Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
4. 9. 2016,
19.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Nik Zupančič Rio 2016 Anže Kopitar Anže Kopitar olimpijske igre

Nedelja, 4. 9. 2016, 19.15

6 let, 6 mesecev

OI: petič z ekipo, drugič s hokejsko

Podaljšek olimpijske evforije

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natančno dva tedna po koncu poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru, na katerih je Slovenija osvojila štiri kolajne, si je hokejska izbrana vrsta v Minsku s tremi zmagami kot peta slovenska ekipa v zgodovini zagotovila nastop na naslednjih zimskih olimpijskih igrah, ki jih bo leta 2018 gostil Pjongčang.

Hokejska reprezentanca si je 522 dni pred otvoritveno slovesnostjo zagotovili nastop na zimskih olimpijskih igrah 2018. | Foto: Hokejska reprezentanca si je 522 dni pred otvoritveno slovesnostjo zagotovili nastop na zimskih olimpijskih igrah 2018.

Avgust je na športnem področju zaznamovalo olimpijsko dogajanje, ki je iz Brazilije v Slovenijo poslalo močan val evforije. Zanjo so poskrbeli predvsem štirje dobitniki olimpijski kolajn – zlata Tina Trstenjak, srebrna Peter Kauzer in Vasilij Žbogar ter bronasta Ana Velenšek.

In ko se brazilski olimpijski prah še ni dobro polegel, so za novo olimpijsko navdušenje poskrbeli slovenski hokejisti. Le ti so si na kvalifikacijskem turnirju v Minsku po zmagah nad Poljsko, Dansko in na koncu po streljanju kazenskih strelov še nad domačo Belorusijo zagotovili nastop na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah, ki bodo februarja 2018 potekale v Pjongčangu v Južni Koreji.  

Le rokometaši in hokejisti Anže Kopitar: še drugič na olimpijske igre | Foto: Anže Kopitar: še drugič na olimpijske igre

Če bi Jure Zdovc, takrat eden najboljših košarkarskih branilcev v Evropi, 5. julija 1992 v zadnji sekundi odločilne tekme dodatnih olimpijskih kvalifikacij zadel met za tri točke in za zmago proti Skupnosti neodvisnih držav, bi se slovenska zgodovina samostojnih nastopov na olimpijskih igrah v kolektivnih športih začela pisati že v Barceloni.  A njegova žoga ni našla poti skozi mrežico tedaj združene ekipe dobršnega dela naslednic razpadle Sovjetske zveze.

Košarkarske navdušence poraz skeli še danes, še bolj pa peče dejstvo, da nadaljnje generacije, četudi mednarodno bolj uveljavljene, nikoli več niso bile tako blizu olimpijskim igram, nedosegljive pa so bile tudi stopničke na evropskih prvenstvih.

Tudi olimpijske igre v Riu so slovenski košarkarji spremljali le kot gledalci, med tistimi, ki so jih lahko videli na malih ekranih, pa so bili še tretjič v zgodovini člani slovenske rokometne reprezentance. Rokometaši so na OI zaigrali že v letih 2000 in 2004. Status druge slovenske ekipe v moštvenih športih z nastopom na olimpijskih igrah pa pripada hokejistom. "Risi" so na ZOI zaigrali leta 2014. Zdaj so podvig ponovili.

Slovenske ekipe na olimpijskih igrah

2000: iz vročega Zagreba v Avstralijo

 | Foto:

Čustvena zmaga na tekmi za peto mesto proti gostiteljem evropskega rokometnega prvenstva Hrvatom v zagrebški dvorani Dom sportova (25:24) je slovenski rokometni reprezentanci  29. 1. 2000 prinesla zgodovinsko prvo uvrstitev na olimpijske igre. Osem mesecev pozneje so Slovenci na igrah v Sydneyju, ki sta jih zaznamovali zlati kolajni Rajmonda Debevca in veslaškega dvojca Čop-Špik, zasedli osmo mesto med 12 izbranimi vrstami.


2004: domače srebro za pot v zibelko olimpizma

 | Foto:

Drugi nastop na olimpijskih igrah so si slovenski rokometaši zagotovili na domačem evropskem prvenstvu. Po vnovič živčni zmagi v polfinalu proti Hrvaški in finalnem porazu poti Nemcem so se srebrni vitezi, kakor so jih takrat poimenovali mediji, veselili prve kolajne slovenskega moštvenega športa po osamosvojitvi in drugega olimpijskega nastopa. V Atenah igra varovancev Toneta Tislja ni bila več tako bleščeča, zato se je morala izbrana vrsta zadovoljiti z enajstim mestom.


2014: čudež na ledu po slovensko

 | Foto:

Bolj senzacionalen pa je bil hokejski preboj na olimpijske igre. Risom je to uspelo leta 2013, ko je četa selektorja Matjaža Kopitarja presenetila na kvalifikacijskem turnirju v Vojensu na Danskem. Po svojevrstnem čudežu na ledu pa se Slovenci izkazali tudi leto pozneje na olimpijskih igrah v Sočiju. Tedaj tudi s prvim zvezdnikom Anžetom Kopitarjem so po zmagah nad Slovaško in Avstrijo in četrtfinalnem porazu s Švedsko zasedli sedmo mesto.


2016: Vujovićev Rio ali adijo

 | Foto:

"Če se ne bomo uvrstili na olimpijske igre, bom zapustil slovensko klop," je v začetku leta dejal  Veselin Vujović, selektor rokometne izbrane vrste, ki se je od januarskega evropskega prvenstva na Poljskem poslovila že po prvem delu. A dobra dva meseca pozneje so kapetan Uroš Zorman in soigralci na kvalifikacijskem turnirju na Švedskem rezervirali let za Rio ter selektorju podaljšali mandat. Na igrah so drago prodali svojo kožo, blesteli v skupinskem delu, nato pa klonili v četrtfinalu proti Danski.


2018: Risi v olimpijskem brlogu, 2. del

 | Foto:

Spremenjen kvalifikacijski sistem je novemu hokejskemu selektorju Niku Zupančiču omogočil, da je v boj za olimpijske igre lahko povabil tudi Anžeta Kopitarja. Vseeno Slovenija v konkurenci Belorusije in Danske ter papirnato šibkejše Poljske na turnirju v Minsku ni veljala za favoritinjo. A "risi" se na to niso ozirali. Gladko so ugnali Dansko in Poljsko, nato pa po streljanju kazenskih strelov še Belorusijo. V odpravi za Pjongčang bo tako ob Petru Prevcu, Boštjanu Klinetu in Jakovu Faku tudi hokejska izbrana vrsta.

Ne spreglejte