Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 4. 2021,
22.55

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

Asiago HK Olimpija Alpska liga

Torek, 20. 4. 2021, 22.55

3 leta

Alpska liga, finale, prva tekma

Olimpija po podaljšku do prve zmage v finalu Alpske lige

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

HK SŽ Olimpija - Asiago (finale Alpske lige) | Hokejisti Olimpije vodijo v finalu Alpske lige. | Foto Vid Ponikvar

Hokejisti Olimpije vodijo v finalu Alpske lige.

Foto: Vid Ponikvar

Hokejisti HK SŽ Olimpija so danes šele po podaljšku s 3:2 dobili uvodno tekmo sklepnega dejanja Alpske lige, od katere se po sezoni poslavljajo, saj se selijo na višjo tekmovalno raven, v ligo ICEHL (nekdanja liga EBEL). Njihov nasprotnik v finalu, v katerem branijo naslov iz leta 2019 (lani prvaka zaradi predčasno končanega tekmovalnega obdobja ni bilo), je Asiago. Prvak bo tisti, ki bo zmagal trikrat.

HK Olimpija Fassa 16. februar 2021 Matic Kralj Raimo Summanen
Sportal Edini cilj je slovo z lovoriko

Začela se je finalna serija Alpske lige, v kateri se bosta za lovoriko pomerila zadnja prvaka tekmovanja HK SŽ Olimpija (2019) in Asiago (2018). Po hudem boju je z 1:0 v zmagah povedla Olimpija. 

Ni šlo gladko

V napovedih pred finalom so bili v ljubljanskem taboru optimistični in prepričani, da lahko dobro zadnjo polfinalno predstavo (5:0) ponovijo tudi danes na prvi finalni tekmi.

Začeli so v tem slogu, saj so spet hitro zadeli, tokrat ne v šesti sekundi, a je v prvi minuti vratarja Gianluco Vallinija premagal Pešut. Tudi pozneje so imeli domači premoč, gostje so Paava Hölsäja prvič preizkusili šele v deseti minuti, izid pa se ni spremenil. Tudi ne ob prvi številčni prednosti domačih, zato pa so bili v tej prvini bolj nevarni gostje, ko je ob "power-playu" v 13. minuti Alexander Gellert zadel prečko.

Fotogalerija s prve tekme finala (foto: Vid Ponikvar):

Fotogalerija
1 / 58

Izrazita premoč domačih, toda ...

Nadaljevanje je bilo podobno, domači so imeli izrazito premoč, toda streli Aleša Mušiča, Marka Severja, Nika Simšiča in soigralcev niso bili dovolj natančni oziroma je bil vratar Vallini zbran. Ni šlo niti ob igralcu več, na drugi strani pa so imeli gostje ob pritisku zeleno-belih sicer redko priložnosti za organiziran napad, a je moral nekajkrat tudi domači vratar dobro posredovati. V zadnji minuti je imel lepo priložnosti še Luka Ulamec, ko je bil sam pred golom, a tudi ni zadel.

Ljubljančani so v zadnji tretjini najprej zapravili igro z igralcem več, ob tretji takšni priložnosti na tekmi pa je v 47. minuti za olajšanje z zadetkom v stičišče vratnice in prečke poskrbel Mušič. Toda tudi odgovor Italijanov je bil hiter, saj so že tri minute zatem, tudi ob igralcu več, znižali.

Ta gol je dal gostom krila, v zadnjih petih minutah so bili boljši tekmec, ob koncu, ko so iz vrat potegnili Vallinija, pa jim je 45 sekund pred sireno uspelo tudi izenačiti in izsiliti podaljšek.

Tudi v tem so bili domači precej boljši in nevarnejši, toda številnih priložnosti niso izkoristili. Vse do 67. minute, ko je bil po strelu Mihe Štebiha na pravem mestu pred golom kapetan Pance in plošček preusmeril v mrežo.

Mušič: Prednost, ki ne pomeni veliko

"Imamo prednost, ki pa ne pomeni nič. Gre le za psihološko prednost. V Asiagu bo treba odigrati podobno tekmo, morda malo več strelov, in upati, da se nam kakšen plošček malo bolj srečno odbije," je po zmagi dejal Aleš Mušič. | Foto: Vid Ponikvar "Imamo prednost, ki pa ne pomeni nič. Gre le za psihološko prednost. V Asiagu bo treba odigrati podobno tekmo, morda malo več strelov, in upati, da se nam kakšen plošček malo bolj srečno odbije," je po zmagi dejal Aleš Mušič. Foto: Vid Ponikvar

"Na koncu šteje samo zmaga, da smo prebili led. Imamo prednost, ki pa ne pomeni nič. Gre le za psihološko prednost. V Asiagu bo treba odigrati podobno tekmo, morda malo več strelov, in upati, da se nam kakšen plošček malo bolj srečno odbije. 'Power-play' jih je vrnil v igro, tako je v športu. Potem so izvajali pritisk, mi pa smo poskušali ohraniti rezultat, a na žalost prejeli zadetek in šli v podaljšek. V tem smo imeli plošček bolj ali manj vseskozi pod kontrolo, kot smo se dogovorili. To je bil ključ do uspeha. 


V Italiji pričakujem morda malo bolj agresivno igro z njihove strani. Mi imamo malo daljšo klop, lahko si privoščimo malo več agresivne igre. Od prve do zadnje minute bo treba odigrati stoodstotno," je po zmagi dejal strelec drugega zadetka Mušič.

Po Alpski ligi še finale DP

Ljubljančani so redni del končali na vrhu, v četrtfinalu s 3:0 v zmagah izločili Vipiteno, v polfinalu pa s 3:2 Lustenau. Asiago je redni del končal na četrtem mestu, v četrtfinalu s 3:0 končal sezono Cortine, v polfinalu pa s 3:2 zaustavil Jesenice.

Olimpija se po sezoni poslavlja od Alpske lige, v prihodnje bo igrala v ICEHL (nekdanja liga EBEL). Zmaji so odločeni, da se poslovijo z lovoriko. V finalu igrajo na tri zmage. Najhitreje bi bil prvak lahko znan v soboto v Tivoliju, najpozneje pa prihodnjo sredo. Po alpskem finalu sledi še finale državnega prvenstva med Olimpijo in Jesenicami.

Alpska liga, finale:

torek, 20. april:
HK SŽ Olimpija : Asiago 3:2 (1:0, 0:0, 1:2, 1:0) - po podaljšku
Pešut 1., Mušič 47. (PP1), Pance 67.; Gellert 51. (PP1), McParland 60.

četrtek, 22. april:
20.00 Asiago - HK SŽ Olimpija

sobota, 24. april:
20.00 HK SŽ Olimpija - Asiago

- morebitni tekmi:
ponedeljek, 26. april:

20.00 Asiago - HK SŽ Olimpija

sreda, 28. april:
20.00 HK SŽ Olimpija - Asiago

Ne spreglejte