljši jutri klubskega hokeja v Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar Lahko reprezentanca, paradni konj slovenskega hokeja, za seboj povleče še klube, ki v zadnjih letih capljajo v zaostanku in se ne razvijajo tako, kot bi si želeli navijači?

"Prav veliko stvari se na klubski ravni zaradi tega ne bo spremenilo. V določenih klubih se žal ne dela na pravi način. Reprezentanca je nekaj drugega. Mogoče bo po tem uspehu v hokejskih šolah več otrok, a bistvenih sprememb pri klubih ne bo. Ni jih bilo niti takrat, ko smo šli prvič v skupino A, ampak je šlo le navzdol," pravi Jan, ki deluje v avstrijskem hokeju in vodi graški klub.

Večji optimist je Zajc. "Slovenski hokej bo s tem deležen večjega ugleda, pa tudi medijska odmevnost bo takšna, da bo podala dodaten zagon. Vemo, da klubskemu hokeju ne cvetijo rožice. A vsak pozitiven dogodek, kot je uvrstitev na OI 2018, lahko pripelje boljše čase. Upam, da bodo to znali pravilno iztržiti," je predvidel možnost scenarija, ki bi se ga še kako razveselili navijači v Ljubljani in na Jesenicah, pa tudi drugod, saj bi lahko po dolgem času poleg močne reprezentance omenjali tudi močne klube.

Bodo leta 2018, ko bodo risi plenili pozornost na največjem zimskem športnem tekmovanju, govorili že drugače?

Ne spreglejte